24.04.2013

Korkan köpekte temkinli olmakta fayda var…

Önceki günler kendini büyük gösteren köpeklerin hareketlerini anlatmıştım. Bugün kendini küçük göstermeye çalışanlardan bahsetmek istiyorum. Çünkü ısırabilecek köpek kendinden emin olup da kendini büyük gösteren değil. Sosyal çevreden emin olmayan köpek ısırabilen köpektir…

Ben acizim!

Aciz olan köpek kafasını ve vücudunu alçak tutmaya çalışır. Tüm hareketleriyle kendini küçük göstermeye çalışır. Bunun için bacaklarını bile hafifçe burkar. Başka köpeklerin çenelerini ve patilerini omzuna koymasına izin verir. Kendisi de öbür köpeğin ağzını yalar ve onunla göz göze gelmemeye çalışır. Yani bakışından kaçınır. Kuyruğunu alçak tutar ve belki de sırt üstü yatar. Yani dominant köpeğin hareketlerinin tam tersini yapar. 

Aciz hareketleri aynı zamanda çok değişken olabilir. Birileri kuyruğunu hareketsiz ve alçak tutarken birileri alçak tutulan kuyruğunu aşırı hızla sallar. Ancak sevinç yüzünden sallanan kuyruk tam sağa sola sallanır. Kuyruğu burada çok kısa bir açıda sallanılır.
                   
Korkuyorum!

Aciz ve korkak köpek arasında büyük bir fark var. Aciz köpek genelde ısırmazken korkan köpek yaşadıklarından dolayı sosyal çevreden hiç emin değil ve ısırabilir. Korkan köpek de göz göze gelmemeye çalışır.  O da alçak, kendini küçülten bir duruşu sergiler, ancak kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırır. Bazıları kendi ve korktuğu canlının arasındaki mesafeyi korumak amacıyla havlar. 

Kendine çeki düzen ver!

Birini tehdit ederken köpekler genelde ense tüylerini dikleştirir. Yürüyüşlerinde tamamen katı olurlar. Irka göre kuyruklarını sırt seviyesinin üstüne kaldırırlar. Kuyruklarını daima bu şekilde tutan ırklar kuyruğu sırtın üstünden öne doğru eğerler. Tehdit eden bir köpek kafasını dik tutmak yerine sırtıyla aynı hizada olmak üzere eğilir. Resmen korkutucu bir hal alır. Karşısındakinin gözlerine bakar. Kulakları hafif arkaya doğru eğik, ağız da dişleri görebilecek şekilde açar. Herhangi bir güvensizlikte ağzını daha arkaya doğru açar. Kulaklarını da dik tutar. Bu hareketi gösteren bir köpek hem tehdit eder hem kendinden emindir.

Korkan bir köpek de tehdit hareketleri sergileyebilir. Dişlerini de gösterir ve hırlarken kulaklarını kafaya doğru yapıştırır.

Bana bulaşma!

Savunma pozisyonunda olan köpeklerin hareketleri değişkendir. Bacaklarını burkarak kendilerini daha küçük göstermeye çalışırlar. Aynı anda hem saldırmaya hem kaçmaya hazır olduğunu hareketleriyle belirtirler. Ense tüylerini kaldıran köpekler “ben saldırmaya hazırım” diyor. Kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştıran da “gerekirse kaçarım”  diye düşünüyor. Kuyruk yeteri kadar uzun ise, bacakların arasından göbeğe yapışık tutulur. Ağız çok açıktır ve dişlerinin yanı sıra diş etlerini de gösterir. Kulakları ise kafaya tamamen yapışıktır. Durumun gidişatına göre bu köpek saldırır ya da kaçar.

Yukarıdaki hareketleri köpeğinde ve başka köpeklerde izleyince aralarındaki farklar daha da kolay anlaşılacak. Köpek diline iyice alıştıktan sonra hangi köpeğin bir tehdit oluşturduğunu kolayca anlayacaksın. Ancak temelde, korkan veya aciz bir köpek kendini daha küçük göstermeye çalışır. Bu şekilde karşısındakinin kızmamasını elde etmeye çalışır. Bu bir işe yaramıyorsa, tehdit pozisyonuna geçer. İlaveten dişlerini gösterir, hırlar veya havlar. Hissettiklerini çok net bir şekilde hareketleriyle sergiler. Bu köpeğin artık ısırmayacağı anlamına gelmez. Kendini savunmak zorunda kalırsa, ısıracaktır.

Bunun karşısında kendine güvenen köpek çok daha rahat görünür. Ne korktuğunu ne üstün olduğunu belli eder. Buna ihtiyacı yok ki, çünkü kendine güvenir. Tehdit eden bir köpek karşına çıkarsa göz bakışına cevap verecek. “Beni tehdit mi ediyorsun? Görelim bakalım. Ben kendime çok güveniyorum” dermiş gibi…  
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder