Çocuklar için güvenlik eğitimi, Minik Filozoflar veya diğer atölyelerimize ilgi duyan annelerden en sık duyduğum dert çocuğunun katılmak isteyip istemediğini bilmemeleri oluyor. "Çocuğum durmuyor", "çocuğum bir gidiyor bir gitmek istemiyor" veya "çocuğumun bir etkinliği beğenip beğenmeyeceği belli olmuyor" gibi sözleri çok duyuyorum. Çocuğunuzun bir etkinliğe katılmak istemesi ve katılınca beğenmesi olasılığını artıran ipuçlarını paylaşmak istiyorum. Çünkü bunları arayan veliden duyduğum anda çocuğunun katılmamasını tavsiye ediyorum. Zira bunların çoğu çocuklarımızın belirsizliğinden değil içimizdeki hırstan kaynaklanıyor maalesef.
Tabi ki daima etkinliği yapan kişi çocuklar için sürükleyici olmaması da bir ihtimal. Ancak her etkinlik bağırmak çağırmak ve bol hareket içermesi mümkün değil. İşte o zaman çocukların zevkleri sanki kocaman bir muammaya dönüşüyor. Bir kaç basit ipucunu izleyerek çocuğunuzun bir etkinliğe keyifle katılma olasılığı artacak.
1) Rahat olun. Çocuğunuz henüz anaokuluna gitmiyorsa veya siz olmadan durmak istemiyorsa anne/baba-çocuk etkinliklerine katılmanız daha doğru olur. Velisiz etkinliklerde ise yan odada beklerseniz çocuğunuz orada olduğunuzu bildiği için etkinliğe sonuna kadar katılmaması muhtemel. Onu etkinliğe teslim edip bitiminde onu almanız çocuğunuzun size değil etkinliğe odaklanmasını sağlayabilir. Kaldı ki çocuğunuzun tek başına katılması konusunda siz rahat değilseniz çocuğunuz bunu hissedip kendini güvende hissedemeyecek. O yüzden her şeyden önce sizin rahat davranmanız önemli.
2) Aktiviteler dengeli olmalı. Anaokuluna giden çocuğunuz okul dışındaki etkinlikleriyle dengede olmalı. Okulda yaptığı faaliyetlerin benzerlerini hafta sonundaki etkinliğinde yapmak istemeyecektir. Bu nedenle anaokulu öncesi dönemde merakla her şeyi öğrenmeye denemeye çalışan minikler faaliyetli etkinliklere bayılıyor. Ancak anaokuluna giden bir çocuk hareketli oyunlar içeren etkinlikleri sevecektir. Bu nedenle önemli konular içeren eğitim düzeyindeki atölyelerimizi, örneğin öfke yönetimi ve çocuklar için güvenlik eğitimi, önemli oranla hareketli oyunlar ve rol oyunlar aracıyla gerçekleştiriyoruz.
Zamanını evde koşarak ve serbest oyunla geçiren çocuğun ilgisi masa başı faaliyetler, günün çoğunu masa başı faaliyet ve sakin oyunlarla geçiren çocuk ise spor ve hareketli oyunlara bayılacak.
Zamanını evde koşarak ve serbest oyunla geçiren çocuğun ilgisi masa başı faaliyetler, günün çoğunu masa başı faaliyet ve sakin oyunlarla geçiren çocuk ise spor ve hareketli oyunlara bayılacak.
3) Hemen vazgeçmemek lazım. Bir etkinlik dizinine veya eğitime severek başlayan çocuğunuz bir kaç defadan sonra gitmek istemiyorsa, anlaşma yapılan ders sayısını bitirmesini sağlamanızda fayda var. Çünkü bu şekilde sorumluluk ve başlayan bir işin bitirilmesi gerektiğini öğrenecek. Ya da tam tersi. Her istemediğinde çocuğunuzun gitmemesine izin verirseniz keyfe göre hareket edebileceğini düşünecek.
4) Küçük çocukların istekleri değişkendir çünkü anlarda yaşıyorlar. Bu yüzden onlarca gün bir şey yapmak isteyen çocuk vakit gelince onu yapmak istemeyebilir. Tam o anda aklı başka bir işle meşgulse onu ikna etmek zor belki bile imkansız bile olabilir.
5) Etkinlik çocuğunuzun yaşına uygun olmalı. Bir etkinliğin beş yaş sınırı varsa emin olun ki dört yaşındaki çocuğunuz sıkılacaktır çünkü tam olarak katılamayacaktır.
6) Çocuğunuzu zor durumda bırakmayın. Çalışan bir anne iseniz ve çocuğunuzu hafta arası çok az görürseniz (aynı şey babaya çok bağlı çocuklar için de geçerli tabi ki) hafta sonu sizinle geçirmek isteyecektir. Onu bir etkinliğe götürmeniz ancak o etkinlik boyunca sizden ilgi göreceği için cazip geliyor. Tabi ki tek başına katılması gereken spor faaliyetleri veya etkinlikleri sevmeyecektir.
7) Zamanlamayı iyi yapın. Çocuğunuz spor saatinin hemen arkasından masa başı faaliyet ya da düşünce atölyesinde sıkılacaktır. Çünkü adrenalin zirveye oturmuş üstelik de fiziksel olarak yorulmuştur. Onun konsantre olması küçük yaşta mümkün değil. Aynı şekilde okul gününün ardından çocuğunuzu spora götürmeniz mümkünken zekaya yönelik faaliyetler için fazla yorulmuş oluyor.
8) Çocuğunuz için yoğun bir program oluşturmayın. Bir etkinlikten diğerine yetişmesi sizin için güçse emin olun çocuğunuz için de strestir. Henüz oraya giderken stres yaşayan çocuk etkinlikte keyif alması çok zor.
9) Çocuğunuzu vaatlerle bir etkinliğe katılmaya teşvik etmeyin. Etkinliğin sonrası için planladığınız programın dayanılmaz bir cazibesi varsa en iyisi çocuğunuza planınızdan bahsetmemeniz. Bırakın, bu ona sürpriz olsun. Çünkü aksi halde haklı olarak etkinliğin bir an önce bitmesini isteyecek. Aslında başından hiç katılmak istemeyecektir çünkü alternatif program çok daha güzel onun için.
Bir etkinliğe gitmeyi planladıysanız ancak çocuğunuzun son dakikada vazgeçmesi üzerine gitmemeye karar veriyorsanız da aynı yolu izleyin. Yani yapacağınız neyse çok ilgi çekici olmamasına dikkat edin. Örneğin yüzme dersine gitmek istemeyen çocuğunuz ders yerine arkadaşıyla oyun oynayabilirse veya sizinle sinemaya gidebilirse tabi ki bir sonraki derse de gitmek istemeyecek. Ders yerine yapacağı şey kat kat daha güzel çünkü!
Umarım ki bu ipuçları sayesinde çocuğunuzla bir çok güzel etkinlikler geçireceksiniz.
----------------------------------------------------------------------------------------
Minik Filozoflar Düşünce Atölyemiz başlıyor!
Bilgi için www.xlargekids.comNişantaşı ve Kozyatağı'ndaki tarihleri buradan takip edebilirsiniz.
Bilgi için www.xlargekids.comNişantaşı ve Kozyatağı'ndaki tarihleri buradan takip edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder