18.06.2014

Çocuğunu işlerine dahil etmenin yolları

Çocuğumla evde ne yapabilirim diyorsan, üstelik tatil ve bir sürü işin varsa ya da çocuğun henüz tek başına faaliyet yapıp oyun oynamıyorsa, onu ev işlerine dahil etmek ikiniz için oldukça keyif verici bir olay olabilir. 

Kız veya erkek burada önemli değil. Tüm ev, bahçe ve tamir işlerinde çocukların çoğu eşit şekilde zevk alıyor. Erkek çocukların çamaşır asmayı, bulaşık makinesini boşaltmayı veya yemek pişirmeyi öğrenmesinde zarar yok zaten. Tam aksine müstakbel gelinlerimizi düşünürsek iyi yapmış oluruz bile! Kızlar da bahçe veya tamir işlerine el atmanın tadına varabilirler. Böylece ileride her konuda öz güveni olup kendi ayaklarının üstüne sağlam basmalarına bir temel atmış oluruz belki. Ama henüz oraya varmadık tabi ki. Şimdilik amacımız çocuklarımızla bir şeyleri birlikte yapmak.

Çocukların ev işlerinden çok keyif aldıkları işler var. Bunları çocukların yapmasına izin vererek hem zamanla işin kolaylaşır hem de çocuğun zevkli vakit geçirmiş olur. Çocukların becerilerini ve gelişimi desteklediğini söylememe gerek yok herhalde. Leon ve Luka henüz beş ve neredeyse dört yaşında olmasına rağmen uzun süredir yardım ettikleri alanları sıraladım.

- Aynayı temizlemek
- Camları silmek
- Bulaşık makinesini boşaltmak
- Çatal bıçak yerleştirmek
- Çiçekleri bitkileri sulamak
- Yeri süpürmek
- Paspas çekmek
- Yemek hazırlayışında yardım etmek
- Sofra kurmak
- Çöp atmak
- Çamaşır asmak/toplamak
- Giysileri yerleştirmek
- Tamir işlerinde ilgili aletleri getirmek

Tüm bunlarda tabi ki biraz göz yummak gerekiyor. Verdiğimiz her havlu katlanmış haliyle dolabın rafına ulaşmamış olabilir. Bir bakıyorsun, çatal bıçak çekmecesi yeni bir düzene girmiş. Olabilir! Camlar, ayna ve yerler tam istediğimiz temizliğe ulaşmamış olma olasılığı ayrıca oldukça yüksek. Ama olmasa da olur! Bir kere görmezlikten gelebiliriz, değil mi?

Ah, ama dikkat! Arkasından temizlemek ya da düzeltmek yok. Bunun yerine bir daha ki seferde yine istediğimiz gibi kendimiz yaparız. Çünkü yaş ne olursa olursun, kimse yaptığı işin arkasından düzeltilmesinden hoşlanmaz. Bu eşlerimizin bize yardım ettiklerinde de geçerli tabi ki. Arkasından düzeltmek sadece çocuğumuzun/eşimizin bu işi artık yapmak istememesine neden olur. Eh, yardımcı cücelerimizin hevesini kırmayalım! Eşlerimizin de…

---------------------------------
Hayatımda çok zevk aldığım şeylerin arasında bu blogum, Alternatif Anne, Martı Dergisi ve Radikal Blogdaki yazılarım geliyor. Bunun dışında beğendiğim veya paylaşmaya değer gördüğüm her şeyi başta Facebook hesabımdan takip edebilirsin.

Facebook: Xlargeaile veya ben
Google+ sayfamız: 
Xlargeaile
Twitter: 
@xlargeaile
Instagram: 
@xlargeaile
Pinterest: 
xlargeaile



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder