15.04.2013

Küçük ırkların tuvalet eğitimi ne kadar zormuş!

Kimin çişine yetişeceğimi bazen gerçekten bilemiyorum, Luka’nın dolan bezi mi yoksa Mina, Yuki veya Thea’nın kine mi? Mina ile bir Pug köpeği ve ilk küçük ırk köpeğimiz oluncaya dek çiş eğitimi çok kolay bir şey olduğunu düşünüyorduk. Nasıl olsa Labradorlarımız 3-4 haftada olayı kavrıyor ve 3 aylıktan itibaren sadece bahçeye yapıyorlar. Meğersem bu iş küçük ırklarla bambaşkaymış…

İtiraf edeyim ki eskiden küçük ırk köpekleri sahipleri tarafından fazla çıkartılmadığından dolayı çiş eğitimi tam alamadıkları düşünüyordum. Mina örneğin, ilk günlerde çiş kaka hepsini içeride yapıyordu. Tüm gün bahçede dolaşmasına rağmen! Biz Mina için yeni bir yuva idik ve ona vakit verelim dedik. O da belki baştan öğrenmeliydi. İki ay sonra Mina olayı anladı ve tuvaletini dışarıda gideriyordu. Yetişkin bir köpekti, yani çişini sorunsuzca bir süre tutabiliyordu.

Sonra Thea bize katıldı. Yavru Maltez olduğu için çok fazla üzerine gitmedik nasıl olsa onların bünyesi biraz daha narin. Ama Thea çabalıyordu. Thea bahçede tuvaletini gidermek istiyordu. Sorun şu ki, Mina gibi Thea da sadece teras kapının önüne geçip bir iki dakika açılmasını bekliyor ardından ihtiyacını gideriyordu. Bir yerlerde çalışan ya da televizyon seyreden biz olup bitenden habersizdik. Ne Mina ne de Thea ses çıkartmadı hala da çıkartmıyorlar. Ancak ikisini düzenli olarak bahçeye sallınca sorun yaşamıyorduk. 

Ardından Yuki doğdu ve baştan başladık. Yuki’nin çiş eğitiminde bir türlü sonuç alamadık. Yedi aylıktı ve tuvaletinin hala içeride yapıyordu. Yaklaşık beş aylık uğraş boşu boşuna olduğu gibi görünüyordu. Ne kadar moral bozucu bir şey! Tabi ki sürekli birinin içeride çiş kaka yaptığını gören Mina da geri adım attı. Artık iki köpek tuvaletlerini içeride yapıyordu. Thea da kış olduğu için bahçeye çıkmak istemiyordu. Yani yine içeriye yapılan çiş ve kakalarla uğraşmaya başladık. Çıldırmak üzereydik! Ta ki Thea bir hafta bir yerde misafir kalana kadar. O hafta boyunca Mina ve Yuki bir kere olsun bile içeride tuvaletini yapmadılar. Bir de Thea, orada hiç sorunsuz pedin üzere yapıyordu! Bir anda tüm köpeklerimizin bu çiş konusunu çözdüğü gibi görünüyordu.

Bu kadar bahçe varken birkaç köpeğin içeride ihtiyacını gidermesi bize ne kadar ters geliyorsa içeride pede yaptırmak da doğru bulmuyorduk. Ama sürekli çiş silmekten daha iyi! Yani olayı benimsedik ve baktık ki Thea sadece ve sadece o pede yapıyor. Ne kadar sevindiğimizi anlatamam! Artık Thea geceleri serbest takılabiliyordu! Her yere yapmamaları için Mina, Yuki ve Thea’yı geceleyin çocuk bariyerleriyle yaptığımız küçük bir yerde tutuyorduk. Aslında üçü serbest kalabiliyor diye düşünüyorduk ki, Thea gelir gelmez pug hanımlarımız tuvaletlerini yine içeride yapmaya başladı. Bu durum bir türlü düzelmeyince şuanda bir deney yaşıyoruz. Thea puglardan başka bir yerde kalıyor. Hepsi gece serbest ve kimse içeride çiş veya kaka yapmıyor. Yapan ancak pedin üzerine yapıyor. Bu kadarına dayanabiliriz… Ancak Thea pugların dolaştığı salona girdikten sonra hem Mina hem de Yuki yine izlerini bırakma ihtiyacını duyuyor.  Yavaş yavaş ne yapacağımız konusunda fikirlerim tükeniyor.  Puglar ve Thea arasında bir dominantlik sorunu yaşanıyor, o kadarını anladık. Ancak biz bunu nasıl çözeceğiz? Hadi bakalım…


-----------------------------
Yazılarımızı paylaşabilirsin. Paylaşmana seviniriz! Bunun için her yazının altına e-posta/blog/twitter/facebook'ta paylaş linkleri koyduk. Örneğin Facebook'ta paylaş linkini tıklayınca ilgili yazıyı kendi duvarınızda veya üye olduğun bir grupta paylaşabiliyorsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder