10.06.2014

Yabancı dile başlayalım!

Leon ve Luka çift dilli büyüyor. Eşim sadece Türkçe, ben hep Almanca konuşuyorum onlarla. İlk başta Almanca konusunda çok endişelenmiştim ama şimdi ikisi iki dili oldukça iyi konuşuyor. Henüz bir yıl önce yabancı dile, yani bizim için İngilizce, ancak iki dilin iyice oturduğunda başlayacağımızı düşünüyordum. Ancak İngilizce şimdiden başını alıp gidiyor. Çocuklar için bir dil öğrenmek bizden çok daha kolay ve doğal. Üstelik çok da meraklılar. İngilizce-Türkçe ve Fransızca-Türkçe çift dil büyüyen çocuklarla oynayınca Leon bu dillere merak sardı ve haftalar önce İngilizceye giriş yapmış olduk.

Yabancı dili nasıl öğreniyorlar?

Çocuklar bir, iki, üç, vs. dil başından beri duyarak anadili olarak öğrenebiliyorlar. İlk yıllarda sürekli duymadıkları bir dil öğrenince ana dili değil yabancı dil oluyor. Dille ilgili bilgileri anadilden farklı, beynin başka bir bölümünde depolanıyor. Çocuklar 8 yaşına kadar dil bilgisini kavrayamadıkları için yabancı dilde sadece kelime ve belki deyimler gibi kısa cümleler öğrenmeleri mümkün. Tabi ki aynı zamanda kulak da alışıyor ve dilleri daha kolay dönüyor. O yüzden artık erken yaşta ilkokullarda hatta bazen anaokullarında bile yabancı dil öğretilmeye başlandı. Ama bu da bir gerçek ki, belli bir kelime haznesinin dışında bir şey öğretilmesi mümkün değil. Örneğin 20'e kadar rakamlar, meyveler, renkler ve hayvanlar gibi. Bu da oyunla öğretiliyor. Zira çocuklar oyunla çok daha kolay öğrenip aklında tutuyorlar. Bizin evde yaptığımız da bu:

4 yolla keyifli İngilizce

Leon ve Luka dört değişik yolla İngilizce öğrenmeye başladılar. Bizim için en önemlisi, bunun için sabit bir saat veya günümüz olmaması. İçimizden geldiği zamanda ya da çocuklar isteyince yapıyoruz.
  1. Oyunla: Her gün PC tablette yarım saat oynama hakları var mesela. Birkaç Lego oyunun dışında iki adet İngilizce kelime öğreten oyun da var. Arada sırada onları da oynuyorlar. Memori oynarken de ilgili nesneleri İngilizce olarak söylediğimiz de oluyor mesela. Başka güzel bir fırsat Pictureka oyunu sağlıyor. Onu oynarken tüm hayvanlsrı veya nesneleri İngilizce olarak söyleyebilirsin.
  2. Hafta sonunda belli bir süre televizyon izleyebiliyorlar. Bazen bir iki bölüm Caillou İngilizce olarak seyretmek istiyorlar (İngilizce dil seçeneği olan çok fazla çocuk DVD'miz yok).
  3. Hep birlikte kahvaltı ettiğimizde masada bulunanların İngilizcesi söylüyoruz çocuklara. Çoğunu hatırlıyorlarsa da bazen merak edip sordukları da oluyor.
  4. Leon daha büyük olduğu için bazen söylediğim kısa cümleler veya deyişleri de aklında tutuyor. Arabaya binerken "Jump in", çağırınca gelmeyince ve dolayısıyla bir şey kaçırınca "too late", kullanılması hoş olmayan kelimeleri kullandığında esprili bir şekilde "watch your language" gibi...

Geçen gün, bu konuda henüz sessiz kalan ve dört yaşında bile olmayan Luka sürpriz bir çıkış yaptı. Kahvaltıda inek İngilizcede "cow" olduğunu gururla belirtti! Nereden bildiğini sorunca PC tabletteki oyundan bildiğini söyledi. Ardından o oyunda geçen hayvanları sorduğumda çoğunu bilmiş bile!

------------------------------
Hayatımda çok zevk aldığım şeylerin arasında bu blogum, Alternatif Anne, Martı Dergisi ve Radikal Blogdaki yazılarım geliyor. Bunun dışında beğendiğim veya paylaşmaya değer gördüğüm her şeyi başta Facebook hesabımdan takip edebilirsin.
Facebook: Xlargeaile veya ben
Google+ sayfamız: 
Xlargeaile
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder