12.02.2014

Zihinsel hastalıkların erken tespiti için yeni kan testi

Alternatif Anne için 20.1.2014'de yeni bir test üzerinde yazdığım haber: 

ABD’nın Gıda ve İlaç Ruhsatlandırma Kurumu (FDA), Amerikan Affymetrix firmasına daha önce görülmemiş bir kan testi için geçen hafta yeşil ışık yaktı. Çocukların kanını alarak genetik tarama yapan test başta bebeklerde zihinsel hastalıkların teşhisinde yardımcı olacak.
Peki, test ne yapıyor? Affymetrix’in testi bebeklerin kanındaki kromozomları Down Sendromu ve DiGeorge Sendromu gibi belli zihinsel hastalıkları için tarayacak. “CytoScan Dx Assay” adıyla piyasaya sürülecek tarama testi doktorların zihinsel hastalıkları daha erken fark etmesini amaçlıyor. Çünkü daha erken fark edilen zihinsel rahatsızlığında destekleyici tedavi ve bakım daha erken uygulanmaya başlandığında çocuk için çok yararlı olduğu kanaatindeler. Bu nedenle test sadece doğumdan sonra uygulanacak.

New York’taki Mount Sinai Hastanesi‘nde Pediatri Yardımcı Profesörü Dr. Annemarie Stroustrup’a göre bu tarama testi ancak fiziksel veya mental davranışları bir rahatsızlığı düşündüren durumlarda uygulanacağı söyluyor. Test her yenidoğanda uygulanmayacağını vurguluyor “Çocukta zihinsel bir rahatsızlığı olabileceğini düşündüren veya farklı bir davranış gördüğümüzde bu test kullanılabilir”.
Affymetrix’in test için kullandığı teknoloji yıllardır farklı bir tarama için kullanılıyor. FDA, bir takım zihinsel hastalıkların kesin ve doğru tespit ettiğini gösteren yeni araştırmaların ışığında testi ruhsatlandırcağını belirtti. Test ile hangi hastalıkların taranacağı bilgisi maalesef verilmedi.
Testi yıllardır birçok ülkede uygulayan tarama testleriyle karıştırmamak gerekiyor. Örneğin, T.C. Sağlık Bakanlığı 1993 yılından bu yana ülkemizdeki tüm hastanelerde dünyaya gelen yenidoğanlara topuk testi uyguluyor. Topuk testi ile tıpkı ABD’de olduğu gibi 25 civarı farklı rahatsızlıklar taranıyor. Kullanımda olan tarama testi, genetik değil, metabolik bozuklukların erken teşhisi için yapılıyor. ABD’de yeni geliştirilmiş test Türkiye’den de ithalatçısı bulursa zihinsel genetik hastalıklarının teşhisi için kullanılabilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder