11.02.2014

Hamilelik jimnastiği bebeğin beynini olumlu etkiliyor!

Alternatif Anne'de 8.1.2014 tarihinde bu yazım yayımlandı:

İki hamileliğimin son aylarında düzenli olarak her gün müzik eşliğinde 20 dakika jimnastik yaptım. Yaptığım egzersizler ağrıyan bacaklarıma ve belime çok iyi geliyordu. Bana, az da olsa esnek kaldığım hissi veriyordu. Üstelik hamilelikte jimnastik yapmak sadece anne için faydalı değil.
Dünyada ilk kez yapılan bir araştırma hamilelikte yapılan jimnastiğin bebeğin beyin gelişimini de olumlu etkilediğini kanıtladı!


Kanada’daki University of Montreal ve ona bağlı CHU Sainte-Justine çocuk hastanesince ortak yürütülen bir araştırma, hamilelikte jimnastik veya hafif spor yapmış annelerin bebeklerin beyni doğumdan hemen sonra hamilelik jimnastiği yapmamış annelerin bebeklerine göre daha gelişmiş ve aktif olduğunu ortaya çıktı. 


Bilim adamları, araştırmaya katılan anne adaylarını hamileliğin son trimesterinde iki gruba ayırdı. Birinci grup haftada 3 gün en az 20 dakika hamilelik jimnastiği yaptı. İkinci gruptaki bayanlar ise hiç jimnastik veya spor yapmadı. Doğumlarından 8 ila 12 gün sonra bebeklerin beyin aktiviteleri ölçüldü. Bilim adamları, EEG (elektroensifalografi) sayesinde anneleri hamilelikte jimnastik yapan bebeklerin beyin aktivitelerinin daha fazla olduğunu tespit ettiler. Prof. Dr. Dave Ellemberg ve ekibi elde ettikleri bulguları Kaliforniya’daki Neurobilimleri 2013 Konferansı‘nda tanıttılar.
Benzer bulguların daha önce hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ortaya çıktığını söyleyen Prof.Dr. Ellemberg, yaptıkları araştırmanın insanlar üzerinde yapılan ilk araştırma ve dolayısıyla eşsiz olduğunu vurguladı. Hayatlarına beyin aktivitesi farkıyla başlayan bebeklerin ilerideki gelişimlerinin nasıl olacağı şimdilik merak konusu. Profesör Ellemberg’e göre hayata böyle bir artı ile başlangıç yapmak bir çocuğun hayatını etkileyebilecek nitelikte olabilir.
Bu farkın yaşam boyu sürüp sürmeyeceğini, sürer ise ne kadar süreceğini, araştırmalar ileride gösterecek. Ellemberg ve ekibi bebeklerin birinci doğum günlerinde kognitiv, motor ve dil gelişimini kontrol edip yayınlayacak. Biz de takipte olacağız! Şimdilik, hamilelik jimnastiğinin anne adayı ve karnındaki bebeği için faydalı olduğu kesin!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder