8.05.2014

Özel okul mu devlet okulu mu?

Eşimle ben bu konuyu çok fazla düşünmeden karar verebildik. Her şeyden önce hem fikiriz. Bu da karar vermemizi tabi ki kolaylaştırdı. Bizim için en iyi okul, çocuklarımızın mutlu bir yaşam sürmesine neden olacak okuldur. Lütfen dikkat edin, mutlu oldukları okul demiyorum. Bana göre her çocuk okulunu kısmen sever ve kısmen sevmez. Bizim için önemli olan, çocuklarımızın hayatlarını mutlu yaşamaları. Tercihimizi bu yana kullanıyoruz.

Gelelim ilk gerçekçi konuya, okul ücretlerine. İki çocuğunun özel okulunun ücretini karşılayabilmek için gece gündüz çalışmak zorunda kalırsak, biz mutlu olmaktan ziyade stresli oluruz. Üstelik çocuklarımıza daha az vakit ayırabileceğiz. Huzurlu, mutlu ve zamanı olan birer ebeveyn yerini stresli ve az vakti olan ebeveynler alacak. Bunun, çocuklarımızı daha mutlu yapacağını zannetmiyoruz açıkçası.

Tabi ki biz de hesap yaptık. Özel okula harcayacağımız parayla çocuklarımıza ikişer daire alabiliriz. Eh, kira olmadıktan sonra istedikleri işle hayatını kazansınlar, zaten kira geliri de olacak, değil mi? Bu kadar basit değil tabi ki, neticide yılların sonunda o kadar para cebimizde olmayacak ve çocuklar için daima para harcayacak olacağız. Ama kaba taslak bir hesap ortada. Bizi burada endişelendiren başka bir nokta: çocuklarımız, özel okulu için bu kadar para harcadıktan sonra tiyatrocu, ressam veya müzisyen olmak isterse? Buna itirazımız yok aslında. Bizim için çok para kazanmaları değil, mutlu olmaları. Ama bir çocuğun eğitimi için bir sermaye harcadıktan sonra ister istemez başka bir mesleğe, düzenli maaş alabilecek bir mesleğe zorlamayacağımızı garanti edebilir miyiz? Bence ebeveynlerin çoğu sanatçı kariyeri baştan seçeneklerin arasından siliyordur. Zaten okul boyunca ona göre yönlendirme oluyor. Hemen hemen hiç kimse bu kadar dolu bir okul hayatında ciddi anlamda enstrüman çalmaz, bana göre daima daha çok prestij için öğrenilen bir şey. Resim yapmak veya tiyatro oynamak için sanatsal yönlere fazla vakit bırakılmaz ayrıca. Ama çocuğum bununla mutlu olacaksa? Konservatuara, yurt içinde ya da yurt dışında bir sanat okuluna göndersek daha iyi olmaz mı, eğer gerçekten bunu istiyorsa?

Özel okullar ne kadar özel?

Bana hep ters gelen bir nokta daha var. Özel okullar kendi varlığının gerekçesi olarak biz ebeveynlerin yetersiz olduğunu göstermekte buluyorlar. Devletin sistemi de kötüleniyor. Evet, eskiden, yani 20-30-40 yıl önce özel okullar özeldi ve sayılıydı. Ama bugün? Mantar gibi çoğalan özel okulların nasıl oluyor da hala çok daha iyi olacaklar? Bu mümkün mü? Seçkin öğretmenlerin sayısı plajdaki kum taneleri kadar çok mu var yoksa? Mağdem o kadar çok, o halde devlet okulundakiler de iyi olsa gerek. Müfredat da her yerde aynı. O kadar kısa sürede aşırı sayıda ortaya çıkan bir şeyin kalitesinden ciddi anlamda şüphe duyarım. Her özel okul kendini bir özellikle satmaya çalışıyor. Bunun ne kadarı gerçek, ne kadarı göz boyamak acaba? Özel okul karlı bir iş olduğundan şüphem yok.Yoksa bu hızla çoğalmazlardı.

Kendilerini farklı göstermek ve aldıkları paraları hak etmek için her şeyden önce okul saatlerini uzun tutuyorlar. Bunun yanı sıra bir sürü ilave ders konuluyor. Bana göre devlet okulundaki ders çeşitliliği ilkokul için fazla bile. Çocuklarımız birer yarış atı gibi bir hayat sürmelerini istemiyoruz. Neyle mutlu olacaklarsa o işle para kazansınlar diyoruz. Neyle mutlu olacaklarını bulabilmek için tabi ki çeşitlilik sunmak gerek. Bir çok şey denemelerine izin vermemiz gerekiyor, fırsat sağlamamız gerekiyor. Eh, özel okul çocuklarımızı ders saatleri, yol ve ödev  ile akşam geç saate kadar meşgul ettikten sonra çocukların aktiviteleri okuldakilerle sınırlı kalacak. Zaten okuldaki arkadaşları ne yapıyorlarsa onu yapmak isteyecekler. Her özel okul da hafta sonu programlarıyla öğrencilerini kendilerine bağlamaya çalışıyor. Yani, çocuklarımıza sunabileceğimiz aktiviteler hemen hemen özel okulun sunduklarıyla sınırlı olacak. Ya da hafta sonu oyun oynamak, arkadaşlarıyla buluşmak, tatil ve keyif yapmak, sınav öncesinde gerekirse ders çalışmak yerine çocukların aktivitelerine yetiştirmekle geçecek. Şimdi bu stres değil mi? Hem de herkes için?

Alternatifi yaratmak mümkün mü?

Peki, özel okula göndermeyerek daha fazla vakitleri olacak. Özel aktiviteleri her gün değilse de haftada bir iki gün okul sonrasında yapma fırsatı bulacaklar. Ama özel okula yollamayarak çocuklarımızın önünü kesmiş mi olacağız? Zannetmiyorum. Zira vaktimizi öyle ayarladık ki, çocuklarımızla ilgilenebiliyoruz. Devlet okuluna göndererek çocukların daha fazla vakti olacak. Bizim için bu mesela her şeyden önce günde 1,5 saat yolda geçmek yerine oyun oynabilmeleri demek. Aslında daha fazla. Devlet okuluna gideceklerinde 15:10’te evde olacaklar. Özel okula gidecekleri zamanda en erken 17:30’ta evde olurlar.

Ayrıca, cebimizde kalan parayla çocuklarımızla istedikleri müzik, spor veya sanat dersi, deney laboratuvarında dersler, yurtdışında kültür turu, dil tatili, öğrenci değişimi vs imkanları sunabileceğiz. Aynı paraya gelmez mi diye sorabilirsin. Belki de, ama en azından gerçekten istedikleri uğraşa, merak ettikleri konulara harcamış olacağız. Özel okullar bunların hepsini sunuyor zaten diyebilirsin. Evet, sunuyorlar çünkü aldıkları parayı hak etmek zorundalar. Ama bir ön seçimi yaparak sunuyorlar. Benim çocuklarım bunların ne kadarıyla gerçekten ilgilenecekler? Onların yetenekleri ve ilgi alanlarına göre fırsat yaratmayı tercih ederim açıkçası. Ya da şöyle söyleyim; oğlum sanatla ilgilenirse, kimya laboratuarının ne kadar iyi donatılmış, o ders ne kadar canlı öğretilirse öğretilsin, oğlum bu konuyla ilgilenmedikten sonra bir anlamı yok. Ya da dil ağırlıklı bir okula gidince yap boz kur merakı daha da çoğalırsa, okul onun ihtiyacını karşılamayacak zaten. Bu tarz yönelimlerin bazıları şimdiden bile tahmin edebiliyoruz ama tam anlamda zamanla ortaya çıkacak.

İdeolojik uyuşmazlığı

Gelelim, ideolojik açıya. Özel okuldaki öğretmenler daha mı kaliteli, anlayışlı veya bizim düşüncelerimize yakın? Hem evet hem de hayır. Evet, bazı konular devlet okulunda ağır basacak ve yaklaşım tarzı bize ters gelebilir. Ancak özel okul için bu çok da farklı olmayacak. Kapitalist bir eğitim şekli, çoğunlukla varlıklı ailelerin çocuğu arasında bizim önem vermediğimiz eşyalara ve modellere özendirerek büyümek çocuklarımıza vermek istediğimiz değerlerin arasında yer almıyor açıkçası. Kendileri seçkin veya ayrı hissetmelerini de istemiyoruz. Aslında tam tersi, kendileri normal halktan gibi hissetmelerini istiyoruz. Devlet okulu olsun, özel okulolsun, ideolojik ayrımları kaçınılmaz gibi. Yani her okulda bize ters gelen şeyler olacak ve bunun üstünden gelmek zaten bizim işimiz olmalı. Çünkü çocuklarımızı hayata hazırlayan biz olmalıyız. Bu görevi okula yüklemek doğru değil.

Çocukların sağlığını düşünen?

Son olarak, bir arkadaşımızın söyledikleri var. 1-10 yaş dönemine yoğunlaşmış çocuk gelişimci olan arkadaşım şu tavsiyeyi vermişti: çocukların hangi okulda daha fazla boş vakti olacaksa tercihin ondan yana olmalı demişti. Çünkü ilk okul müfredatı her okulda aynı. Yani öğretilen şeyler belli. Arkadaşımın dediklerine göre okul, ödev ve ders çalışmak, çocuklarda stres hormonunun seviyesinin yüksek seyredilmesine neden oluyormuş. Stres hormonunun seviyesinin düşmesi için çocuklar aralıksız üç saat oyun oynamalı, yemek yemeli, kısaca kafa dinlemeli. Stres hormonu uykuda düşmezmiş.

Yani hesap ortada. 18:00'de eve gelen çocuk yemek yedikten sonra ders çalışmak zorundaysa 22:00'da yatsa bile stres hormonu düşmemiş olur ve stres hormonun yüksek seviyesiyle hem tüm gece geçirir hem de sabahleyin kalkar. Stres hormonu seviyesi hiç düşmeyen çocukların %25'inde ilerideki yaşlarda, 14-15 yaşında gibi, ciddi psikolojik sorunlara neden olacağını demişti.

Tüm bunları göz önünde tuttuğumuzda bizim kararımız kolay oldu. 5 dakika mesafede olan devlet ilkokulu ve sonra orta okuluna da gidecekler. Lise söz konusu olduğunda o günkü eğitim sistemine, durumumuza ve şartlarımıza göre bir daha değerlendirme yaparız. O zamana dek çocukların ilgi duydukları konuları da ortaya çıkmış olur. 

------------------------------
Hayatımda çok zevk aldığım şeylerin arasında bu blogum, Alternatif Anne, Martı Dergisi ve Radikal Blogdaki yazılarım geliyor. Bunun dışında beğendiğim veya paylaşmaya değer gördüğüm her şeyi başta Facebook hesabımdan takip edebilirsin.
Facebook: Xlargeaile veya ben
Google+ sayfamız: 
Xlargeaile
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

22 yorum:

  1. Tamamen size katılıyorum çocuklarımız henüz oyun çocuğu onların oynamaya ihtiyaçları var. içlerinde bir cevher varsa mutlaka ortaya çıkacaktır hangi okulda olursa olsun.

    YanıtlaSil
  2. Canim ne kadar guzel yazmissin, ben bir ogretmen olaraj nacizane fikrimi beyan etmek isterim acikcasi koklu ozel okullara lafim yok ancak o dedigin givi mantae gibi cogalan mahalle arasi ozel okullar yerine devleti tercih edilmeli. En onemli sebeplerinden birisi de o ozel okullarda kadrolu bir ogretmen grubu olmaz her sene ogretim kadrosu degisir. Devlet o konuda daha avantajli elbette ders saatleri kousunda da katiliyorum keza artik devlet de etkinlikleriyle hocalariyla ciddi bir degisime girdi. Cok guzel bir yazi ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. Cocuklara devlet okulunda sayfalar dolusu odev veriliyor ve bunlari mutlaka bitirmeleri isteniyor. Okuldan gelince dinlenmeye yeterli vakit bulamadan odev basina oturup gece gec saatlere kadar odev yapmaya zorlaniyorlar. Ben yaptirmam kardesim dediginde cocugun gozunde ogretmenini ve onun soylediklerini degersizlestiriyorsun. Ogretmene odev vermeyin desen ne kadar cok odev o kadar iyi ogretmen diyen velilerin cogunlugundan eziliyor ve az odevi reddediyor ya da kendisi odev delisi bir tip olabiliyor. Ozel okulda ise iki sayfa ofev veriyorlar ve ne kadarini yapabilirse diyorlar. Ha bu da iyi bir yaklasim degil baslanilan isi bitirme konusunda ama digerine yeglerim. Cocuk ozel okulda her sanat ve spor dalinin tadina bakarak tanismis oluyor ve bir ilgisi varsa ortaya cikiyor ama devlet okulunda bu yok bizler tanistirmak zorundayiz. Bir muzik aleti ya da spor dali icin malzeme harcamasi yapip pesin kurs paralari verip sonra cocugun ilgisi yok diye yarim birakmak hic akillica degil ayrica gondermek istedigin her kurs yakininda olmayabiliyor. Istanbul trafiginde bi yerden bi yere gitmek iskence. Hafta sonu ailece gezecek miyiz yoksa cocugun kursunun pesinde mi kosacagiz? En onemlisi temizlik ve yemek. Evde tuvalet kagitsiz islak mendilsiz tuvalete girmeyen cocuk devlet okulunda birak tuvalet kagidini sabunu bile olmayan tuvaletlerde ne yapacak? Kantinden ivir zivir yiyecegine ozel okulda gunluk yemek yiyecek. Sizin hakli oldugunuz noktalara katiliyorum ama bi de bunlar var beni dusunduren

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece buradakilerden örnek verebiliyorum. Devlet okulunda katin var ve günlük yemek çıkıyor, oradan çalışanı biliyorum ve çok güzel yemekler çıkıyor diyor. Bunun dışında alabilecek fazla ıvır zıvır yok. Öğretmenler ayrıca yemekleri denetliyor, herkes yesin diye. Bildiğim kadarıyla buradaki ödevler öğretmenden öğretmene değişiyor. Birileri az birileri çok veriyor. Çocuklar 15:15'te evde oluyorlar.

      Buraya en yakın ve bilinen özel okullarından bir tanesi mesela aşırı ödev verdiğini biliyorum. Hafta arasında değil, zaten 18:00'den önce eve gelen çocuk yok ama hafta sonu ve tatillerde inanılmaz çok veriyorlar. Tatil boyunca her gün 5 sayfa yapsak ancak bitiririz diyen anneler var :( Oradaki yemekleri bilmem.
      Bence bu gerçekten okuldan okula değişiyor ve herkes kendi oturduğu çevre ve söz konusu olan okullar için araştırmalı. Yani bir genelleme yapmak mümkün değil sanki.

      Sil
  4. Süper bir yazıydı, tebrik ederim sizi... Biz de eşimle aynı konuyu şu açıdan düşünmüştük. Eşim bir dağ köyünde öğretmen.Eşim, iki oğlum ve ben 10 yıldır bu dağ köyünde okulun lojmanında yaşıyoruz.Büyük oğlum 6 yaşında ve bu sene okula başladı. Okula başlamadan önce tayinimizi büyük bir şehre isteyip, büyük ve eğitim kalitesi yüksek bir okulda mı okula başlada daha iyi olur yoksa yaşadığımız bu dağ köyünde stresten ve gürültüden uzak, çiçeğin,böceğin, bitkilerin, hayvanların kısacası doğallığın içinde, mevsimlerin geçtiğini farkederek, bir fidanın büyüdüğünü görerek, meyvelerin nasıl olgunlaştığına bizzat şahit olarak küçük okulumuz da mı okusa daha iyi olur diye ikilemde kalıp; burada okumasına karar verdik. (Bizim durum biraz farklı olsa da benziyor; özel oklu yerine iyi bir devlet okulu bizimkisi)Şu anda 1.sınıfa gidiyor.Gayet başarılı ve mutlu bize göre...Ama ne zamana kadar burada okumalı, onun kararını veremedik birtürlü...:)
    Cemile KARA
    Sarıgöl İlkokulu Yakakent-SAMSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köy okulu hem ortam, hem de eğitim açısından bırakın iyi bir şehir devlet okulunu, en baba özel okula bile yeğdir gözümde binlerce sebepten, çok şanslısınız demek istedim:)

      Sil
    2. Teşekkür ederim Dağlar Kızı...:)
      Cemile KARA

      Sil
    3. o kadar şahane bir ilçede yaşıyorsunuz ki Cemile Hanım. Oradan asla ayrılmayın derim..
      Modern, ufacık, sıcacık, tertemiz bir ilçedir Yakakent.. Bir kez gidip oraya yerleşme hayalini hala içimde hissederim :)
      Mutluluklar size..

      Sil
  5. Zor bir konuya değinmişsin. Bu işin doğrusu yanlışı yok aslında. Tamamen aileye özel, yani evin yakınında, güvenebildiğin bir devlet okulu varsa kaçırma.
    Benimkiler özel okulda. Nereye gönderirsen gönder %100 memnuniyet yok. Benim de zaman içince şikayetlerim oluyor, yine de yakınımdaki devlet okuluna göre özel okulu tercih ederim. Aile desteği her yerde lazım. "Özel okula gönderdim iş bitti" gibi düşünemezsin. Çocuğun yeteneğini, ilgisini vs.keşfetmek ve desteklemek öncelikle ailenin görevi.
    Bu konu uzun, vaktim olsa daha uzun yazardım.

    YanıtlaSil
  6. yurt dısı programlarını uyguluyoruz diyen özel okulların aslında bu iddialarının sadece reklamda oldugu ortaya cıktı (haberlerden duymus olabilirsiniz).bir de her aileye hitap etmiyor.zengin fakir ayrımı egitim konusunda da malesef ortaya kötü tablo sunuyor.özel okullar, etüt merkezleri, dersaneler,özel ögretmenler, yüzlerce sınav, calısan sorular, her sınavda onlarca hatalı soru, rüşvetler, intialler;eğitime göre degil,paraya torpile, güce göre meslekleri kadrolar vs.. devlet okulunda okusa ne okumasa ne ..egitim olmadıktan sonra..

    YanıtlaSil
  7. yurt dısı programlarını uyguluyoruz diyen özel okulların aslında bu iddialarının sadece reklamda oldugu ortaya cıktı (haberlerden duymus olabilirsiniz).bir de her aileye hitap etmiyor.zengin fakir ayrımı egitim konusunda da malesef ortaya kötü tablo sunuyor.özel okullar, etüt merkezleri, dersaneler,özel ögretmenler, yüzlerce sınav, calısan sorular, her sınavda onlarca hatalı soru, rüşvetler, intialler;eğitime göre degil,paraya torpile, güce göre meslekleri kadrolar vs.. devlet okulunda okusa ne okumasa ne ..egitim olmadıktan sonra..sonunda ise mutsuz, amacsız, işsiz gencler..

    YanıtlaSil
  8. yani sonuc aynı ise en iyisi parasız olsun

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, çok öenmli konu. Aslında eskiden çocuk belli bir yaşa gelince doğrudan mahalle okuluna gidermiş, zengini de fakiri de. Hem yakın, hem sınıfsal farklılıklardan uzak, hem de ciddi bir eğitim kalitesinde. Günümüzde bu koşullar ütopik, en azındna büyük şehirler için ne yazık ki.

    Yazının katıldığım pek çok yeri olmakla beraber, bazı konularda özel okullara fazla yüklenmişsiniz hissine kapıldım.

    Mesela bazen devlet okulu, özel okuldan daha uzakta olabilir. Olay yolda geçen zamansa bu fiziksel koşula bağlı, yakındaki özel okul da tercih sebebi olabilir.

    Sınıfsal farklılıklar kısmı da göreceli. Bazı devlet okullarında orta sınıf bir ailenin çocuğunun, hele de kurstur, yurtdışı dil okuludur, sanatsal faaliyetlerdir gibi artı aktiviteleri olan bir çocuğun, ciddi bir sınıfsal farklılık yaratabileceğini düşünüyorum.

    Bana kalırsa özel okul denince de, devlet okulu denince de genellemeler çok da doğru bir noktaya götürmüyor. Ailenin yakınındaki (hem fiziksel hem de imkanlar ölçüsümde) okulları birbiri ile kıyaslamak gerekiyor.

    Tam da bu ve benzeri sebeplerle biz çocuklarımızı eve 10 dakika yürüme mesafesindeki, gayet köklü ve ücretleri nispeten makul bir özel okula vermeyi yeğledik. 16:00'da okuldan çıkmış oluyor. Ama keşke devlet ücretsiz ve eşit olarak iyi bir eğitim imkanı sağlayabilse herkesin yavrusuna...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana tamamen katılıyorum. Zaten yazıda bizim şartlarımızdan bahsettim. Bizim seçimimiz bizim şartlarımıza göre oldu. Aynen dediğin gibi, bize devlet okulu uzak, köşe başına özel okulu olsaydı hiç düşünmeden ona verirdik. Temel olarak demek istediğim, okullara çok fazla önem veriliyor. Müfredat değişmiyor çünkü. İyi mi kötü öğreniyorlar okulda, bu konu tam zamanlı özel okulların modasıyla birlikte tamamen öğretmenlerin ve okulların eline bırakılmış oldu. Yani çocuk başarılı başarısız ebeveynin başarısı/suçu değil, okulun başarısı/suçu oluyor. İnsanları sorumluluklarını vermeyi çalışıyor bence. Neticede oldukça karmaşık bir konu ve her aile kendi şartlarına göre karar vermeli :)

      Sil
  10. Özel okulun bir kandırmacadan ibraret olduğunu düşünüyorum. Veliyi okulda tutmak için notlar çoğu zaman şişiriliyor ve çok kolay sınavlar yapılıyor. Bu çocuklar özel okuldan mezun olup devlet lisesine gittiklerinde aldıkları notlara şok oluyorlar, çünkü özel okuldaki öğretmenleri gibi poh pohlayan kimse yok. Ayrıca özel okul mezunlarının liseye giriş sınavlarında daha başarılı olmadıkları da bir gerçek. Ben devlet ilkokulunda okudum, devlet lisesinden mezun oldum ve şu İstanbul Üniversitesi'nde PDR okuyorum. Benim yaşıtım olup özel liselere para gömen insanlar nerede, Oxford'da mı okuyorlar, hayır yine özel bir üniversiteye yıllık bilmem kaç liraya okuyorlar. Ayrıca özel okulda okuyan çocuklar gerçekten halktan kopuk oluyor, otobüse tek başına binemeyenleri duyduk gördük. Özel okul çocuğu kocaman pembe bir balonun içinde okutmaya yarar, çocuk gerçek hayata atıldığında çok acı çeker.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklımdakilerini siz yazmış oldunuz. Teşekkürler :)

      Sil
    2. Rica ederim. Özel okulların Avrupa'da gerçekten bir anlamı var. Okul demek kültür demektir, kültürü olmayan bir okul özel ya da devlet olsun hiçbir şey fark ettirmeyecektir. Bizde de devlet lisesi olarak büyük ve köklü bir kültürün devamını taşıyan okullar var. İstanbul'dan örnek vermem gerekirse Vefa Lisesi, Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Lisesi, Kadıköy Anadolu Lisesi vs. Avrupa'da özel okulun gerçekten bir ayrıcalığı var, burada ise çoğu devlet lisesinin eğitimi özel okula bin basar. Çünkü özel okul diye açılan çoğu okul yalnızca binadan ibaret. İçindeki öğretmenin bir Anadolu Lisesi öğretmeninden daha iyi olduğu söylenemez bile... Şişirilmiş rakamlar ve notlar, janjanlı reklamlar... Aileler çocukları buraya veriyorlar bir heves, bakıyorlar notlar da şahane. Ama o çocuk dandik bir dershanenin deneme sınavına girdiğinde bile sıfırı çekiyor. Mecbur kalmadıkça çocuğunuzu özel okula göndermeyin. Lisedeyken de ille de özel olsun diyorsanız yabancı uyruklu liseleri tercih edin, hatta bence o kadar para verebiliyorsanız çocuğu yurtdışında okutun, en azından dil öğrenir.

      Sil
  11. Öncelikle güzel analizleriniz için tebrik ederim. Yalnız ben sizden biraz daha farklı düşünüyorum. Özellikle sabahtan akşama kadar çalışan anne babaların EĞER durumları varsa iyi bir özel okula çocuklarını göndermelerinden yanayım. İlk olarak bahsettiğiniz gibi çocukla tüm gün ilgilenip, oyun oynayıp o kursa bu kursa götürecek zamanları olmadığı için. İyi bir özel okuldan kastım ise, çocuğun yetenek ve ilgi alanlarına göre sosyal dersleri seçmesi. Mesela haftada diyelimki 2 saat ilgi alanına göre bir ders seçmesi gerekiyor çocuğun. Bazı özel okullarda bir öğrenci sanat dersine girerken, diğeri spor bir başkası ise ek yabancı dil dersine gidebiliyor. Onun dışında devlet okullarında en az 40 kişilik sınıflarda öğretim gören çocuğun neyi ne kadar öğrendiğini sorgulamadan edemiyorum. Bence ilkokul temel eğitimdir ve ağaç yaşken eğilir atasözündeki gibi ben daha fazla çalışıp çocuğunu özel okula göndermeyi düşünebilirim. Yazının sonunda liseden bahsetmişsiniz. Lise için ise düşüncem tam tersi. Eğer çocuk zaten başarılı ise lise sınavında güzel bir puan yaptıysa, iyi bir devlet okulunda özel okuldan daha başarılı olacaktır kanısındayım.
    Ben ilkokula devlette başladım ve daha sonra özelde okudum. Benim okuduğum özel okul tam da anlattığım gibiydi. Lise için ise bulunduğum şehrin en iyi liselerinden birisine gittim. Eğer devlet okulunda ilkokulu bitirseydim, belkide aynı liseyi kazanamazdım ve eğer özel okulda liseye devam etseydim de şuandaki kadar başarılı olup iyi üniversitelerden başarıyla mezun olmuş olamazdım. Umarım karar aşamasındaki ailelere bir katkım olabilmiştir.

