Uzun zamandır kestane unu içeren tariflere rastlıyordum. Tam
da “bunu nereden bulacağım” diye düşünmeye başlamışken Naturelka markasını
gördüm. Kestane, domates ve portakal unlarını kimyasal katkı maddesi olmadan üretiyor.
Her türlü sürme peyniri kendimiz yaptığımız için domates unu
çok ilgimi çekti. Peki portakal unu? Leon portakal ve portakallı her şey
bayılıyor… Hele kestane unu, ailece merak ediyorduk. O unlarla neler yapabilirim
acaba diye öyle merak ediyordum ki hepsini denemeye karar verdim. İlgili
tarifler için renkli kelimelere tıklamanız yeterli.
Kestane unu
Kestane ununu tabi ki öncelikle ekmek yaparken kullandım. Ekmek yapımında kullandığım organik buğday ununun %20’si yerine kestane unu kullandım. Ekmeğin olmasını beklerken
nefis bir koku evimizi doldurdu! Öyle güzel kokuyordu ki çocuklar dahil hepimiz
o ekmekten bir an önce tatmak istedik. Sonuç harikaydı! Öyle koyu ve lezzetli
bir ekmek olmuştu ki! Kestane unu ekmeğin kıvamına pürüzsüzlüğü andıran bir
yumuşaklık kazandırmıştı. Yaptığımız sert ekmeğin içindeki minnacık hava
boşlukları tamamen yok olmuştu. Ekmeğin tadı ise hafifçe tatlıya çaldı ki
özellikle Luka buna
bayıldı.
Ekmekte öyle müthiş bir sonuç elde etmişken hemen
Naturelka’nın web sitesini karıştırdım ve oradaki tariflerinden ikisini
denemeye karar verdim. Kahvaltıda hepimize kestane unundan krep yaptım. Normalde krep hamurum bundan çok farklı olduğu için
büyük bir şüpheyle işe koyuldum dersem yalan olmaz. Ancak harika bir hamur ortaya çıktı! Kestane
unundan dolayı normal unla yaptığım hamur kadar ince krep yapmak mümkün
olmuyordu, çünkü kestane unuyla yapılan krepler tavada kolayca parçalanıyordu.
Krepleri biraz daha kalın yapıp uzun pişirmekle sorunu çözebildim. Hamurdan
yaklaşık 20cm çapında dört krep ortaya çıktı. Ben ve eşim krepleri içi dolu
rulolar yapamayacağımızı düşünürken çocukları daha uyaramadan sorunsuzca içi
reçel dolu krep rulolarını yapmışlardı bile!
Son olarak bir de tatlı deneyim dedim ve kestane unlu pudingi hazırladım. Bu
puding inanılmaz hoş bir sürpriz oldu bize. Hazırlanışı karmaşık gibi gelse
oldukça kolay ve hızlıdır. Tadı ise öyle lezzetli ki, normalde çikolatalı
pudingin dışında puding yemeyen Leon hemen iki kase yedi! Çocuğunuza çikolatalı
puding’le tanıştırmadan kestane unlu pudingi yapmanızı kesinlikle tavsiye
ederim. Bence bundan sonra başka puding yemek istemeyecek! Bize ise çok
lezzetli ve ayrıca da sık yapacağımız bir alternatif olmuş.
Domates unu
Domates unu dediğim gibi sürme peynirinde kullandım. Genelde sütten kendim taze beyaz peynir yapıyorum ve içine salça, kuru domates, ceviz, pul biber ve sarımsak ya da
sadece bolca maydanoz, dereotu ve fesleğen koyuyorum. Bu sefer salça ve kuru domates yerine sadece
domates unu kullandım ve çok lezzetli bir peynir ortaya çıktı!
Domates unlu ekmek
yapmamak da olmazdı tabi ki. Standart ekmek hamurumdan üçte birini ayırıp üç
yemek kaşığı domates unu ekledim. İki haftadır hemen hemen her ekmek yapımında
öyle yapıyorum. Daha sıcakken ilk olarak yediğimiz ekmek hep domatesli olanı
oluyor! Hele eşim, domatesli ekmeğin tadına bayıldı.
Portakal unu
Portakal unuyla bugünlerde giriştiğim fırına vermeden cheesecake denemelerimde kullandım. Bu
yüzden başka bir tarif kullanmış olsam da cheesecake karışımına portakal
unundan ekledim. Parmaklarımızı yaladığımız bir cheesecake çıktı ortaya!
Vejetaryen olduğum için jelatin yerine farklı
sertleştiriciler deniyorum bugünlerde ve maalesef henüz hafif dondurmadan şekli
bozulmayan bir kek yapmaya başaramadım. Neyse ki çocuklarım cheesecakelerin
dondurulmuş olmalarına bayılıyor. Siz jelatinle bunun kolayca elde
edebilirsiniz ama ya da
tarifteki gibi fırına verebilirsiniz. Ben aynı oranda
taze beyaz peynir ve sert olana kadar çırpılmış krema ile biraz süzme yoğurt
kullanıyorum. Karışıma meyve de ekliyorum. Taban olarak etimekleri toz haline
getirip erimiş tereyağıyla karıştırarak elde ettiğim karışımı pasta kalıbının
tabanına sertçe bastırıyorum. Küçük pasta kalıbımda 6 etimek ve 50gr tereyağı
veya çikolata kreması kullanıyorum.
Üzerine peynir krema karışımı ekledikten sonra bir gece buzdolabında
bekletiyorum.
Bence kestane unu, domates unu ve portakal unu üçü her
mutfakta olmalı. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder