30.04.2013

Evin en çok bakterileri nerede dersin?


Evimi bilirsin. Bu kadar koşuşturmanın arasında temizliğe fazla vakit kalmıyor. Her gün süpürüyoruz, haftada bir iki kere yeri siliyoruz, mutfak ve banyo ihtiyaca göre temizliyorum. Evimiz aşağı yukarı temiz ama yerden yemek de yenmez. Kısacası mikropları pek taktığımız yok. Geçen gün okuduğum bir araştırma bu yüzden ilgimi çekti. Evimizin en fazla mikropları nerede dersin?

Piyasaya sürülen antibakteriyel deterjanlarına gerek olmadığı düşünceme sen de belki katılırsın. Tüm istenmeyen mikropların yanı sıra bir sürü yararlı bakterileri de yok ediyor. Ayrıca çocukların geniş bir bakteri yelpazesiyle tanışması yararlı da olabiliyor. Steril bir ortamda yetişen çocukların daha fazla alerjilerinin olduğu ve daha sık hastalandıkları biliniyor. Yani kir iyidir!

Tabi ki her yerde değil. Bazı yerlere dikkat etmemiz gerekiyor. Her gün tuvaleti temizlemektense Leon ve Luka’ya küçük yaştan itibaren tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamaları gerektiğini öğrettik. Neticede sadece bizim evimizde değil, dışarıda da tuvalete gidiyorlar. Böyle alışkanlıkları bu nedenle ne kadar erken ediniyorlarsa o kadar iyi!  

Bir makalede okuduğum araştırma sonuçları hayli ilginç buldum. Evin en çok bakterileri hiç beklenmedik bir yerde saklı! Yerler veya tuvalet kapağının altı dersen yanılıyorsun. Evin en çok bakteri barındıran eşya buzdolabıymış! Santimetrekaresinde 11,4 milyon bakteri barındırıyormuş. Nefes kesici bir rakam, değil mi? Yılda kaç defa buzdolabının içi temizlediğimizi düşünürsek, çok da şaşırmamak gerek galiba. Sıkıldığında mililitresinde 4 milyon bakteri barındıran mutfak süngeri yine de daha tehlikeli. Çünkü aralarında 2.500 ishala neden olan bakteri de bulunuyormuş. Buzdolabındakilerin arasında bunlardan yok. Eh, tuvaletin sırası hala gelmedi. Üçüncü sırada mutfağın yeri geliyor. Santimetrekaresinde azıcık 10.000 bakteri barındıran mutfak yeri herhalde sıkça silindiği için o kadar temiz. Mutfak yeri kadar sıkça temizlenmemesine rağmen tuvalet santimetrekaresinde sadece 100 bakteri bulunduruyor.

Bulunan bakteri miktarına bakıldığında çocuklu bir evde tuvalet temizliğin haftada bir kere yeterli olarak görülüyor. Bence de! Ancak şu mutfak süngeri beni bile düşündürdü. Daha sık değiştirilebilir elbette, ama daha da güzel bir ipucu buldum. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre mutfak süngeri ve temizlik bezleri mikrodalgada iki dakika ısıtıldığında bakterilerin %99’u öldürmek için yeterliymiş. 4 dakika ise kalan %1’i de öbür dünyaya yolluyormuş… 

2 yorum:

  1. Yazınızı okur_ okumaz mutfaktaki bulaşık süngerini attım. Babaannem eski tül perdeden yapardı. bir bildiği varmış:)

    YanıtlaSil
  2. vay be.. buzdolabı ha ..şaşırdım..haftasonu temizliycem not alayım da unutmıyım :)
    bulaşık süngeri ve bezini sık dğeiştiririm allahtan

    YanıtlaSil