27.03.2014

Çiş eğitimi çocuklara bırakılabilir mi?

Oğullarınıza nasıl çiş eğitimi verdiniz diye sorarsan “ne eğitimi?” diyeceğim. Çünkü aşağı yukarıya bir şey yapmadık. Biz de her anne baba gibi çiş eğitimi konusunda tabi ki bolca makale okuduk. Birkaç çabadan sonra hepsini bir kenara koyduk ve çocuklarımızı dinledik.

25.03.2014

“Şaka!!!” - Çocukların mizah anlayışı


“Banyoda çişimi kaçırdıııım – şakaaaa!” diyor Leon ve gülerek yanımdan salona koşuyor. Bu gibi sözlerin karşısında artık irkilmiyorum. Tıpkı “Zita kedimiz bugün çok havladı ama” dediğinde gibi. Leon’un sadece şaka yaptığını biliyorum. Çocuklarımızın mizah anlayışı bizden çok farklı çünkü.

Şüphesiz ki çorbaya bandırılmış parmaklarla “ben bir canavarım” demeği de biz komik bulmuyoruz. Oğlumun biri bunu yapınca diğeri buna kıkır kıkır gülüyor ama. Peki, neden? Çünkü yaşa göre insanın mizah anlayışı değişiyormuş!

20.03.2014

“Çocuğum köpek istiyor!” Anne-babaya bir rehber

İki küçük çocuk ve bir sürü köpeğin annesinden çocuklara köpek alma rehberi.

Şüphesiz ki evcil hayvanlar çocukların gelişimi için çok yararlı. Başta köpek olmak üzere evcil hayvanlar çocukları hem psikolojik açıdan teselli edip destek veriyor, hem de alerji ve sedef hastalığından bir nevi koruyor ve sorumluluk öğretiyor. Çocuğunuz bir süredir köpek isteğiyle başınızı ağrıtıyor muhtemelen. İki çocuk annesi olarak doğum günü ve karne gününde çocuklarımızı mutlu etmek isteğimizi tabi ki anlayabiliyorum. “Köpek bir hediye değildir” bu nedenle deyip kesip atmak da istemem. Belli bir yol izledikten sonra bence çocuklarımızı onlar için o önemli günde bu büyük arzuyu yerine getirmekte sakınca görmüyorum. Ancak beş farklı ırktan oluşan bir sürü köpeğin annesi olarak bu rehberi hazırladım. Bu rehber, mutluluğunuzun birkaç hafta sonra büyük bir hayal kırıklığıyla bitmek yerine daimi olması için sizi adım adım hazırlayacak.

18.03.2014

Köpüklü bulutlar - oğullarımı mutluluktan uçuran deney

Bugüne dek yaptığımız tüm deneyleri gölgede bırakan bir deney yaptık geçen gün. Öyle bir faaliyet oldu ki oğullarım heyecan ve sevinçten yerinde duramadılar. Luka bu deneye Schaumwolken yani “Köpüklü bulutlar” adını taktı. Ben de o adı kullanacağım…

13.03.2014

Kardeşler arasında uyum nasıl sağlanır?

İkinci oğlumla hamile kaldığımda herhalde her anne gibi bazı konuları düşünmeye başladım. Büyük oğlumu kardeşine nasıl alıştırırım? Birbirilerini kıskanacaklar? Bunu nasıl önleyeceğim? Pedagog ve psikologların bu konudaki tavsiyeleri aynı. Eşimle ben elimizden geldiği kadarıyla bunlara uymaya çalıştık. Oğullarım şuanda 3,5 ve 5 yaşındalar ve şimdiye kadar büyük sorunlar yaşamadık. Peki, uzmanlar ne diyor?

10.03.2014

Evimiz IKEA kataloğundan sanki

İtiraf ediyorum, ben bir IKEA hayranıyım. Üstelik Almanya’da bir kere bile o mağaza zincirine gitmemiş olmama rağmen. Ancak çocuklarla gidilecek en iyi alışveriş mekanı bence. Ev için her şeyi bulabildiğim gibi çocuklar orada yemek yemeğe seviyor, oynayıp koşuyorlar. Odaları ve oyun odaları olmasına rağmen geçen gün çocukların salonda bulunan oyuncaklarından ve tıklım tıklım dolu dolaplardan isyanın eşiğine gelmiştim. Yani demek ki, IKEA günü yapmanın zamanı gelmişti!

7.03.2014

Anne olmak – çılgınlık mı, yoksa…

Geleceğe yönelik bir iş arıyorsanız, analitik düşünme ve problem çözme becerisine sahipseniz, dinamik bir ortamda hızlı ve sonuç odaklı çalışabilen araştırmacı, yenilikçi ve yaratıcı yönü gelişmiş, iletişim yeteneği kuvvetli ve takım çalışmasına yatkın, size bağlı ekibini etkin bir şekilde yönetebilecek bir insansanız “anne pozisyonu” tam size göre!

Annelik “iş tarifinden” anlaşıldığı gibi, annelik dünyanın en stresli, en zor işlerden biridir. Aynı zamanda da dünyanın en güzel işi! Küçük çocuklarla hayat çoğu zaman kargaşadan başka bir şey değilse de, çocuklar hayatımıza çok şey katıyor…

6.03.2014

Çocuklara 112'yi öğretmenin püf noktaları

Milliyet Blog için yazdığım bu yazı, ABD'de yaşanmış bir olayı okuduğumda yazmaya karar verdim. 4,5 yaşındaki oğlum bana acil durumlarda itfaiye veya polis çağırmak için 112’yi aramamız gerektiğini anaokulunda öğrendiğini anlattığı güne kadar çocuklarıma 112 çevirmeyi öğretmek henüz hiç aklıma gelmemişti. Hemen hemen eş zamanda The Guardian gazetesinde bir haber okudum. Ardından da bu konuyu iyice düşünmeye başladım. Çünkü 112’yi aramak hiç de kolay olmayabilir.

5.03.2014

Dans eden kuru üzümler

Bildiğin gibi biz deneylere merak sardık. Oğullarımla hemen hemen her hafta bir iki deney yapmaya çalışıyorum. İtiraf etmem gerekiyor ki, onlar kadar ben de heyecanlanıyorum! Bu sefer kuru üzümleri dans ettirdik…

3.03.2014

5 yaşına yaklaştıkça ön plana çıkan davranışlar

"5-yaş-sendromunu" yazmamın üzerinden çok uzun zaman geçmedi. Leon’un beşinci doğum günü yaklaştıkça davranışında inanılmaz farklılıkları da gözlemlemeye başladık. Testosteron seviyesi düştükçe oğlumuz anlayışlı ve yardımsever bir çocuğa dönüşüyor…