4.12.2013

Ekşi mayalı ekmek tarifim

Ekşi mayalı ekmeğin yapılışı normal mayalı ekmekten farklı değil. Ancak gerçekten güzel bir tarifi oluşturmak biraz zaman aldı. En güzel karışımımı bulmak için farklı tarifleri denedim ve sonra kendi ayarlarımı da ekleyerek favori ekşi mayalı ekmeğimizi yaptık. İşte tarifim...

Malzeme:

300 gr tam buğday unu
300 gr tam buğday unu veya tam çavdar unu
350 ml ılık su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
150 ml ekşi maya
birazcık toz kimyon
50gr. ayçekirdeği içi veya ceviz

Hazırlanış:

Tüm malzemeleri el ile iyice karıştırmak gerekiyor. Ekmek hamuru ne kadar karıştırılıyorsa o kadar iyi bir ekmek çıkar diyebilirim. Ekşi mayanın yaşına göre 1-2 çay kaşığı kuru maya ilave etmen gerekebilir. Toz kimyonu Almanya'dan alıyorum. Türkiye'de satılan kimyondan farklı bir tatta olduğunu biliyorum. Türkiye'dekiyle ekmek yapmayı hiç denemedim bu nedenle muadil bir sonuç çıkıp çıkmayacağını da bilemiyorum. Ancak kimyonun, tipik Alman ekşi mayalı ekmeğinin vazgeçilmez bir malzemesi olduğunu biliyorum.

Sonra kabın üstüne nemli bir bez koyarak hamuru sıcak bir yerde bekletmen gerekiyor. Hamur kabarınca fırını 220C dereceye kadar ısıtmasını beklerken hamuru bir daha yorup unlanmış tepsiye yuvarlak veya oval şekil verebilirsin. Üstünü unladıktan sonra ıslak bir bıçakla bir veya iki kere 1 cm derinlikle çizik atman gerekiyor ki fırında kabarınca ekmek yanlardan patlamasın. Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede 50 dakika piştikten sonra ekmek hazır! Ekşi mayalı ekmeğin tadı ertesi gün daha da güzel! Mutfak dolabında açık şekilde 4-5 gün bozulmaz. Afiyet olsun!

Ekşi mayanın nasıl yapıldığını buradan okuyabilirsin.