Leon dün
sebze bahçemizin gübrelemesini üstendi. Her bir domates fidanımız için teker
teker uğraştı ve bir saksı dolusu doğal gübreyi çuvaldan alıp bitkinin dibine
yaydı. İlk domateslerimiz, kabağımız ve bu yıl nihayet ilk defa meyve veren
üzümleri resimledim. Henüz yeşil olan domateslerin resmini çekerken başta sebze
olmak üzere bazı gıdalardaki bakteriler, zehirli maddeler ve parazitler aklıma
geldi. Mesela patlıcan, domates, patates ve baklagiller bile karın ağrısına,
kusma ve ishale neden olabildiğini biliyor muydun?
Patlıcangiller
Patateslerin
bazı kısımlarında bir zehrinin bulunduğunu biliyor muydun? Patlıcangiller
familyasından olan patates, tıpkı domates ve tabii ki patlıcan gibi mide
bulantısı ve mide ağrısına neden olan solanin adlı zehir içeriyor. Sebzenin
yeşil kısmında zehir oranı farkıyla daha yüksek. Onun için bu sebzelerin olgunlaşmamış
hali ve yeşil bölgeleri asla yenmemeli. Yani yeşil kısımları daima iyice kesip çöpe
atılmalı. Solanin, haşlarken suya geçtiği için haşlanmada kullanılan suyun da tüketilmemesine
tavsiye ediliyor.
Kabak
Yeşil kabağı kurutmayı hiç denedin mi? Oldukça lezzetli ve hafif tatlı bir atıştırma! Ancak tada dikkat etmek gerek. Kabakların bazıları süs türleriyle çaprazlandığında oldukça acımsı bir tada sahip oluyorlar. İşte o zaman onları çiğ olarak tüketmemek gerek. Çünkü bazı kişilerde kusma ve ishale neden olan Cucurbitacin adlı zehri içeriyor.
Yeşil kabağı kurutmayı hiç denedin mi? Oldukça lezzetli ve hafif tatlı bir atıştırma! Ancak tada dikkat etmek gerek. Kabakların bazıları süs türleriyle çaprazlandığında oldukça acımsı bir tada sahip oluyorlar. İşte o zaman onları çiğ olarak tüketmemek gerek. Çünkü bazı kişilerde kusma ve ishale neden olan Cucurbitacin adlı zehri içeriyor.
Fasulye
Mide ağrısına
neden olan başka bir sebze ise baklagillerdir. Örneğin, yeşil fasulye, barbunya,
Meksika fasulyesi ve nohut phasin adlı zehir içeriyor. Phasin bağırsak mukozasının
iltihaplanmasına ve dolayısıyla mide bulantısı, kusma, ishal ve mide-bağırsak
kanamasına neden oluyor. İyice pişirdikten sonra phasin bizim için zararsız
hale gelmiş oluyor ve sorunsuzca tüketebiliyoruz.
Tavuk eti
Kanatlar
hazır! Ama asgari 10 dakika pişirmeden asla! Eskiden salmonella bakterilerinin
sadece domuz etinde bulunduğu düşünülüyordu. Ancak bugün biliniyor ki, en çok
tavuk etinde ve yumurtalarda rastlanıyor. Almanya Risk değerlendirme
Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre tavuk etin yüzde 8’inde salmonella
bakterisi, yarısında ise ishal gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olan campylobacter
bakterisine rastlanıyormuş. Bu nedenle etin iç kısımları da asgari 10 dakika
70C’ye kadar ısıtılması gerekiyor.
Yumurta
Çiğ
yumurtanın tüketilmemesinin sakıncalı olduğunu herkes biliyor. Ama neden? Çünkü
çiğ yumurtalarda, yüksek ateş, kusma ve ishale neden olan salmonella adlı
bakteri bulunabiliyor. Belli bir sıcaklığın üstüne kadar ısıtılınca salmonella
etkisiz hale geliyor. Ama ben örneğin tiramisu’ya bayılıyorum. Onun içinde de
çiğ yumurta var! Bu nedenle tiramisu yaparken taptaze yumurta kullanıyorum.
Yumurta ne kadar tazeyse salmonella riski o kadar düşük. Ancak taze yumurta
olsa da çiğ olarak yine de çok az tüketilmelidir. Çünkü tüm çiğ yumurtalarda
avidin adlı madde bulunuyor. Avidin bizim için önemli olan biyotine tutunur ve
bağırsaktaki geri emilimine engel olduğu için biyotin yetersizliğine neden
oluyor. Biyotin, H vitamini veya B7 vitamini olarak da biliniyor
ve kemik iliği ve sinir dokuları için önemlidir.
Mantar
Ailece mantar toplamayı severiz. Başta son baharda olmak üzere yanımızdaki ormana çıkıp bolca mantar toplarız. Taze yediğimiz gibi fazlası hemen kurutuyoruz. Ancak mantar konusunda dikkatli olunması gerek. Zehirli türlerin yanı sıra yemeklik mantarların bazılarında kırmızı kan hücrelerini yok eden bir takım zehirler içeriyor. Ayrıca yabani mantardan echinococcus adlı parazitin yumurtaları da bulaşabiliyor. Ciğerde kist yapabilen bu parazitin yumurtaları yok etmek için mantarlar her şeyden önce iyice yıkanmalıdır. Bazı yemeklik mantardaki zehirleri zararsız kılmak için yabani mantar türleri asla çiğ olarak tüketilmemekle birlikte en azından 10 dakika boyunca asgari 70 derecede pişirilmesi gerekiyor.
Ailece mantar toplamayı severiz. Başta son baharda olmak üzere yanımızdaki ormana çıkıp bolca mantar toplarız. Taze yediğimiz gibi fazlası hemen kurutuyoruz. Ancak mantar konusunda dikkatli olunması gerek. Zehirli türlerin yanı sıra yemeklik mantarların bazılarında kırmızı kan hücrelerini yok eden bir takım zehirler içeriyor. Ayrıca yabani mantardan echinococcus adlı parazitin yumurtaları da bulaşabiliyor. Ciğerde kist yapabilen bu parazitin yumurtaları yok etmek için mantarlar her şeyden önce iyice yıkanmalıdır. Bazı yemeklik mantardaki zehirleri zararsız kılmak için yabani mantar türleri asla çiğ olarak tüketilmemekle birlikte en azından 10 dakika boyunca asgari 70 derecede pişirilmesi gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder