4.02.2015

Emeklilikte bez biberon


Yıllardır kadınlar eşitlik için mücadele verdi. Hem çocuk hem de kariyer yapmak için nelere katlandılar. Yarı zamanlı pozisyonlar için kadınların hak savaşı hala birçok ülkede sürüyor. Türkiye henüz bu yola bile girmemişken dünyanın en büyük şirketlerinden Apple ve Facebook bu konuyu farklı bir boyuta taşıdı. 

Onlara göre kadının gözü kariyerde olmalı. Çocuk çoluk dikkat dağıtmasın lütfen. Hastalık yüzünden ani izinler, işi bırakan dadılar nedeniyle işe gelmemezlikler olmasın. Kadın çalışsın, kariyer yapsın, hayattaki önceliği işi olsun. Çocuk sonra yapsın. İleri yaşta çocuk hayal kalmasın diye bu iki firma iki ay önce bayan elemanlarının yumurtalarını dondurma masraflarını karşılayacaklarını açıklamıştı. Hı…

Bu şimdi ne? İyi mi yoksa kötü mü? Onlara göre kadın hangi yaşta çocuk yapsın? 45-50-55? Bu yaşlarda bir bebek veya küçük çocuk büyütmenin ne kadar zor olduğundan haberleri yok herhalde. Benim gibi 40 yaşındayken anne olanlar bilir, bu iş oldukça yorucu, çünkü hem fiziksel hem de zihinsel açıdan önceki yıllar kadar dayanıklı olunmuyor.

Bunu bir kenara bırakırsak, bu uygulamayla çalışan kadının anne olunca işten kopmasının sorunları hem işveren hem de çalışan için çözülüyor mu? Hayır! Sadece erteleniyor. Üstelik ileri yaşta bir daha iş bulması daha da zor. Yoksa küçük çocuğu olan 55 yaşındaki bayanı işe almak için can atan mı var, bizim haberimiz mi yok.

Peki ya bu, çalışan ve kariyer yapmak isteyen bugünkü kadınların istemeden de olsa yaratmış bir akım olsa? O zaman kendi kalesine gol atmışlar derim.


1 yorum:

  1. Bu çok sinsice bir hareket bence de. Görünürde kadına jest yaparken aslında çelme takıyorlar.
    Bir de şu linke bak artık yuh dedim yani: http://www.rawstory.com/rs/2015/02/supreme-court-lets-stand-ruling-that-firing-woman-for-breastfeeding-not-sexist-because-men-can-lactate/

    YanıtlaSil