26.10.2014

Bazı Tchibo çocuk ürünlerinde tehlikeli kimyasallar!



Greenpeace Almanya'nın yaptığı yeni testler sonucunda aralarında Türkiye'de bulunan Tchibo gibi birçok ucuz zincirlerin çocuk kıyafetlerindeki bazı kimyasal kalıntı değerleri sağlığı tehdit edebilecek oranda olduğu ortaya çıktı. Ancak öyle anlaşılıyor ki, Almanya'da bile henüz bu konuda yeteri kadar yaptırımlar yok. Çünkü ürünlerin satışı devam ediyor.

Tchibo çocuk giyim ürünlerinde sağlığı tehdit edebilecek oranda kimyasallar tespit edildi. İlgili kimyasallar genelde cilde direkt temasta sakıncalı olduğu söylense de çocuk çocuktur ve çorap giymeden de çizmeleri giyebildiği gibi son ve ilk baharda üstünde sadece bir tişörtle yağmurluğu giyebiliyor. Kaldı ki bilek ve boyun kısımlarında daima cilde temas söz konusudur.

1) Tchibo çocuk yağmur çizmeleri: Greenpeace Almanya'nın yaptığı 
araştırmasına göre önemli miktarda naftalin içeriyor. Naftalinin kanserojen olduğuna inanılıyor. Güve ilacı olarak üretilen naftalin topları ve naftalin içeren ürünler 2008 yılında AB'de yasaklanmıştı.

2) Tchibo çocuk yağmurluğu. Greenpeace Almanya'nın yaptığı testlere göre sağlığı tehdit edebilecek oranda PFC içeriyor.

Peki, PFC kimyasalı nedir? Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Güzel'e göre evsel ürünlerin kalitesini artırmak için kullanılan PFC maddesinin, doğurganlığın azalması, düşük riski, hiperaktivite, kolestrol düzeyinde artış, triod hormon düzeyinde bozulma ve mesane kanserine yol açabiliyor. Prof. Dr. Güzel, ürün alırken içinde PFC maddesinin olup olmadığına mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini söylemişti.

24 Ekim 2014 tarihinde yayımladığı basın bülteninde Tchibo 2020 yılına kadar tekstil ürünleri üretiminde tehlikeli kimyasalların kullanımından vazgeçeceğini bildirdi. Greenpeace bu detoks kampanyası uluslararası alanda bir süredir sürdürüyor ve birçok firmanın katılımını sağlamış durumda.

Tchibo Türkiye'nin bir takipçimize yaptığı açıklamada bu konuda bir bilgisi olmadığı ancak tüm ürünlerin 90 gün iade süresi olduğunu söyledi.

Haberin orjinaline Almanca olarak bu linkten ulaşabilirsiniz.

--------------------------------------------------------------------------
Çocuklar için Güvenlik Eğitimi'nin yeni 4-6 yaş kursumuz1 Kasım'da Kozyatağı Kristal Çocuk'ta başlıyor!




2 yorum:

  1. Tchibo Türkiye ürünlerinin hiçbirinde kanserojen madde bulunmadığına ilişkin bir açıklama yayınlamış. Kimi kandırıyorlarsa. Oğluma geçen kış aldığım yağmurluk çöpe gidiyor. Bir daha da Tchibo dan alışveriş yapmam!

    YanıtlaSil
  2. Tchibo Türkiye ürünlerinde kanserojen madde olmadığına ilişkin bir açıklama yayınlamış. Kimi kandırıyorlarsa. Yazık. Oğluma geçen kış aldığım yağmurluk çöpe gidiyor. Bir daha Tchibo dan alışveriş mi? Asla!

    YanıtlaSil