16.04.2013

Kedi ve köpek birbirine nasıl alıştırılır?

Üç kedim varken yuvamı Zando’ya açtım. Kedi köpekle anlaşamaz diye biliyordum. Evet, bu aslında doğrudur. Çünkü anlaşmazlıkların çoğu farklı olan vücut dillerinden kaynaklanır. Ama birbirine öyle bir alışıyorlar ki, adeta yabancı dil öğreniyorlar…

Örneğin, köpeğin sırtüstü yatması yenildiği;  kedinin sırt üstü yatarak patilerini ve tırnaklarını göstermesi ise savunmaya hazır olduğu anlamına gelir. Kuyruğunu sallaması kedinin sinirlendiğini, köpeğin sevindiğinin göstergesidir. Bunun gibi birçok örnek gösteriyor ki, kedi ve köpek aslında çok farklıdır. Ancak birbirleriyle dostça ve mutlu bir şekilde yaşayabilirler. Bu sadece biraz zaman alır. Yeni katılan dostun karakteri evdeki diğer dostununkiyle uyuştuğu takdirde hiç sorun yaşamazsın. Yavru kedi ve köpek birbirlerine genelde kolay alışır. Yavru iken karşı türle ne kadar beraber olup tecrübe edinirse birbirlerine alışmaları o kadar kolaylaşır. Yavruyken bu konuda tecrübe edinmeyen yetişkin dostlarımız çok daha zor anlaşır. Ama yine de alışırlar. Benim kedilerim hepsi 10 yaş üstündeydi Zando evime geldiğinde. Daha önce köpek görmemişlerdi. Bir yıl sonra kimse kimseyi takmıyordu artık. Hatta Gümüş ilgi istediğinde yanaklarını Zando’ya sürtünüyor. Zita’mız zaten bütün köpeklerimize alışık ve yumuşak bir yatak isteyince çoğunun koynuna yatıyor. 

Çoğu diyorum çünkü Lili’miz mesela kedilerle o kadar içli dışlı değil. Kedi ve köpeğin birbirleriyle anlaşıp anlaşamamalarını etkileyen birçok faktör vardır. Her şeyden önce her hayvan, kedi ya da köpek olsun, farklı bir karaktere sahiptir. Birlikte mutlu yaşabilmeleri için öncelikle karakterleri uyuşmalıdır. Ayrıca, kedi ve köpeğin ilk tanışma anının nasıl geçtiği de önemli. Rahat bir ortamda gerçekleşmeli. Sahibinin duyduğu stres ve heyecanı hayvanlar çok net hisseder ve son derece de etkilenirler. Sonra da birbirine yaklaşma temposuna biz değil, dostlarımız karar vermeli. Isırma ve yaralanmalar söz konusu olmadıkça kavgalara da karışmamak daha doğru bence. Başka önemli bir faktör kıskançlıktır. Kıskançlıklar genelde birinin diğerinden daha fazla ilgi görmesinden kaynaklanır. Bu yüzden yeni katılan dosta gösterilen ilgi diğeriyle eşit seviyede olmalıdır. Bu bazen hiç de kolay değil, biliyorum. Ama bu çok önemli. Birbirlerinin yemeklerini kıskanmamaları için her bir dostunuzun mama kabı ve su kabından müteşekkil kendine ait yemek bölgesi olmalıdır. Bizde bölgeler ayrı olsa bile tüm köpekler Gümüş ve Zita’nın mamasına göz diktikleri gibi Zita ve Gümüş de köpeklerinkini yemek istiyor. Onun için kediler ayrı bir odada mamalarını yerler…

Bir köpek kediye katılır

Kedili eve bir köpek almayı düşünürsen kedinin mamasını korumak gibi bir derdi olmasın diye birkaç hafta önce onun mama ve su kaplarını köpeğin ulaşamayacağı yüksek veya başka bir yere yerleştirmelisin. Güvende olduğunu hissederek rahatsız edilmeden tuvaletini yapabilmesi için kedi tuvaletinin köpeğinin ulaşamayacağı bir yerde olması çok önemli. Bazı köpeklerin kedi dışkısını yemek gibi bir alışkanlıkları da var! Bizimkilerin çoğu bunu hala dayanılmaz bir lezzet olduğu kanaatinde. Köpeğin eve geldiğinde kedin o yeni mama ve tuvalet yerine iyice alışmış olsun.

Kedinin köpekten saklanabilecek yerlerinin olmasına ve ilk tanışmada ikisinin tırnakları kısa kesilmiş olmasına özen göstermende fayda var. Köpeği eve ilk kez getirdiğinde onu kontrol edebilmen için tasmadan bırakma. Hiç birini zorlamadan yavaşça koklamalarına izin verebilirsin. Kedin belki merakla köpeğe yaklaşacak, savunmaya geçecek veya kaçıp saklanacaktır. Her şey mümkün! Sakin olman gerekir ve birkaç dakika bekledikten sonra köpeği ona hazırladığın odaya veya yere götür. Kedine çok ilgi göstermeni de unutma. Kendinin ihmal edilmiş hissetmesini istemeyeceksin. İkisi birbirlerini iyice kabul edene kadar da onları yalnız bırakma. Çünkü sen yokken aralarında olacaklarını bilemezsiniz ve kötü bir sürpriz ile karşılamanı istemem.

Birbirinin karakterine uyumlu dostlar seçtiğinde bu iş çok zor olmayacak ve alışmaları da uzun sürmeyecek. İmkanın varsa, ikisini yavruyken tanıştırmak ve alıştırmak daha da kolay olur tabi ki. Sana kolay gelsin!  

2 yorum:

  1. merhaba yazdıklarınız çok açıklayıcı fakat yinede emin olamıyorum kedim 8 yaşında ve hiç diğer hayvanlarla tanışmadı kızgınlık döneminde bile erkek kediyi kabul etmedi saldırgan bir kedi değil aksine çok uysaldır ama bir iki kere pıhladı köpek kokusuna ve saklanıyor! çok üzülüyorum köpeğimde dişi 45 günlük daha hiç bişey anlamıyor kedimi onun yanına nasıl yaklaştırmalıyım bunu kesinlikle yapmıyor.

    YanıtlaSil
  2. Oldukça güzeldetaylı bir yazı olmuş yazdığınız bazı şeyleri deneyeceğim

    YanıtlaSil