10.03.2013

Krupp öksürüğünde yapıl(ma)ması gerekenler


Son günlerde Facebook gruplarında çocukların Krupp öksürüğü olan anneleri görüyorum. Konuyla ilgili almanca bir haber okuyunca herkesle paylaşayım dedim. Almanya’da eczanelerde ücretsiz verilen "Apotheken-Umschau" dergisinde yayınlanan makaleye göre Krupp öksürüğü söz konusu olunca eterik, yani uçucu yağlar ve soğuk algınlığında kullanılan krem ve pomadlardan uzak durulmasını vurgulanıyor.

Genelde gece nefes darlığı ve köpek havlamasına benzeyen boğulur tarzda bir öksürükle belirlenen Krupp öksürüğünde tıpkı sigara dumanı gibi soğuk algınlığında kullanılan krem ve pomadlar ile uçucu yağları öksürük nöbetlerini şiddetlenmesine neden olabiliyormuş.

Krupp öksürüğü gırtlakta şişmelere neden oluyor. Solunum yolları tıkanınca çocuk solunum güçlüğü çeker ve paniği kapılır. Bu nedenle nöbet sırasında anne babanın yapabileceği en önemli şey çocuğu sakin tutmakmış. Ağlamak da öksürüğü ağırlaştırıyormuş. Boğulur tarzda öksüren çocuğu bir battaniyeye sarıp açık pencerede tutulması rahatlatıcı olduğunu vurgulayan makalede başka bir ipucu da verildi. Odayı nemlendirmek adına ıslak havlular asmak ve yutkunma da sorun yaşamayan çocuğa soğuk içecekler vermek de faydalı olduğu yazıyordu. 

Makalede yazanlar yapabileceğin temel şeyler. Yine de çocuğunla doktora gitmelisin. Duruma göre bu acilen bile olabilir. Krupp öksürüğü ile uğraşan herkese acil şifalar dilerim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder