28.11.2014

Çocuğum beni nasıl dinler? 10 ipucu

Çocuğumuza tam önemli bir şey söylemek üzereyken tepkisi “seni dinlemiyorum”dan, kulaklarını tıkmaya, odadan koşarak çıkmaya kadar oluyor. Böyle durumlarda biz anne babalar oldukça çaresiz kalıyoruz. Moral bozukluğu bu olayı kişisel almamamız gerektiğini biliyoruz, ancak yine de alınmamak kolay değil. Üstelik şimdi ne yapalım? Boş mu verelim, arkasından mı bağıralım, yoksa peşinden mi gidelim? Daha da önemlisi; bu tepkiyi görmemek için neler yapabiliriz?


İşte tam bu konuya değinen bir makaleye rastladığımda hemen merakla okudum. Psychology Today’da bu konuyu ele alan Dr. Eileen Kennedy-Moore’un yazdıklarını size aktarmak istiyorum. Çünkü çocuklarımızın daha iyi dinlemesi için bize önemli 10 ipucu veriyor:

1) Doğru zamanda sorun:
Çocuğunuzun yorgun, aç veya duygusal olduğu anlarda ondan bir şey istemeyin. Odasını toplamasını istiyorsanız, bunu bir oyun oynarken söylemeyin. Sofrayı toplamasını istiyorsanız bunu tam sofradan kalkarken söyleyin, kalktıktan sonra değil.

2) Beklentileriniz gerçekçi olmalı: “Yatağa gitmeye hazırlan” deyip çocuğunuzu yarım saat sonra hala giyinik bulabilirsiniz. Yaşıtları tek başına yatağa gitmeye hazırlanıyor mu? Bu yaştaki çocuk sizce bunu yapabilir mi? Hiç önemli değil. Önemli olan sizin çocuğunuz diyor Kennedy-Moore. Görünüşe göre bu yöntem çocuğunuzda çalışmıyor, en azından şuanda. Bunun için çocuğunuzun yapacağı bir yöntemi seçin.

3) Çocuğunuzun dikkatini çekin: Eğer çocuğunuz size dinleyene kadar 14 kere aynı şeyi söylemek zorundaysanız tek yaptığınız şey, çocuğunuza 13 kere söylediklerinizi duymazlıktan gelmeyi öğretmek oluyor. Öylesine çocuğunuza seslenmeyin. Yanına giderek göz teması kurun ve onun koluna dokunun. Şimdi ona sakince ne istediğinizi söyleyebilirsiniz. Bazı çocuklara söylediklerinizi onlara tekrarlatmakta fayda var.

4) İyi hareketlere odaklanın: Çocuğunuza ne yapmaması gerektiğini söylemek yerine ne yapmasını istediğinizi söyleyin. Çünkü top sektiren çocuğa bunu kesmesini söylediğinizde o muhtemelen üç dört kere daha o topu sektirecek. Çünkü çocuklar hiçbir şeyi dakik yapmazlar. Onun için onun hareketini yönlendirmek daha hızlı sonuç getirecek. Şunun gibi “Üç kere daha bu topu sektir, ondan sonra kaldır lütfen.” Benzer bir durum gideceğiniz ya da çocuğun vakti bittiğinde söz konusu: “Şimdi gidiyoruz” veya “zamanın bitti” demektense kısa süre önce “bunu bitirdikten sonra gidiyoruz” veya “üç dakika sonra vaktin bitmiş olacak” derseniz çocuğunuz sizi daha kolay dinleyecek.

5) Keyifli kılın: Çocukları eğlenerek bir şey yaptırmak o kadar kolay ki! Beklemedikleri bir şey söylemek, şarkı söylemek veya aksanlı konuşmak gibi.

6) Birlikte yapın: Bir işi birlikte yapmak çocuklar için daha keyifli oluyor. Üstelik “Bu adil değil! Neden benim yapmam gerekiyor?” tarzı itirazları da duymayacaksınız.

7) Talimatlarınız önce-sonra şeklinde olsun: Tehdit etmektense önce-sonra tarzı cümleleri kurabilirsiniz. “Oyuncaklarını topladıktan sonra oyun parkına gidebiliriz.” Çocuğunuz için işin kontrolü kendisinde olduğu demek.

8) Seçenek sunun: Hiç kimse kontrol edilmekten hoşlanmaz, çocuklar da öyle. Çocuğunuza kabul edebileceğiniz bir seçenek sunarak kontrol kendisinde olduğu izlenimi yaratmış olursunuz. Çocuğunuz içinse istediğinizi yapmak kolaylaşıyor. Ancak ikiden fazla seçenek sunmayın, çünkü bu çocuğunuzun karar vermesi zorlaştıracak.

9) Rutine bağlayın: Neler olacağını bilen çocuk söylediğinizi daha kolay yapar. Evde örneğin, evde geçerli kuralları gerçekten bir rutine bağlayın. Montlar gardıropta durur, saat 10:30’da yatağa gidilir gibi.

10) Siz de “lütfen” ve “teşekkür” kelimeleri kullanın: Sert sözler ve kaba istekler genelde daha fazla karşı koymakla sonuçlanır. İsteğinizi kibar konuşarak veya güzel sözlerle dile getirirseniz çocuğunuz bunu daha kolay yerine getirir. Üstelik aynı zamanda kibar olmayı da öğrenir.

Bilgi için: xlargekids@gmail.com - 0545 905 65 10



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder