29.01.2014

Baloncuk yılanı yapalım!

Geç saatlerde yatakta elimde cep telefonu ile bir şey bakıyorum diye eşim bazen bana kızıyor. Leon ve Luka için faaliyet arayışına girdiğimde genelde kendimi kaptırıyorum. Çoğu zaman geceyi yarılamış olurum o zaman. Mutluluktan ve heyecandan parlayan dört göz için bu değer ama! Bu hafta sonu da süper bir faaliyet yaptık. Üstelik hazırlanışı çok da basit!

22.01.2014

Çocuklara sevdikleri birinin öldüğünü anlatmak

Aralığın sonuna doğru dedemizi kaybetmiştik. İkisi henüz anaokulu yaşında olan Leon ve Luka’ya nasıl anlatırız diye düşünüp durdum. Biraz çaresiz hissediyordum. Leon yaş gereği bu tarz kavramların farkına varıyor ve ölüm yüzünden uykusuz geçirdiğimiz gecelerin sayısını hatırlamıyorum bile.

20.01.2014

"Uykusu gelince yatar, acıkınca yer" demeyin!

Alternatif Anne için bir araştırma yazısı ele aldığım ve 10.01.2014 tarihinde yayımlanan yazım:

Birçok annenin dertli olduğu iki konu bu. Gelişigüzel saatlerde uyuyan ve acıkınca genelde tek başına yemek yiyen çocuklar. Çocukların düzensiz yatma saatleri ve tek başına yemek yemesinin ne tür olumsuz sonuçlara neden olduğu şimdi iki araştırmayla ortaya serildi.

17.01.2014

Çocuklara evin kurallarını nasıl kabul ettirilir?

Martı Dergisi'nin Ocak 2014 sayısı için hazırladığım yazımı hem aşağıda hem de diğer yazılarla birlikte buradan okuyabilirsin. 

Bu ay ki yazımı tek başıma hazırlamadım. Konu belli olunca Nisan'da beş yaşında olacak oğlumdan yardım istedim. Onun çok hoşuna gittiğini söylememe gerek yok herhalde. Yemek masasında karşılıklı oturduk ve evimizdeki kuralları düşündük.

15.01.2014

Eski pastel boyaları eritelim!

Bu hafta uzun zamandır yapmak istediğim bir faaliyet yaptık. Ah, bak şimdi, yazarken fark ettim, faaliyetleri Leon ve Luka değil artık ben yapmak istiyor oldum… Pastel boyalarımızı erittik!

13.01.2014

Telefonda konuşmak adeta bir serüven

Telefonda konuşmak nasıl oluyor da bir serüven haline geldi? Öyle rahat rahat biriyle sohbet ettiğimi, telefonun diğer ucundaki kişinin söylediklerini iyice duyduğumu, yani sessiz sakin bir ortamda telefonla görüştüğümü neredeyse hatırlamıyorum artık. Dünyanın en normal ve günde onlarca defa yaptığımız şey çocuk sahibi olunca adeta bir mücadele haline geliyor! 

10.01.2014

40, Bana değişiklik lazım!

40 yaş civarı bir dönüm noktasıdır. Alternatif Anne için hazırladığım ve 2.1.2014'de yayımlanan yazım aşağıda. Ancak Alternatif anne'deki tüm yazı dizisini okumanı tavsiye ederim. 

Ünlü psikolog C. G. Jung, hayatın ortasını kastederek "Hayatın öğle saatlerinde ölüm doğuyor." demişti. Kulağa çok kötü gelse de, Jung'un demek istediği aslında birçok kişinin o dönemde ölümsüz olmadıklarının farkına varmalarıdır. Yani o güne dek hayatın sonunu düşünmezken artık tüm planlar ona göre yapılmaya başlanır. İşte o öğle saati, 40 yaşa yaklaştığımızda yaşıyoruz. Bundan önceki yıllarda zamana çok önem vermezdik. Ancak o yaşta üstelik sanki bir anda, artık neyin gerçekten önemli olup olmadığını düşünmeye başlıyoruz.

8.01.2014

Kreşe gitmek çocukların gelişimini nasıl etkiliyor?

Günü kreşte geçirmek minik çocuklarımıza yarardan çok zarar getirebilir. Çünkü 3 yaş altı çocuklar için bu stres demek. Bu düşünceyi Almanya’daki Bielefeld-Bethel Vakfının Sosyalpediatri Merkezi’nin başkanı Dr. Rainer Böhm savunuyor. ABD’de yapılan geniş çaplı bir araştırma bu tezi destekleyecek nitelikte.

6.01.2014

Müzikle çocuk gelişimi

Çocukların müzik eğitimi bence çok önemli. Bu yüzden Martı Dergisi için Aralık 2013'te bu yazı hazırladım:

7’den 77’ye herkesin mırıldandığı şarkılar. Üç yaşındayken bile güzelce dans eden çocuklar. Bar ve gece kulübelerinde canlı müzik. Restoranlarında çıkan ses sanatçıları. Kuşkusuz Türk halkı müziği sever! Müzik kanlarında sanki. Nasıl oluyor da konu müzik eğitimine gelince durum bir anda değişiyor?