Battaniyeye sarılmış, fırında ya da makinede biz her şekilde
kendi yoğurdumuzu yaptık. Fakat sonuçtan asla tam mutlu olmadık. Yine de istediğimiz
yoğurdu elde ettik. Bu yolda sütler arasındaki farklar ve yoğurt yapımında
dikkat edilmesi gerekenleri öğrendik. Evde yoğurt yapmaya düşünenler için
paylaşalım dedim!
İlk yoğurt denememi eski usulde battaniyeye sararak yapmıştım.
Ama hiç olmamıştı. Evimiz duvardan ısıtmalı olduğu için belki de, çünkü bir
peteğin üstüne ya da yanına koymam mümkün değildi. Birkaç kere denememe rağmen
yoğurt hep o kadar sıvı olmuştu ki süzmek bile güzelleştiremedi bu yoğurdu.
Sonra tencerede fırında yapıyordum yoğurdumuzu. Çok uzun bir süre öyle
yapıyordum üstelik. 40C’ye ısıtılmış sütü en düşük ısıda gece boyunca fırında
bırakıyordum. Üç zamanlı elektrik kullandığımız için gece tarifemiz çok
düşüktür. Ama artık makinede
yapıyorum. 1,5 litre süt tencerede
42-43C’e ısıtıyorum ve üç kaşık yoğurt ekliyorum. Biraz karıştırdıktan sonra
sütü makinenin kabına döküyorum ve gece boyunca 12 saat makinede bırakıyorum.
Eski günlerin yoğurdunu özledik
Birçoğunuz yoğurdu bu şekilde mükemmel bulabilir, ama biz
eski günlerin yoğurdunu özledik. Hatırlar mısın, 10-15 yıl önce, henüz süzme
yoğurt marketlere girmeden sadece bazı yerlerinde bez torbasında satılıyordu.
İşte o günlerde yoğurt da farklıydı. Markalı yoğurtlar bugünkülerden çok daha
kalın ve kremalı bir kıvamındaydı. Eşimle ben bu günleri andığımızda tüm
markaların yoğurtlarını sırayla denedik. Ve fark ettik ki o eski günlerin
yoğurdu artık yokmuş. İşte o gün yoğurt yapmaya başladık. Ha fırında ha makinede
esas işim hep sabahleyin başlıyor.
Bir kase üzerine süzgeç ve onun içine kurulama bezi
seriyorum. İçine yoğurdu döktükten sonra 15 dakika bekletiyorum, peynir altı
suyu (yoğurt altı suyu desek daha anlaşılır olurdu fakat bildiğim kadarıyla
peynir altı suyu denir) çoğunu kaseye akmış oluyor. Sonra havluyu bağlıyorum ve
süzülmek için asıyorum. Bu iş için en
kolay yeri bizde mutfak üst dolaplarının tutamaklarıdır.
Peynir altı suyunu atma
Peynir altı suyunu asla atmam. Çok besleyici bir sıvı çünkü
ve buzdolabında bir haftaya kadar durabilir. Ben onu iki yerde kullanıyorum.
Ekmek yaparken su yerine kullanıyorum ya da Urfa ve Antep peynirleri gibi kuru
peynirleri bir gece bu suda bekletip süzdükten sonra tüketiyoruz. Hiç bir tuzlu
su bu peynir altı suyunun yerini alamaz. Benden söylemesi…
Farklı sütler, benzer sonuç
Yoğurdunu tüm sütlerle yapabilirsin. Taze sağılmış sütte ki
yararlı bakterilerin ölmemesi ama zararlı bakterileri yok etmek için 65-70C’ye
ısıtman gerektiğini unutma. Günlük süt, pastörize edilmiş taze süt, tam yağlı
ve yarım yağlı UHT sütleri, hepsi yoğurt yapımı için uygun. Tatta tabi ki biraz
farklılık olacak ama en belirgin fark yağ oranından kaynaklanan kremalı tat.
Benim tecrübeme göre yoğurdun kıvamı kullanılan sütten ziyade kullanılan
yoğurttan kaynaklanıyor. İlk yapımı için ne kadar güzel kıvamında ve kaliteli
yoğurt kullanılıyorsa ev yapımı yoğurdun kıvamı o kadar da iyi oluyor.
Sonrasında kendi yoğurdunun kalanını tekrar yoğurt yaparken kullanabilirsin. Afiyet
olsun.
---------------------
Bizi takip etmenin yolları
Bizi takip
etmek isteyenler bunu tabi ki normal veya mobil bloğumuzu sürekli kontrol
ederek yapabilir. Ancak bunu yapmadan da yayınlarımızı kaçırmamak mümkün. Bunun
için farklı yollar var:
- Cep telefonundan da bloğumuzu
takip edebilirsin. Bunun için işletim sistemine uygun, Google Reader gibi
bir okuyucu kullanman gerekiyor. O Reader sayesinde takip etmek istediğin
tüm blogları ya da sayfaları kayıt edip yeni bir yayın olunca sana haber
verecek.
- Google+ sayfamızı çevrelerine
ekleyebilirsin.
- Bloğumuzdaki “Yazılarımız posta
kutusuna gelsin” bölümüne e-mail adresiyle kayıt olabilirsin. Posta
kutusuna gelen e-mail’deki linke doğrulamak için tıklaman gerektiğini
unutma. Ardından her sabah bir önceki günün yayınlarının özetleri ve
ilgili linkleri posta kutusuna gelecek.
- Facebook sayfamızı şuan için takip edebilirsin. Ancak FB çok fazla sınırlama uyguladığı için oradaki sayfamızı çok uzun süre yayında tutmayı düşünmüyoruz.
Ben genelde günlük sütle yapıyorum.. elta ada diye organik bir yoğurt var onla mayalamak güzel oluyor..
YanıtlaSilBuradaki marketlerde organik yoğurt henüz görmedim henüz. Ama İstanbul'a gidince o marka görürsem alıp denerim :) tavsiye için teşekkürler!
SilHarikasınız ve çok hamarat. ;) Yaptığınız ekmeğin de tarifini verirseniz ne güzel olur..
YanıtlaSil