21.03.2013

Çocuklar neden ısırılır? 8 davranış ipucu



İstatistiklere göre köpek tarafından ısırılan kişilerin üçte biri çocuk. Bunların çoğu da henüz beş yaşında bile değil. Ayrıca yarısı ya kendi ya da tanıdığı bir köpek tarafından ısırılıyor. Tüm bunların nedeni ebeveynlerin ve çocukların biraz bilinçsizce hareket etmesinden kaynaklandığı görünüyor. Senin çocuğunun başına böyle bir olayın gelmemesi için Leon ve Luka’ya çoktan öğrettiğimiz ipuçları paylaşalım dedik.

Her çocuğunun köpeklerle nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerekiyor bence. Hele Türkiye gibi bol sokak köpekleri olan bir ülkede bu daha da gereklidir. Çünkü korkulacak hiçbir şey yok! Tabi ki eğer çocuklar bunlara dikkat ederse…
  1. Sahipli ancak yanında sahibi olmayan bir köpeğe yaklaşmamak gerekiyor. Neden? Çünkü çocuklara veya yabancılara karşı nasıl tepki vereceğini bilmiyoruz. Hele bağlıysa asla yaklaşılmamalı.
  2. Sahipli bir köpeği sevmeden önce sahibinden izin almak gerekir. Sahibi izin verse bile sadece kuyruğunu sallayan köpekleri sevmek daha doğru olur.  Tabi ki kafasının üstünden değil, önce eli köpeğe uzatmak lazım. Köpek onu kokladıktan sonra, yani bizi artık tanıdıktan sonra, onun boynunun yanından sevmek en doğrusu, yoksa köpek daima ele doğru bakmaya çalıştığı için ona dokunmak mümkün olmayacaktır.
  3. Bir köpeğin gözlerine asla dimdik bakılmamalı. Köpekler bunu tehdit olarak algılayabilir.
  4. Mama veya başka bir şeyi yiyen bir köpeğe asla dokunulmamalı. Sokak köpeği ise belli bir mesafeden geçmek daha doğru olur, çünkü çok yakından geçen birinin yemeğini almak isteyeceğini düşünebilir.
  5. Uyuyan bir köpek asla rahatsız edilmemeli.
  6. Bir köpekten koşarak kaçmamak gerek. Bağırmak ve ani hareketler de köpeğin avlama içgüdülerini tetikleyebildiği için bu tarz hareketler yapmamak lazım. Çocuk düşerse köpeğin yaklaşmasını elleriyle boyunun arkasını koruyacak şekilde yerde yatarak beklemesi en güzelidir.
  7. Bir köpek beklemedik bir şekilde çocuğa hızlıca yaklaşırsa, çocuğun yapabileceği en doğru hareket elindeki oyuncağı yere bırakıp hareketsiz ve sessizce beklemesi olacaktır. Köpek belki sadece oyuncağı almak ister ya da oyuna katılmak ister, ama ikisini hareket halinde bir çocuk için tehlikeli olabilir. Neticede köpek onu istemeden düşürebilir ya da oyuncağı ağzına alırken çocuğun eli arada olabilir.
  8. Köpek olsun, kedi olsun ya da başka bir hayvan olsun, hiçbir hayvanın kuyruğundan veya kulağından çekilmemeli ve asla tekme atılmamalı.  
Isırılma olayı ile ilgili tavsiyemi de buradan okuyabilirsin.

1 yorum:

  1. Sadece çocuklar için değil bilinçsiz vatandaşlar için de çok faydalı bir paylaşım. Teşekkürler Regina..

    YanıtlaSil