20.03.2014

“Çocuğum köpek istiyor!” Anne-babaya bir rehber

İki küçük çocuk ve bir sürü köpeğin annesinden çocuklara köpek alma rehberi.

Şüphesiz ki evcil hayvanlar çocukların gelişimi için çok yararlı. Başta köpek olmak üzere evcil hayvanlar çocukları hem psikolojik açıdan teselli edip destek veriyor, hem de alerji ve sedef hastalığından bir nevi koruyor ve sorumluluk öğretiyor. Çocuğunuz bir süredir köpek isteğiyle başınızı ağrıtıyor muhtemelen. İki çocuk annesi olarak doğum günü ve karne gününde çocuklarımızı mutlu etmek isteğimizi tabi ki anlayabiliyorum. “Köpek bir hediye değildir” bu nedenle deyip kesip atmak da istemem. Belli bir yol izledikten sonra bence çocuklarımızı onlar için o önemli günde bu büyük arzuyu yerine getirmekte sakınca görmüyorum. Ancak beş farklı ırktan oluşan bir sürü köpeğin annesi olarak bu rehberi hazırladım. Bu rehber, mutluluğunuzun birkaç hafta sonra büyük bir hayal kırıklığıyla bitmek yerine daimi olması için sizi adım adım hazırlayacak.


BÖLÜM 1 – “Ailece yavru köpeğe hazır mıyız?"
  • Apartman dairesinde yaşıyorsanız, yönetim köpek beslenmesine izin veriyor mu?
  • Ailenizde hayvan tüylerine karşı alerjisi olan var mı?
  • Köpeğin büyüklüğüne bağlı ayda 100-200TL masraf yapmaya hazır mısınız?
  • Yavru alırken, ihtiyacı olan aşıların, eşya ve mama masrafı için çok kısa bir süre için 600TL gibi bir rakam ödeyebilecek misiniz?
  • Çiş eğitimi tamamlanana kadar yavrunun eve çiş kaka yapması hijyen anlayışınızla bağdaşıyor mu?
  • Diş değişimi süresince ve belki sonra da mobilya, halı, kitap, ayakkabıları veya oyuncakları kemirmesinin üstünden soğuk kanlılıkla gelebilecek misiniz? Ellerin bir oyuncağının olmadığını öğretmiş olacağınıza dek çocuğunuz pati darbeleri ve küçük ısırıklar yüzünden arada bir gözyaşı dökeceği de muhtemel. 
  • Tatildeyken yeni aile üyesine kim bakacak? Tatil süresince doğabilecek ilave masraflarını düşündünüz mü?
  • Yetişkin köpeği sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere gezdirmeyi göze alıyor musunuz? Zira bu sorumluluk sadece kısmen ve tatilde çocuklara verilebilir.
  • Çiş eğitimini tamamlayıp , çişi gerçekten tutabilecek yaşa gelene kadar yavru köpeği günde 4-5 kere, belki daha fazla gezdirmeye razı mısınız? Bu süreçte sabahleyin kalkar kalmaz ilk defa ve gece yatmadan hemen önce son bir kere onu dışarıya çıkartabilecek misiniz? Çünkü bu da çocukların yapabileceği bir iş değildir. 
  • Yani kısacası, eve küçük bir çocuk almayı gerçekten istiyor musunuz?
Bunların hepsini “evet, biliyoruz, konuştuk ve ailece bunu yapabiliriz” diyorsanız, küçük çocukların büyük boy/ırk yavrularıyla oynarken düşürülebileceğinin ve belli bir yaşa kadar olan çocukların yavruları da ciddi şekilde incitebileceklerinin de farkındaysanız artık besleyeceğiniz köpeğin seçimini düşünebilirsiniz.


BÖLÜM 2 – “Hangi köpek bize uygun?”
  • Baştan kendinize sormanız gereken soru “biz hangi ırk istiyoruz?” yerine “bize hangi ırk/köpek uygun?” olmalı. Kullanacağım "ırk" kelimesiyle bir safkanlık veya melezlik durumunu kastetmediğimi belirtmek istiyorum. 
  • Barınaktan, yetiştiriciden veya bir aileden alın, safkan ya da kırma köpek alın, ancak küçük çocuk varsa (12-14 yaş altı) ve orta veya büyük bir köpeğe karar verirseniz ne olursa olsun yavru almanızı tavsiye ederim. Zira yaşı ilerlemiş bir köpeğin başından nelerin geçtiğini, ne seslere veya hareketlere ne tür tepki vereceğini asla bilemezsin ve hiç beklenmedik bir anda çocuğunuzu tehlikeye atacak bir durumla karşılaşabilirsiniz. 
  • Bahçe: Yeni köpeğinizin sadece bahçede yaşamasını istiyorsanız, çocuğunuza bir arkadaş almıyorsunuz demektir. Siz bir bekçi köpeği alacaksınız. Bunun için uygun ırklar var ancak çocuğunuzun birlikte büyüyeceği, oyun oynayabileceği, sorumluluğunu kısmen alacağı bir dost olmayacağını bilin.
  • Evde: Evinizde sizinle birlikte yaşayacak köpeğin küçük bir ırk mı yoksa büyük bir ırk mı olmasını istediğinize karar vermelisiniz. İkisinin avantajları ve dezavantajları var.
  • Küçük ırk: Küçük bir ırkı her yere kolayca götürebiliyorsunuz ve mama masrafları çok daha az. Bunlar önemli avantajlar. Ancak olumsuz basan yönleri havlamaya meyilli olmaları ve çiş eğitiminin çok daha uzun sürmesi. Çiş eğitimleri genelde 8 ile 12 aylık arasında tamamlamış olursunuz.
  • Büyük ırk: Büyük bir ırkın çiş eğitimi 2-3 ayda tamamlamış, ardından da 2-3 ay daha günde yaklaşık 4 kere dışarıya çıkartarak tamamen bitirmiş olursunuz. Evin içinde küçük ırklardan daha az enerjik olması büyük ırkın başka bir avantajı. Ancak onu yanınızda götürmek istediğinizde aracınızın olması şart. Uçak seyahatlarınde ise ilave bir masraf doğuyor. Mama masrafları da tabi ki daha yüksek.
  • Irklar: Çocuklarla çok iyi anlaşan ırkların başında belli ırklar geliyor. Aralarında Rottweiler’in de olduğu çok iyi aile köpekleri olan başka ırklar da var. Ancak koruma içgüdüleri olduğu için özellikle misafir konusunda bilinçli davranmak gerekiyor. İnsanı ısırması çok güç olan ve çocuklarla müthiş anlaşan büyük ırkların başında Labrador Retriever ve Golden Retriever var. Küçük ırklarda ise Maltez, Pug ve King Charles Cavalier Spaniel.
  • Püf noktaları: Pug’ların hemen hemen yıl boyunca tüy döktüklerini unutmamak gerekiyor. Maltezler’in alt tüyleri olmadığı için tüy dökmezler. Ancak soğuktan da korunamazlar. Yani soğuk ve yağmurlu günlerde dışarıya çıkmayı pek sevmezler, çıkarlarsa da giydirilmeleri gerekiyor. Çok uzun tüylü oldukları için ayrıca ya her gün ciddi bir tüy bakımı isterler ya da 2-3 ayda bir tıraş edilmeleri gerekir.
BÖLÜM 3 – “Çocuğumuza ne zaman alırız?"

Çocuğunuzla alacağınız köpeğin detaylarını konuşmadan önce ırklar hakkında bilgi edinin ve köpek bakımın zorluklarını iyice araştırın. Çocuğunuz mavi gözlü bir köpek istiyor olabilir ya da bir filmde gördüğü ırkı. Ancak Türkiye’nin iklim şartlarına uygun olmayan Huskey veya San Bernhard beslemek için yeterli bir neden olmamalı. Ardından aklınızda olabilecek 2-3 ırk kalacak. Bunları nereden güvenilir şekilde alabileceğinizi araştırın. Ancak bu noktadan sonra çocuğunuzla bunları paylaşma zamanı geldi. Alacağınız köpeğin iyiliği için bundan önceki noktalarda kesin kararlı olmanız ve çocuğunuzun temiz kaplı ama safça istekleri kararınızı etkilememeli. Eğer çocuğunuza sürpriz yapmak istiyorsanız, bir yavru almak yerine farklı şekilde sürpriz yapın!
  • Güvendiğiniz bir yetiştirici, aile veya barınakla anlaşın ve 3-6 haftalık bir yavruyu ayırtın.
  • Çocuğunuza doğum gününde o yavrunun resmini hediye edin. Yavru 8 haftalık olunca onun olacağının müjdesini verebilirsiniz. Bu onu çok mutlu edecek!
  • Köpek beslemenin sorumluluğunu bir nevi kavrayabilmesi için bu süreç çok önemli. Artık onun sorumluluğu başlıyor! Yeni aile üyesi için hazırlıklar yapılmalı!
  • Yeni dostun ismi ne olacak? Bir ad bulunmalı!
  • Nerede yatacak? Ev/oda ona göre hazırlanmalı. Yatacak yeri hazırlanmalı.
  • Ne yiyecek? Yaşa ve ırka uygun mama ve mama kapları alınmalı.
  • Ne giyecek? Büyüklüğüne göre tasma ve kayış alınmalı. Küçük ırk için bir taşıma çantası fena fikir olmayabilir.
  • Doktoru kim olacak? Birlikte en yakın veteriner hekimini ziyaret edip bir tanesine karar verebilirsiniz. Ondan dikkat edilmesi gereken konularda birlikte bilgi edinin. Besleme ve sağlık konularında nelere dikkat edilmeli gibi konuları çocuğunuz veteriner hekimden dinlerse daha ciddiye alacağından eminim.

Yeni aile dostunuzu sonra birlikte almaya gittiğinizde çocuğunuz her şeyin farkında olacak ve ne kadar büyük bir sorumluluğu üstelenmeye kalkıştığına tamamen olmasa da kısmen anlamıştır. Artık 10-15 yıl birlikte olacaksınız. Bu kocaman yıllar hepiniz için mutlu geçsin!

1 yorum:

  1. cok guzel ve aciklayici bir yazi olmus, simdi annem kucukken neden izin vermemis iyi anliyorum. Tesekkurler

    YanıtlaSil