26.01.2015

Çocuklarımız internette güvenli mi?


Geçen gün gözüm bir habere takıldı. Google, 12 yaş altındaki çocuklara özel arama motoru için kollarını sıvamış. Benimkiler henüz o yaşta değil, o yüzden bu konu pek kafama takılmıyordu. Ancak internette kısa bir araştırma yaptığımda şaşırdım. 

Çocuklar için neler var neler! Neden olmasın ki, değil mi? Google özel bir arama motoru yapmakla aslında geç bile kalmış bana kalırsa. Çocukların internete girip sadece yaşa uygun bilgiye ulaşma gerekliliği yıllardır servis sağlayıcıların dillerinde. Bir çok ayarlama yapıldı. Neden en basiti, bir arama motoruyla başlanmadı bu işe? Herhalde o kadar da basit değil. Bilemiyorum.

Çocuklara birkaç arama motoru var zaten. İsimleri Google ile alakalı olduğunu andırsa da aslında bir ilişkisi yok. Wikipedia Çocuk bile var! “Wikipedia for Kids” maalesef sadece İngilizce sonuçlar veriyor.

Google ise bu yıl çocuk ürünlerinin arasında yer almaya hazırlanıyor. En bilinen ürünlerin hepsinin çocuklara uygun versiyonlarını çıkartmayı planlıyor, başta Chrome ve Youtube. Bugüne kadar bu konuda temkinli davranmasının nedeni galiba çocuklara internet erişimini açmanın hala çok tartışılan bir konu olmasıdır. Tabi ki ABD’deki federal çocuk online koruma yasası da var. Arada sırada firmalara farklı nedenlerden ceza geliyor çünkü. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder