17.09.2013

Havuçlu ürünlere dikkat, kansere neden olabilir!

Dün gece okuduğum haberi öyle dehşet verici buldum ki hem dolaptaki havuç reçellerini hemen attım hem de oturup bunu yazmaya başladım.

Hiç bir katkı maddesi kullanmadan muhafaza işlemini gerçekleştirmek için ısıtarak vakuum yaratmak, havuçlu gıdalarda kanserojen bir maddenin ciddi oranda üretilmesine neden olunduğunu dün akşam öğrendim. Kanserojen olarak bilinen maddenin adı benzol. Benzol, çok ufak miktarda bile lösemi gibi kansere neden olabildiğini kanıtlanmıştır. Benzolü gıdalara eklenmiyorsa da, iki şekilde gıdalarda rastlanabiliyor.


Havuçlu gıdaların ısıtılmasında kendiliğinden oluşuyor. Isıtma işlemi kapalı ortamda yani gıda kavanoz veya şişedeyken yapılıyorsa oluşan benzol uçamıyor ve soğurken gıdaya yerleşiyor. Ki bu havuç püreleri, havuç reçeli ve havuç suyu için yaygın bir muhafaza işlemidir. Çünkü ısıtırken hem bakteriler öldürülüyor hem de bir vakuum yaratılıyor. Aynı tehlike bazı içeceklerde koruyucu madde olarak eklenen natriyumbenzoat için de geçerlidir. O da kendiliğinden benzol üretmeyi başlıyor. 

Üretici firmalar, tehlikenin boyutunun farkında olmalarına rağmen önemsiz olarak geçiştirmeye çalışıyorlarmış. Hele natriyumbenzoat miktarı Almanya'da bile ancak içme suyu için belirlenmiş, tüm diğer içecekler için yasal bir sınırlanması henüz yokmuş. Yani, hepimize afiyet olsun...



17 yorum:

  1. İlgili haberin linki (Almanca):
    http://m.focus.de/gesundheit/ernaehrung/krebsgefahr-labor-findet-giftiges-benzol-in-saeften-und-babybrei_aid_1102022.html?fbc=fb-fanpage-gesundheit&utm_content=1379328215294100

    YanıtlaSil
  2. A çok şaşırdım ben pek tercih etmem havucun bu halini ama paylaşım için teşekkürler :) Müsadenizle yazıyı facebook sayfamda paylaşmak isterim daha çok kişiye ulaşmalı bu bilgi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm yazılarımızı istediğinizde paylaşabilirsiniz, Tuğba Hanım :) Buna seviniriz bile! Bunun için almanıza gerek yok, her yazının altında facebook için paylaşım düğmesi bulunuyor.

      Sil
    2. Olsun gene de sormakta fayda var :) https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=374753739321780&id=253062588157563

      Sil
  3. Ne yiyeceğimizi şaşırdık artık:(

    YanıtlaSil

  4. Kozalak Reçelini denemenizi tavsiye ederim.Çok şifalı Bolu yöresi ürünü.
    www.abantkoypazari.com da var.
    http://ilyasozclik.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye için teşekkürler! Kozalaklara artık farklı gözüyle bakarım :) Yeşil olarak görürsem kesinlikle deneyeceğim kozalak reçeli!

      Sil
  5. Himm... "Eyvah! oglumun yedigi hazir havuc püreleri" diyorum ister istemez... Avci-toplayicilar gibi yiyecekleri buldugumuz yerde ve zamanda yemeye geri döndügümüz gün huzura kavusacagiz sanirim...

    YanıtlaSil
  6. İzniniz olursa ben de paylaşmak istiyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Merhaba. öncellikle faydalı(korkutucu olsa bile:)) bilginiz için teşekkür ederim. Bir sorum var: sadece havuç mu? sonuçta sonsuz çeşit vakuumlanmış konserveler var. Havuç'ta özel bir madde mi var, başka gıdalarda bulunmayan?. Bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhaba, bu konuda benim de daha fazla bilgim yok. Ancak orijinal makalede ısıtma işleminde havucun içerdiği belli bir maddenin benzol ürettiğini yazıyordu. Anladığım kadarıyla sadece havuçlara has bir durum söz konusu.

      Sil
  8. İzninizle ben de blog sayfamda paylaşmak isterim.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Bu yazınızı izniniz olursa kaynağını belirterek bloğumda paylaşmak isterim. Acaba pişmiş havucu çıkarsak mı hayatımızdan. Salata olarak kalsa mesela sadece. Çünkü pişmiş havucun şeker oranının da arttığına dair bir şeyler duymuştum ama tabii böyle zehirleme seviyesinde değil. Keklere koyuyordum onu da yapmam artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaynak gösterdiğiniz sürede tüm yazılarımızı seve seve :)

      Sil
  10. benim anlamadığım nokta, sadece vakumlama işlemi esnasında mı benzol çıkıyor? yoksa örneğin pilava koyacağımız havucu kızartırken tencerenin ağzını kapatırsak da bu madde çıkar ve uçamaz mı? bunu bilen biri olsaydı ne iyi olurdu!

    YanıtlaSil