28.02.2014

Karma eğitim mi, yoksa ayrı ayrı mı daha iyi?

Alternatif Anne için yazdığım ve 18.02.2014 tarihinde yayımlanan yazı:

Amerikan Psikoloji Birliği, toplam 1,6 milyondan fazla öğrencinin katıldığı 184 araştırmayı değerlendirdi. Dünyanın dört bir yanından olan araştırmaların konusu ise ortaktı; kız ve erkek öğrencilerde ayrı mı yoksa karma eğitim mi daha verimli? Sonuçlar şimdi birliğin psikoloji bülteninde yayımlandı.

Süper bir deney - lava lambası

Çocuklarla birlikte yapılabilecek gerçekten çok güzel deneyler var. Geçen gün tekrar deney hevesimiz tuttu ve lava lambası yapalım dedik. Mağazalarda bazen görüyorsun bunları. Hafifçe oynattığında içinde renkli baloncuklar sanki uzay boşluğundaymış gibi yukarı çıkıyor. Çok büyüleyici bir görüntü. Tabi ki dükkanlarda aşağıdan da ışık veriliyor. Bu bizim deneyimizde yoktu. Biz ışıksız olanını yaptık! Nasıl mı?

26.02.2014

Oyuncakları temizlemenin yolları

Bizim evde ki kadar oyuncakların hızlı kirlendiği ev yok sanırım. Hem kedi köpekler var hem de bahçe. Yani toz toprak evimizde bol. Oyuncakları temizlemek konusunda çok titiz bir insan değilim. Ama arada bir eski haline gelseler fena olmaz diyorum tabi ki bu hızlı ve zahmetsizce olmalı. Nasıl mı?

24.02.2014

Evcil hayvanın çocuklara olan faydaları

Martı Dergisi'nin Şubat 2014 sayısı için evcil hayvanların çocuklara olan faydaları ele aldım: 

Her çocuk evcil bir hayvan ister. Biri kedi, diğeri köpek veya tavşan ister. Genelde çocuklar için hayvan türü çok ta fark etmiyor, yeter ki ele alınabilsin ve sevilebilsin. Çünkü sevebilecekleri bir oyun arkadaşı isterler. Ancak çocuklar için bir evcil hayvan basit bir oyun arkadaşından çok daha fazlası. Bana kalsa kedi, köpek, kobay veya kuş olsun, ama evcil hayvanı olmayan çocuk kalmasın!

19.02.2014

Misket yolu yapalım!

Hafta sonu oğullarım için güzel bir faaliyet bulmaya çalıştım. Ne yapabiliriz diye düşünürken bugünlerde merak sardıkları misketler aklıma geldi. Onlarla ilgili bir şey olmalıydı! En iyisi, kendi misket yolumuzu yapalım dedim.

17.02.2014

Olumsuz cevapları olumluya dönüştürmenin yolları

Luka birkaç haftadır tek başına giyinmek istemiyor. Bazen ben giydiriyorum bazen yanında oturunca tek başına giyiniyor. Durum böyle olunca Leon tabi ki aynını istiyor. Dün evimizde olan diyalogtan sonra çocukları bazen nasıl manipüle ettiğimizi düşündüm. Ya da pozitif bir ifadeyle, olumsuz davranışları nasıl olumlu davranışlara dönüştürdüğümüzü…

14.02.2014

Lavabomuzdaki nehir oyunu

Bazen çocuklar kendilerine öyle güzel uğraşlar buluyorlar ki ben bile şaşırıyorum. Geçen gün yaşlı kedimiz için petshoptan mama alıyorduk bir kavanozda plastik balıklar gördük. Ne işe yaradıklarını sorduğumda suda yüzdüklerini öğrendim. Tanesi 2 Lira’dan iki taneyi seçtik ve merakla eve gittik…

12.02.2014

Zihinsel hastalıkların erken tespiti için yeni kan testi

Alternatif Anne için 20.1.2014'de yeni bir test üzerinde yazdığım haber: 

ABD’nın Gıda ve İlaç Ruhsatlandırma Kurumu (FDA), Amerikan Affymetrix firmasına daha önce görülmemiş bir kan testi için geçen hafta yeşil ışık yaktı. Çocukların kanını alarak genetik tarama yapan test başta bebeklerde zihinsel hastalıkların teşhisinde yardımcı olacak.

11.02.2014

Hamilelik jimnastiği bebeğin beynini olumlu etkiliyor!

Alternatif Anne'de 8.1.2014 tarihinde bu yazım yayımlandı:

İki hamileliğimin son aylarında düzenli olarak her gün müzik eşliğinde 20 dakika jimnastik yaptım. Yaptığım egzersizler ağrıyan bacaklarıma ve belime çok iyi geliyordu. Bana, az da olsa esnek kaldığım hissi veriyordu. Üstelik hamilelikte jimnastik yapmak sadece anne için faydalı değil.

10.02.2014

Çocuk olmanın dayanılmaz yavaşlığı

Eskiden seri çalışan ve tüm işleri iyi planlamış bir şekilde istediğim zamanda halletmemi bugün şaşkınlıkla anıyorum. Çünkü anne olunca bunlar geride kaldı. Planların yerini anarşi aldı sanki. Hızlı olmak mı? Mümkün değil! Anne olmak yavaş olmak demek, ister hoşumuza gitsin ister gitmesin. Biz, bir tabağın direksiyon olduğu, çiçeğe konan arı arkadaşı Willy'i arayan Arı Maya olduğu dünyaya girdik. Hoş geldin!