    YanıtlaSil
  12. Hangi okula göndermeliyim diye karar aşamasında olan anne babalar için oldukça faydalı bilgiler olmuş ancak 'budur' diyebileceğim bir sonuç çıkamamış. Çıkamaz, çünkü herkesin bakış açısı ve değerleri, öncelikleri farklı. Şahsen ben yurt dışında okuduğum ve eğitimin ücretsiz olduğu bir sistemden geçtiğim için, Türkiye'de eğitimin dehşet paralara mal olmasını hazmedemiyorum. Bunu kabullenmek bana zor geliyor. Olması gereken nedir? Vatandaş olarak vergimizi veriyoruz. Vatandaşlık görevimizi yapıyoruz. Çalışıyoruz, maaşımızdan dünya kesinti yapılıyor. Peki, aldığımız hizmet nedir? Terk edilmiş devlet okulları! Unutulmuş devlet okulları! Bunun karşısında ise şaşalı, etkileyici ve adeta başarılı bir gelecek için tek çözüm gibi sunulan sayısız özel okulları! Peki, özeller bu kadar başarı ve gelecek vaat ederken neden hala devlet mi özel mi diye soruyoruz? Özel okulların fiyatları dudak uçuklatıcı! Türkiye'de kişi başına reel gelir ortalama 6-7 bin dolar! En uygun özel okulu kişi başı reel geliriyle aynı. Şimdi bundan yola çıktığımızda özel okulun mantığı nerede? Sistem başından kokmuş! Bu ayrımcılık değil mi? Hepimizin evladı aynı eğitim sisteminden, aynı hassasiyet ve aynı önemi görmeli öyle değil mi? Hangi çocuk diğerinden daha önemli olabilir? Parası olan, yılda rahatlıkla çocuk başı 30-40bin lira okul parası veren bu dertle dertlenmez. Sesi çıkmaz. O zaten elit kesimde yerini almıştır. Peki, çoğunluğun sesi nerede? Sesimizi duyurmamız gerekmiyor mu? Her yıl özel mi devlet mi sorusuyla stres yaşamak zorunda mı insanlar? Maddi durumu ancak bir devlet okuluna el verdiği için ‘damga’ yemek zorunda mı insanlar? Ama ayaklanmıyoruz. Eğitim sisteminin başından sonuna kadar rezil olduğunu haykırmıyoruz. Özel okullar görsel, yazılı, sesli medyada gözlerimizi o kadar boyuyor ki, hani istatistiklerin, farkın nerede diye sormuyoruz bile. Özel mi devlet mi diye sorduğumuzda sadece kişisel yorumlarla karşılaşıyoruz. Özel okulların bu kadar paralar talep etmelerini destekleyecek bilimsel çalışmaları var mı? Özel okullar bilimsel ve istatistiki araştırmalar yapmışlar mı? Başarı oranlarını objektif yansıtan hangi veriler var?
    Devlet okullarımıza sahip çıkalım! Eğitim ücretsiz olmalı ve herkes için eşit olmalı diyelim. Okullar sınıf farkı oluşturmamalı! Kozmopolit bir ülke gerçeği okullarda da, sınıflarda da yer bulmalı. Özel okulların Türkiye gerçeğini yansıtmadığını haykıralım! Ne anne babalar ne de çocuklar bu stresi yaşamasın!

    YanıtlaSil
  13. Hangi okula göndermeliyim diye karar aşamasında olan anne babalar için oldukça faydalı bilgiler olmuş ancak 'budur' diyebileceğim bir sonuç çıkamamış. Çıkamaz, çünkü herkesin bakış açısı ve değerleri, öncelikleri farklı. Şahsen ben yurt dışında okuduğum ve eğitimin ücretsiz olduğu bir sistemden geçtiğim için, Türkiye'de eğitimin dehşet paralara mal olmasını hazmedemiyorum. Bunu kabullenmek bana zor geliyor. Olması gereken nedir? Vatandaş olarak vergimizi veriyoruz. Vatandaşlık görevimizi yapıyoruz. Çalışıyoruz, maaşımızdan dünya kesinti yapılıyor. Peki, aldığımız hizmet nedir? Terk edilmiş devlet okulları! Unutulmuş devlet okulları! Bunun karşısında ise şaşalı, etkileyici ve adeta başarılı bir gelecek için tek çözüm gibi sunulan sayısız özel okulları! Peki, özeller bu kadar başarı ve gelecek vaat ederken neden hala devlet mi özel mi diye soruyoruz? Özel okulların fiyatları dudak uçuklatıcı! Türkiye'de kişi başına reel gelir ortalama 6-7 bin dolar! En uygun özel okulu kişi başı reel geliriyle aynı. Şimdi bundan yola çıktığımızda özel okulun mantığı nerede? Sistem başından kokmuş! Bu ayrımcılık değil mi? Hepimizin evladı aynı eğitim sisteminden, aynı hassasiyet ve aynı önemi görmeli öyle değil mi? Hangi çocuk diğerinden daha önemli olabilir? Parası olan, yılda rahatlıkla çocuk başı 30-40bin lira okul parası veren bu dertle dertlenmez. Sesi çıkmaz. O zaten elit kesimde yerini almıştır. Peki, çoğunluğun sesi nerede? Sesimizi duyurmamız gerekmiyor mu? Her yıl özel mi devlet mi sorusuyla stres yaşamak zorunda mı insanlar? Maddi durumu ancak bir devlet okuluna el verdiği için ‘damga’ yemek zorunda mı insanlar? Ama ayaklanmıyoruz. Eğitim sisteminin başından sonuna kadar rezil olduğunu haykırmıyoruz. Özel okullar görsel, yazılı, sesli medyada gözlerimizi o kadar boyuyor ki, hani istatistiklerin, farkın nerede diye sormuyoruz bile. Özel mi devlet mi diye sorduğumuzda sadece kişisel yorumlarla karşılaşıyoruz. Özel okulların bu kadar paralar talep etmelerini destekleyecek bilimsel çalışmaları var mı? Özel okullar bilimsel ve istatistiki araştırmalar yapmışlar mı? Başarı oranlarını objektif yansıtan hangi veriler var?
    Devlet okullarımıza sahip çıkalım! Eğitim ücretsiz olmalı ve herkes için eşit olmalı diyelim. Okullar sınıf farkı oluşturmamalı! Kozmopolit bir ülke gerçeği okullarda da, sınıflarda da yer bulmalı. Özel okulların Türkiye gerçeğini yansıtmadığını haykıralım! Ne anne babalar ne de çocuklar bu stresi yaşamasın!

    YanıtlaSil
  14. Oturduğum binada üç aile çocuklarini sokagımızdaki devlet okuluna gönderiyor.ödevlerine çoğu zaman ben yardımcı olduğum için çok fazla olduğunu ve aileleri goturmedigi surece hiçbir sosyal aktiviteleri olmadigini goruyorum.öğretmenin azarladığı yada kucuk dusurdugu cocuklarda olmuyor degil.hemde bircok okulda.kadikoy anadolu lisesine derece ile giren bir cocuk bile biliyorumki almanca ogretmeninden aksanli okuyamadigi icin dalga gecilsin.Ben ozelde okudum ama liseyi devlette.ve liseyi birincilikle bitirdim yani herkes ozelden gelip devlette basarisiz olmaz.istedigim sporla ilgilendim,kultur gezilerine katildim.Ve uni. de devlette okudum.bu konu imkanlarla alakali her ozel okul iyi degil evet cogu devlet okuluda iyi degil hatta rezil..iyi cevrede devlet okuluna gitsin diye ikametgahlarini degistiren arkadaslarim var.. birde ornek vereyim esimin yegeni 7 yasinda devlet okulunda ve ingilizce sayi saymak,ismini soylemekten ote gidemiyor.ayni yasta arkadasimin kizi atasehirde bir kolejde okuyor, ingilizce ve ispanyolca turistlerle muhabbet ediyor. (Klavyemde sorun var bazi harfler yanlış olabilir kusura bakmayın)

    YanıtlaSil
  15. sanırım burda kıstas okuldan çok öğretmen. iyi bir öğretmen buldunuz mu yapışın gerçek bir öğretmen olmak fakülte bitirmekle bitmiyor. hayatımda tanıdığım öğretmenlerin %20 si benim için bu kategoride. bir de merak etitğim birşey var siz çalışıyor musunuz? çocuklar eve gelince sizi evde buluyorlar anladığım kadrıyla ben okulda az vakit geçiren çocuk kıstasına katılıyorum ama çalıştığımız için mümkün değil 17,30 dan önce evde olması:(

    YanıtlaSil