19.01.2015

Anneler düşündüklerinden daha iyi!


Zamansızlık, stres ve çok işlevlilik (multitasking). Anaokulu veya okul hakkındaki telaşlar ile maddi sıkıntılar. Anneler bu kadar yoğun ve kaygılı bir yaşantıda iyi anne olabiliyor mu? Çoğumuz bu konuda şüphe duyuyor ya da en azından o kadar da iyi bir anne olmadığı fikrine kapılıyordur. Rahatlayabiliriz! Çünkü çocuklarımız hiç böyle düşünmüyormuş.

Alman Eltern (Ebeveyn) Dergisinin yaptırdığı ankete göre çocukların %92’si anne babasının dünyanın en iyi ebeveynleri olduğunu düşünüyor. %91’i ise kendini anne babanın yanında güvende hissediyor.
12 yaşa kadar çocuğu olan yaklaşık 1000 anne ve babaya beklentilerinin neler olduğunu, çocuk büyütmek konusundaki iş dağılımı ile iş ve aile ekseni hakkında neler düşündükleri sorulmuştu. 6-12 yaş arasındaki tam 727 çocuk ise anne babaları hakkında da bilgi vermişti.

Sonuçlara göre Almanya’daki (ve bunun Türkiye’de farklı olduğunu düşünmüyorum) ebeveynlerinin yaşadıkları baskı ve stres çoğunlukla toplum tarafından kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra hayatımızı en çok zorlayan diğer neden kendimize uyguladığımız beklentilerin baskısı.  


Bu arada, Almanya’da da çocuk büyütmekte anne ve babaya düşen işin eşitliği anlaşılan oldukça göreceliymiş. Annelerin sadece %36’sı babaların aynı miktarda işi üstelendiklerini düşünürken babaların %63’ü iş dağılımın eşit olduğunu kanaatinde J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder