Haftanın en azından bir gününde Leon ve Luka’yal birlikte
yemek yapıyorum. Aslında birden fazla günde bunu yapıyoruz, çünkü yardım etmeyi
seviyorlar. Özel istekleri bile oluyor. Dün onlarla birlikte ıspanaklı peynirli
Gnocchi yaptık. Gnocchi bilmiyorsan, söyleyeyim makarna ve pizzadan sonra
herhalde en çok tanınan İtalyan yemeğidir. Zaten bence makarnaya tat açısından
biraz benziyor. Birçok farklı malzemelerle hazırlanabilir ancak benim en
lezzetli bulduğum ıspanaklı peynirli versiyonu.
Çocuklarla birlikte yapmayı sevdiğim bir yemek çünkü hem
hamuru yoğurmayı seviyorlar hem de sonra kesme işini de onlar yapabiliyorlar.
Ardından sadece 10 dakika pişirme süresi kaldığı için, Gnocchi pişerken benim
çocuklarım sofrayı kuruyorlar. Arada bir Gnocchinin suyun üstüne çıkıp
çıkmadıklarını kontrol de ederler. Yani, tüm yemek hazırlanışı ve pişirme
süresi boyunca öyle ya da böyle meşgul oluyorlar. Ehh, bir de işin sonunda
ıspanak yemiş oluyorlar. Bunu unutmamak gerek…
Malzemeler:
250gr ıspanak
Biraz tereyağı veya margarin
1 fincan peynir (çok yağlı ve sulu olmayan beyaz peynir, keçi peyniri veya lor peyniri olabilir, keskin bir tat verdiği için keçi peyniri tercih ediyorum)
2/3 fincan damak tadına göre rendelenmiş taze veya eski kaşar (tercihen parmesan)
2 yumurta sarısı
8-9 dolu yemek kaşığı un (ihtiyaca göre daha fazla da olabilir)
dekorasyon için rendelenmiş taze kaşar veya parmesan
Biraz tereyağı veya margarin
1 fincan peynir (çok yağlı ve sulu olmayan beyaz peynir, keçi peyniri veya lor peyniri olabilir, keskin bir tat verdiği için keçi peyniri tercih ediyorum)
2/3 fincan damak tadına göre rendelenmiş taze veya eski kaşar (tercihen parmesan)
2 yumurta sarısı
8-9 dolu yemek kaşığı un (ihtiyaca göre daha fazla da olabilir)
dekorasyon için rendelenmiş taze kaşar veya parmesan
Hazırlanış:
İyice yıkadığın ıspanak tereyağı ile birlikte orta ateşte
bir tava veya tencerede pişirmen gerekiyor. Ispanak pişmiş ve bırakılan suyun
gitmiş olması gerekiyor. Öyle olunca da yanmaya yakın bir seviyeye geliyor. Bu
önemli çünkü askı takdirde ıspanağın parçaları kalıyor sonra. Çünkü ıspanak
soğuyunca blenderle püre haline getirmen gerekiyor.
Ispanak soğurken yumurta sarıları peynirlerle homojen bir
hamur haline getir. Bunu çatalla ya da ellerinle yapabilirsin. Ardından
soğutulmuş ıspanak püresi ve un ekleyip parçacıkları olmayan düzgün bir hamur
olana dek yorman gerekiyor. Şimdi onu en azından 30 dakika için buzdolabına
soğutmaya bırakmalısın.
Şimdi Gnocchi kesmeye gelelim. Hamurdan 1,5cm’lik çapında
uzun rulolar şekillendirmen lazım. Rulodan Gnocchi kesmeden önce unun içinde
yuvarlat. Arkasından ruloyu 1cm
aralıklarla kesip küçük Gnocchi elde etmiş olursun. Gnocchi keserken 5litre su
ocağında kaynamaya bırakırsan, Gnocchi kestikten sonra direkt kaynayan suya
atabilirsin. Şimdi suyun altını biraz kısman gerekiyor çünkü Gnocchinin su
kaynamadan pişmesi gerekiyor. Gnocchi hazır olunca suyun üstüne çıkıyor. Hepsi
suyun üstüne çıktığında küçük süzgeçle suyun içinden alıp tabaklara
yerleştirebilirsin.
İpucu:
Bir annenin gündelik yoğun hayatında uzun uzun yemek
pişirmelerine yer yok aslında. Bu miktar Gnocchi’den 5 kişilik bir yemek
çıkıyor. Gnocchi yapmak oldukça uzun sürdüğü için ben genelde iki üç katını
yapıyorum ve kullanmadığım Gnocchi 40-50 tanelik porsiyonlarda buzdolabı
poşetlerine koyup derin dondurucuya atıyorum. Gnocchi yemek istediğimizde
onları derin dondurucudan çıkartıp direkt kaynayan suya atıyorum.
bayıldım ama ben bu tarife:)) umarım 2 yaşında ve yemek sıkıntısı olan oğlum da sever.denemekten ne çıkar:))
YanıtlaSil