27.03.2014

Çiş eğitimi çocuklara bırakılabilir mi?

Oğullarınıza nasıl çiş eğitimi verdiniz diye sorarsan “ne eğitimi?” diyeceğim. Çünkü aşağı yukarıya bir şey yapmadık. Biz de her anne baba gibi çiş eğitimi konusunda tabi ki bolca makale okuduk. Birkaç çabadan sonra hepsini bir kenara koyduk ve çocuklarımızı dinledik.

Leon’da bir anda oluverdi

Leon tuvalet konusunda çok kararlıydı. Bezden vazgeçmek istemiyordu. Lazımlık almıştık ama 4-5 defa dışında ona oturmak istemedi. Büyük tuvaletinin öncüsü olan karın ağrısını fark etmeye başlayınca onu tuvalete götürdük. Bu konuda ilerlemeye kaydettikten sonra sıra çişi gelmişti. Tuvalete oturak aldık. Yine olmadı. Bezi çıkarttığımızda altına yapıyordu. Üstelik haber vermiyordu, aldırmıyordu bile. Bir saat içerisinde beş kere üstünü değiştirdikten sonra tekrar bez bağladık. Bunu iki üç kere denedikten sonra pes ettik. Tuvalete yapmak da istemiyordu tam olarak. Hazır olunca kendisi bezden kurtulmak isteyecekti.

Büyük tuvaleti için evde olsun dışarıda olsun hep tuvalete gittiğimiz için Leon ayaktayken ona bez bağlamak konusunda kısa sürede ustalaştım. Haftalar öyle geçti. Ben hala yerin beğenmemesinden kaynaklandığını düşünüyordum. Meğersem o sadece istemiyordu. Zira Leon 2 yaş 8 aylıkken bir arkadaşımızın ziyaretine gittik. Leon’dan iki yaş büyük kızları Leon benimle birlikte ellerini yıkarken banyoya gelip tuvalete oturunca Leon’un ağzı açık kaldı. Nasıl yani? O tek başına tuvalete gidiyor muydu? Bezi yokmuydu? “Tabi ki tek başıma gidiyorum, popomu bile artık siliyorum” deyip ellerini yıkadıktan sonra çıktı. Leon bayağı etkilenmişti. Ertesi gün sabahleyin Leon’a yeni bez bağlayacaktım, ama bana “onun gibi yapacağım” dedi. O gün bugün, bir daha bez takmadı ve bir kere bile altına kaçırmadı.

Hep Luka’nın kararına uyduk

Luka ile hiç uğraşmadık. Ne de olsa boşu boşuna diye düşündük. Çiş eğitimi, lazımlık, oturak, tuvalete götürmek, vs. ile her gün uğraşıp durabilirdik. Ancak kendisi buna hazır olmadığı sürece olmayacaktı, bundan emindik. Niye biz yıpranalım, niye o üzülsün dedik.

Tıpkı Leon’da gibi bir gün büyük tuvalete tuvalete yapmak istedi ve belli bir süre sonra daimilik kazandı. 2 yaş 8 aylıkken çok ama çok beze veda etmek isteyince tamam dedik. Çünkü uzun bir süredir çişi gelince de haber verip tuvalete götürülmesini istiyordu. Ancak buna rağmen bezsiz olmadı. O gün tam dört kere altına kaçırdı ve bir kere kaka yaptı. Ben ne kadar bunun bir öneminin olmadığını, alışacağını söylediysem, kendisi o kadar üzüldü ki akşam yatınca bez bağlamamı istedi.

Bundan yaklaşık bir ay sonra bir daha deneyelim mi dediğimde yarım gün geçtikten sonra tekrar bez bağlamamı istedi. Peki. Belli bir süre sonra günler boyunca aynı bez kullanabilir duruma geldik. Hem kaka hem de çişe haber verip tuvalete gidiyordu çünkü. Ancak bezsiz asla! Ayakta bez bağlama konusunda Leon’da ustalaştıysam o günlerde her yarışı kazanacak duruma gelmiştim. Günde kaç kere ayakta bez bağladığımı hatırlamıyorum!

Luka’nın üçüncü doğum günü yeni geçmişti, Luka bir daha bezsiz denemek istedi. Bu sefer hazırdı. İlk haftada iki üç kaza yaşadık yemek yerken, ama bunu da onu yemeklerden önce tuvalete götürerek aştık. Moralı bozulmadı. Yaklaşık bir yıl boyunca bir yere gitmeden önce ikisini daima ve daima tuvalete götürdüğümüz gibi Leon ve Luka’yı da 1-2 aylık bir süre gecenin ortasında bir kere tuvalete kaldırdım. Leon hiç yatağa işemediyse Luka bunu bolca yaptı. Ama olsun. Her çocuk farklı işte. Farklı olmayan tek nokta, ancak kendileri hazır hissedince bezden başarılı ve mutlu bir şekilde ayrılmaları oldu…

Katı gıdaya nasıl geçtiğimizi, kendi kendileri parmaklarıyla nasıl yemeğe alıştıklarını merak ediyorsanız, bunu buradan okuyabilirsin.    

------------------------------
Hayatımda çok zevk aldığım şeylerin arasında bu blogum, Alternatif Anne, Martı Dergisi ve Radikal Blogdaki yazılarım geliyor. Bunun dışında beğendiğim veya paylaşmaya değer gördüğüm her şeyi başta Facebook hesabımdan takip edebilirsin.
Facebook: Xlargeaile veya ben
Google+ sayfamız: 
Xlargeaile
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder