22.10.2013

Burun spreyi bağımlılık yapar mı?

Nezle olunca burnun tıkanması kadar kötü bir his yok. Hem nefes alınamıyor hem de başımız ağrıyor. Bu durumda kendisi için olsun, çocuğu için olsun, burun spreyi kullananlara bir uyarı; bağımlılık yapabilir!

Burun şiş ve tıkanık olunca eminim ki burun spreyleri çok rahatlatıcı olurlar. Her şeyden önce burun etindeki şişkinliği indiriyorlar. Ancak rahatlatıcı olduğu kadar tehlikeli de olabiliyorlar. Burnumuzdan her gün yaklaşık 10000 litre hava geçiyor. Bağışıklık sistemimizin bir parçası olarak burnumuz iç duvarlarında bu havayı hem ısıtan ve nemlendiren hem de kirli partikülerden arındıran,  bir mukoza var. Hastalık durumunda işte o mukoza şişer ve burnumuzdan nefes almamız zorlaşır.

Burun spreylerinin içindeki etken maddeler sayesinde şişkinlik iner. Ancak bir haftadan fazla süre kullanıldığında bağımlılık yapma riski oluşuyor. Çünkü burun mukozası spreyin etkisine alışır ve kurumaya başlar. Spreyin etkisi azalınca mukoza şişmeye başlar. Şişkinliğini indirmek için tekrar spreye ihtiyaç duyulur.
Örneğin Almanya'da, aralarında kuzenimin eşi de olmak üzere, tahminen 120.000 kişi burun spreyi bağımlısı.  Cebindeki burun spreyi olmadan bir yere gitmez duruma geldi. 


Bermuda şeytan üçgenine benzeyen bu durumdan kurtulmak çok zor. Her bağımlılıkta olduğu gibi uzun bir süre, irade ve istikrarlılık ister. Ama doktorların söylediğine göre bunu başaran bağımlı kişinin burnu genelde tamamen normale döner.

Nezleyken siz siz olun ve burun spreyi yerine aynı işlevi gören tuzlu sulardan kullan. Ben hiç burun spreyi kullanmadım.  O yüzden kendimi şanslı hissediyorum. Ancak benim de bir bağımlılığım var. Ama ondan haftaya bahsederim. 


Sağlıkla ilgili bu yazılarımızı okudun mu?
Biz burada da varız!
Google+ sayfamız: Xlargeaile
Facebook: Xlargeaile veya ben
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder