5.05.2014

Çocuklarımıza kendilerini korumalarını öğretelim

Çocuğunun kaçırılması ve şiddete kurban gitmesi her annenin kabusu. Son zamanlarda artış gösteren bu tarz olaylar nedeniyle sosyal medyada farklı tavsiyeler dolaşmaya başladı. Almanya'daki bir uygulamayı anlatmak istiyorum. Çünkü bu tarz çalışmalar çok önemli. Türkiye'de henüz yoksa bile biz bunu çocuklarımızla evde de çalışabiliriz! Çocuklarımıza kendilerini korumasını öğretebiliriz.

Almanya'da ilk okullar isteyince verilen güvenlik eğitimi kurslarında çocuklar kendilerini korumayı ve karşı koymayı, tehlikeli olabilecek durumları önceden tahmin etmeyi ve bu tip durumlardan nasıl kaçınabileceklerini öğreniyorlar.

Bu kurs fiziksel şekilde kendini koruma teknikleri de öğretiyor. Daha da önemlisi, kursu veren uzmanlar, çocuklara gerçek hayattaki durumları ve o durumlarda neler yapabileceklerini anlatıyorlar. Bunun için çocuklarla birebir çalışıyorlar. Yani okula giden yolda ya da oyun parkında biri onları rahatsız ederse ya da götürmek istiyorsa yerinde rol çalışması yaparak öğretiyorlar.
Bu kursun içeriği doğrultusunda çocuklarımıza bunları öğretelim:

Dur! Bana yaklaşma!
Önlem olarak:
  1. Kiminle gidebileceği
  2. Kimin arabasına binebileceği
  3. Daima arabalara ters istikametinde yürümesi gerektiği
  4. Ne olursa olsun yolundan sapmamasını
  5. Ancak birlikte belirttiğiniz şifreyi bilen biriyle birlikte gidebileceğini
  6. Evin telefonu/cep telefonumuzu ya da numaraları yazılı bir şekilde daima yanında bulundurmasını öğretmemiz gerekiyor.


Kendini koruması için:
  1. Sır tutmasının kesinlikle gerekmediğini
  2. HAYIR demenin ve bunu sesli demenin yalnış olmadığını (bizzat evde ve dışarıda çalışarak)
  3. Kim olursa olsun dokunmasına öpmesine izin vermek zorunda olmadığını
  4. Rahatsız ya da tehlikede olduğunu hissederse hiç birşeyin yasak veya uygunsuz olmadığını (yani kibar, uslu olmak zorunda değil)
  5. Emin adımlar atarak, dik durarak güven izlenimi verebildiğini (kolları yana dikerek başı dik tutarak bir bacak hafif önde ya da hafif açmış yan yana bizzat çalışarak öğretin)
  6. Karşısındakinin gözlerinin içine bakarak korkmadığı gibi göründüğünü
  7. Onu korkutan bir durum söz konusu olunca en iyisi oradan hızlıca uzaklaşması gerekirse kaçmasını, en yakın dükkana girip ya da sokakta geçen bir bayandan yardım istemesin
  8. "Yardım" yerine "yangın var" diye bağırmasına (yardım çağrılarına birçok kişi artık cevap vermiyor, ancak yangın tehlikesi herkesin ilgisini çeker Tehlikeli olan kişinin kulağına bağırmasının en etkili silahın olduğunu
  9. Isırmak, tekne atmak ve vurmanın serbest olduğunu
  10. Rahatsız olduğu bir olay yaşadığında bunu hemen bir büyüne ve ailesine anlatmasını öğretmeliyiz.

Güçlüyüm ve korkmuyorum!
Özellikle emin bir duruş, sesli HAYIR demek ve vurmak birebir çalışması gereken şeyler. Önce evde sonra oyun parkında bunu çalışmamız gerekir ki lazım olunca yapabilsinler. Çünkü ancak bunu bir kaç kere açık alanda yapan çocuk gerçek hayatta böyle davranmaktan çekinmeyecektir.

Bu tarz koruma çalışmasını yapmamız gerekiyor olması başı başına korkunç. Bizim küçüklüğümüzde böyle tehlike sanki yoktu. Yine de biz biz olalım ve çocuklarımızla çalışalım. Polis ve uzmanların söylediklerine göre failler aileden olmadığı sürece karşı koymayacağına benzeyen, emin olmayan ve zayıf bir izlenim veren çocuğu tercih ediyormuş. Umarım ki kimsenin başına gelmez, ama gelirse hazırlıklı olsunlar.

Not: Çocuklara tüm bu bilgileri okul sırasında ders olarak değil, uygulamalı kurs şeklinde öğretiliyor. Bu demek ki, çocuklara bunu bir iki kere anlatmak yeterli olmayacak. Zira, bizim onlara öğrettiğimiz davranış kurallarına karşı gelmek kolayca yapılacak bir şey değil. Hele kız çocukları, "ama ısırmak ayıp", "yalan söyleyemem, bu yanlış" diyecek. Aslında da haklılar. Ancak tehlikeli durumda bunun ne yanlış ne de ayıp olacağını, tam tersi, bunu yapmaları gerektiğini onlarla birlikte çalışarak deneyerek öğretmeliyiz. Her seferinde daha güçlü çığlık atacaklar, daha emin bir şekilde "yangın var" diyecekler ve daha kararlı bir şekilde fiziksel olarak karşı koyacaklar. Belki bizim bir yerimiz moraracak. Ama bu morluklar belki bir gün hayatlarını kurtarabilir... 

Arabada yolculuk sırasında aile olarak almamız gereken güvenlik önlemlerini buradan okuyabilirsin. Çocuklarla güvenli bir ev yazılarımı ise buradan bulabilirsin. 


------------------------------
Hayatımda çok zevk aldığım şeylerin arasında bu blogum, Alternatif Anne, Martı Dergisi ve Radikal Blogdaki yazılarım geliyor. Bunun dışında beğendiğim veya paylaşmaya değer gördüğüm her şeyi başta Facebook hesabımdan takip edebilirsin.

Facebook: Xlargeaile veya ben
Google+ sayfamız: 
Xlargeaile
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder