4.10.2013

4. Ekim Hayvanları Koruma Günü

Bugün Dünya Hayvanları Koruma günü. Bizim evimizde her gün hayvanlara özel bir gün ama! Hadi neyse, bu günü de kutladık, ama boğazımda kaldı. Boğazımda kalan bugün, yani kedi köpek tüyü değil. Onlarla başa çıkabiliyoruz çünkü….

Dünya Hayvanları Koruma Gününün olması aslında hiç de güzel bir şey değil bence. Böyle bir güne ihtiyaç duyulması utanç verici değil mi? Çok üzücü değil mi? Hani et yeyip yememesini geçiyorum, ama hayvanların yaşam koşullarına saygı duymak, acı çektirmemek, sağlıklarına bakmak insanların çoğu için neden bu kadar mu zor? Bu özel güne önem veren kişiler zaten hayvanları seven, koruyan ve haklarına saygı duan kişiler… Bir de peşinden kurban bayramı geliyor. Her yerde kurbanlık çadırları varken böyle bir günün kutlanması biraz tuhaf kaçmıyor mu?

Konu hayvanlardan açılmışken bir konuyu anlatayım. Sen de bu yazıyı paylaşırsan böylece belki daha fazla kişinin hayvan beslemesine neden olabiliriz. Bazen bana tüylerle nasıl başa çıkıyorsun diye soruluyor. Evet, bizim evimiz çok kalabalık! İki kedinin yanı sıra evin içinde yaşayan 2 Maltez, 3 Pug ve 6 Labrador var. Bizde tüysüz ortam asla olmaz. Ancak rahatsız edici miktarda değiller. Sadece dört kedim varken durum çok daha kötüydü, çünkü o kadar özen göstermiyordum. Hele sadece bir iki kedi veya köpek beslendiğinde tüy diye bir sorunun aslında olmamalı. Birazcık temizlik ve özenle olmaz da.   

Tüyleri bizi rahatsız etmemesi için neler yapıyoruz peki?
Tabi ki köpeklerimizi düzenli aralıklarda tarıyoruz. Hele tüy değişiminde olan biri varsa, o her gün bolca taranıyor. Bu Labradorlar için geçerli, çünkü Maltezler tüy dökmez. Bunun yerinde puglar hemen hemen yıl boyunca tüy döküyor. Ah, benim temizlik takıntım var ama Maltez besleyebiliyorum diyorsan seni üzmek zorundayım. Maltezlerin tüy dökmemesi alt tabaka tüylerinin olmamasından kaynaklanıyor. Çünkü sürekli değişen tüyle o tabakanın tüyleri. Ancak o tüyler sıcak ve soğuktan da koruyor. Yani, Maltezler kolayca üşür, yağmur, karda ve soğuk havalarda dışarıya çıkmak maalesef istemezler. Bunun için giydiriliyorlar. Sanırım sindirim sistemleri de daha hızlı çalışıyor, çünkü Labradorlar tuvaletini sabahtan akşama kadar rahtça tutarken, küçük ırklar bunu yapmıyor veya yapamıyor. Yani ister istemez evin içinde onlara bir çiş yeri ayarlıyorsun.

Her sabah kalkar kalkmaz yerleri elektrik süpürgesiyle süpürüyoruz. Evi havalandırmadan yapıyoruz ki, pencereleri açtığımızda tüyler sağa sola uçuşmasın. Ama en önemlisi Leon ve Luka yerde de oyunuyor. Onların pijamaları paspas işlevliği görmesini istemem tabi ki. Koltukları ve köpeklerin yattıkları minderleri de süpürüyoruz. Yerlerimiz ahşap ve kalebodur olduğu için bu iş 15 dakikadan fazla sürmüyor. Yaklaşık 2-3 saat sonra tekrar biraz vaktimiz oluyor ve o zaman yerleri sadece bulaşık veya yüzey deterjanıyla siliyoruz. Bu da 10 dakika sürüyor ve tekrardan bir takım tüylerin toplanmış oluyor.

Minder kılıfı olarak ucuzluk dükkanlarında satılan, 50x70cm boyutunda, 2TL’lik yastık kılıfları kullanıyorum. Hergün onları süpürsem de onları haftada en az bir kere yıkıyorum. Belli bir sürede yıpranıyorlar tabi ki. Ayda bir kere yeni kılıf alsak da ne olur, değil mi? Minderler her şeyden önce köpeklerin daha az koltuklarda yatmasına neden oluyor. Koltuklara gelince, değişebilen kılıflı koltuklarımız var. Her bir koltuk için şuanda üç kılıfımız var. 2-3 hafta arayla kılıfları değiştirip yıkıyorum. Yılda bir kere yeni bir çift alıyoruz. Hem aralarında bir iki tane artık çok yıpranmış olur, lekeleri artık çıkmaz olmuş ya da sadece eve yeni bir renk katmak adına! 

Bu konuyla ilgili daha fazla yazımız var, onlara da bir göz atabilirsin:

ve Çocukla EVCİL HAYVAN linkinden çocukla köpekle yaşam olsun, kedi ve köpek hakkında olsun, onlarca yazımızı bulabilirsiniz.


------------------------------
Bizi burada da varız!
Google+ sayfamız: Xlargeaile 
Facebook: Xlargeaile veya ben
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile

Copyright 2013 - Ticari olmadığı ve bizi kaynak olarak gösterdiğin sürece yazılarımızı ilgili resimlerle birlikte paylaşabilir veya bloguna koyabilirsin. Sadece resimlerimizi kullanmak istiyorsan, ticari olmayan kullanımı için de bizden yazılı iznimizi almak zorundasın.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder