17.04.2013

Bir kedinin köpeğe katılması


Dün başladığım yazıya kedinin köpekle katılmasıyla devam etmek istiyorum. Evde köpek varken kedinin oraya alışması düşünüldüğünden daha kolaydır. Çünkü köpek birçok hayvanı ve eve giren yeni bir dostu kolay kabul eder. Yeter ki getireceğin kedi daha önce köpeklerle kötü bir tecrübe yaşamamış olsun!

Eve alacağın kedinin köpeğinin karakterine yakın olması önemli bir husustur. Çekingen veya çok sakin bir köpek enerji dolu bir kediden rahatsızlık duyacak. Uyumak istediğinde sağa sola koşan bir kedi onu sürekli ürkütecek. Yaşlı köpeklere kendisi gibi sakin karakterli bir kedi; hareketli bir köpeğe ise sakin veya korkak bir kedi yerine kendisi gibi hareketli bir kedi seçimi uygun olur.

Kedi seçiminde duygulanıp acıdığın veya çok şirin bulduğun zıt karakterdeki bir dostu eve getirmektense, karakteri köpeğininkine uygun bir dost eve getirmen yerinde olur. Böylelikle birçok sorunu bu şekilde önlemiş olursun.

Köpeğin henüz yavruysa benzer huyları taşıyan bir kedi yavrusuyla iyi anlaşacaktır. Köpeğiniz yetişkin ise eve alacağın kedinin 3-5 aylık olmasına ayrıca dikkat etmeni tavsiye ederim. Köpekle daha önce hiç yaşamamış ve tecrübesiz olan yetişkin kedilerin bazıları ilk başta köpekten korkar. 3-5 aylık bir kedi köpekten çok fazla korkmayacaktır.

Hazırlık

Seçtiğin kediyi eve getirmeden önce bir takım hazırlıklar yapman gerekir. Yeni katılacak kedinin kokusuna alışması için kedinin kokusunu taşıyan bir giysiyi eve getirip köpeğinin koklamasına izin vermelisin. Sonra kedi için mama, su kabı, tuvalet, oyuncak ve tırmalama tahtasının bulunduğu ayrı bir oda hazırlamanda fayda var. Güvende olduğunu hissederek rahatsız edilmeden tuvaletini yapabilmesi için kedi tuvaletinin köpeğinin ulaşamayacağı bir yerde olması çok önemli. Bazı köpeklerin kedi dışkısını yemek gibi bir alışkanlıkları da var! Bizimkilerin çoğu bunu hala dayanılmaz bir lezzet olduğunu kanaatinde. 

Kediyi eve getirmeden önce hem köpeğinin hem kedinin mama yemiş olması onları sakinleştirir. İkisinin tırnaklarını da kesersen, muhtemel bir kavgada meydana gelebilecek yaralanmaları önlemiş olursun. 

Birbirine alıştırmak

Kediyi taşıma kabında eve getirebilirsin. Bu şekilde köpek kediyi, kedi de köpeği görebilir ama birbirine ulaşamazlar. Kediyi eve senin getirmen en doğrusudur, çünkü köpek seni sürü başı olarak kabul ettiği için getirdiğin bir dostu daha kolay kabul eder. Köpeğine zor hakim olursan veya köpeğin çok heyecanlanırsa, birinin onu tasma ile kontrol etmesi daha kolay olacak. İlk tanışmaları çok iyi veya kötü de geçebilir. Bunu önceden bilmen mümkün değil. Bundan etkilenmemeye ve sakin olmaya çalışmalısın. Üzülme! Köpeğin hissettiklerini hemen anlar ve benimser, bunu unutma. Eğer sen heyecanlanırsan, o da daha fazla heyecanlanır ve dolayısıyla kedi de bu durumdan olumsuz etkilenir. Eğer sen sakin olup kendini rahat hissedersen, köpeğinin duyduğu heyecanı biraz azaltmış olursun.

Kedi ve köpek bu şekilde birbirleriyle tanıştırıldıktan sonra, kediyi ona hazırladığın odaya götürüp orada serbest bırakabilirsin. O, odayı keşfedip yeni evine alışmakla meşgul olacak. Onunla ilgilenmeniz şu an çok önemli değil. O odada keşif turuna çıkacak. Köpeğinle dışarı çıkıp onu dolaştırarak onunla oyun oynayabilirsin ama.  
 
Kedi o odada artık rahat olduğunda -ki bu birkaç gün sürebilir ve ilk alışmasından sonra göstereceğin ilgiye bağlı- evin diğer odalarını keşfetmeyi ve kokusuyla işaretlemeyi ister. Köpeğini tasmasından tutarak kedinin odadan çıkmasına izin ver. Köpeğini kediye karşı iyi davrandığı zamanlarda onu ödüllendir. Zira köpeğin seni mutlu etmek ister ve doğru yaptığını bu şekilde kolayca öğrenir. Kedi odadan çıktıktan sonra köpeğini odaya götür ve orada bırak. En fazla bir saat olmak üzere kedi dışarıda köpeğin ise kedinin odasında dursun. Kedin evin diğer odalarını dolaşırken köpeğin kedinin kokusuna alışır. Birbirinin alanlarını araştırırlar. Eğer iki kişiysen, her biri bir dostunuzun yanında kalabilir. Eğer köpeğin çok kolay heyecanlanıyorsa, onunla daha önce dışarı çıkıp oyun oynayarak yorulmasını sağlamanda fayda var. Köpeğine normalden daha fazla ilgi göstererek eve katılan dostun onun için bir avantaj oluşturduğu izlenimi de yaratabilirsin. 

Kedi odadan çıkarken hiç sorun olmuyorsa, oda kapısını bir süre için açık bırakarak devam edebilirsin. Köpeğin içeri giremeyecek şekilde bir engel ya da maymuncuk yerleştir. Kedi bu şekilde isterse dışarı çıkabilir, isterse odaya çekilebilir. Bunu da birkaç kere denedikten sonra ikisi gözetiminin altında evde beraber dolaşabilir. Ancak, birbirlerini gerçekten kabul ettiklerinden emin olmadan onları yalnız bırakma. O zamana kadar kedini zorlama, o istediği hızıyla köpeğine yakınlaşsın… Tıpkı bizim Zita gibi yavaş yavaş yolunu bulur. Yeter ki köpeğin onu bir yere sıkıştırmasın.


-----------------------------
Yazılarımızı paylaşabilirsin. Paylaşmana seviniriz! Bunun için her yazının altına e-posta/blog/twitter/facebook'ta paylaş linkleri koyduk. Örneğin Facebook'ta paylaş linkini tıklayınca ilgili yazıyı kendi duvarınızda veya üye olduğun bir grupta paylaşabiliyorsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder