30.03.2013

Kediniz mağdur, köpeğiniz kıskanç mi?


Kedilerin kıskanç olduğu bilinen bir gerçektir. Genelde, kedi ve köpeğin aynı evde yaşadığı durumlarda, sorun çıkaran "belalı çocuk" da kedi olur. Peki ya sorun bunun tam tersiyse? Ya köpeğiniz, kedinizi deliler gibi kıskanıyorsa?

Evet, kediler krallıklarında hiç kimseyi istemeyen hükümdarlar olabilir. Ancak bu, köpeklerin de kıskançlıktan "yeşerecek" kadar hırslanabilecekleri gerçeğini değiştirmez. Onlar da kıskanç birer bombaya dönüşebilir. Çünkü mutlu etmek için her şeyi yaptığı sahibinin bir başkasının sevgisi ile istila edilmesi fikri, sevimli dostlarımızın hiç ama hiç hoşuna gitmez. Ve bu istila, elbette ki eve "yeni gelen" bir canlı olduğunda söz konusudur. Bir bebek, yeni sevgili ya da daha da kötüsü bir kedi!

Yeşil, Kıskanç Köpek!

Eve gelen alımlı, şirin ve köpeğinize göre ilgi hırsızı bir "tüy yumağı" onun bütün davranışlarına kıskançlığın hakim olmasını sağlayabilir. Daha yeni gezmiş olmasına rağmen tuvaletini eve yapmaya, size karşı soğuk ya da bayıltacak kadar ilgili davranmaya, evi dağıtmaya, yemeğini yememeye, cansız davranmaya hatta ciddi agresiflikler sergilemeye başlayabilir.

Tüm bu tavırlar, elbette hem onun sağlığını hem sizin mutluluğunuzu hem de kedinizin hayatını riske atacaktır. Ve bu davranış bozukluklarının zamanında düzeltilmesi, kalıcı olmaması açısından çok önemlidir.

Peki, köpeğiniz kedinizi kıskanıyorsa kedinizden vazgeçmek zorunda mısınız? Elbette hayır. Dostunuza bazı noktalara dikkat ederek, kalbinizde ikisi için de yetecek sevgi olduğunu gösterebilirsiniz. Öncelikle kedinize tepki göstermeye başladığını hissettiğiniz anda, onları ayrı odalarda tutmanız, kedinize zarar vermemesi için çok önemlidir. Alışana kadar ki süreçleri, maalesef ayrı geçmek zorundadır. Çünkü köpeğinizi aniden kedinizin üzerine salmanız, kedinizin de köpeğinizden nefret etmesine yol açar, çünkü onu çok korkutur. İlk tanışma için en harika yol, kedinizin eve getirildiğinde taşıma kutusunda olmasıdır ve birbirlerini kutunun içinden koklamalarıdır. Ve asla yalnız kalmamaları!

Her Gün, Aynı Saatte…

Daha sonraki ilk adımınız, köpeğinize onu hala eskisi kadar çok sevdiğinizi anlatmak olacaktır ki, bunu ona ekstra zaman ve ilgi göstererek yapabilirsiniz. Oyun zamanlarınızı uzatmalı, oyunlar sırasında en sevdiği ödüller ile onu şımartmalı, daha sık ya da daha uzun süreler dolaşmalı, birlikte geçirdiğiniz özel zamanlar olan bakım sürelerini sıklaştırmalısınız.

Aklından kötü fikirleri uzaklaştırmanıza yardımcı olacak sevgi seansları düzenlemelisiniz. Rutinini asla bozmamanız da çok önemlidir. Kedinin onun hayatında bir farklılık yaratmayacağını bu şekilde anlayacaktır. Her zamanki gezme, oyun ve beslenme saatlerini asla aksatmamalısınız. Her gün aynı saatte birlikte yaptığınız tüm aktiviteleri aynı düzende devam ettirmelisiniz. Ona bolca sevgi gösterirken, kedinizin kokusuna alışmasını ise kediniz orada değilken bulunduğu odayı ya da taşıma kutusunu köpeğinize koklatmanız sağlayabilir. Köpeğiniz, kedinizi tanımak ve kokusunu öğrenmek isteyecektir. Örneğin; köpeğinizin başını severken, kedinizin üzerinde yattığı battaniyeyi koklatabilirsiniz. Bir yandan da yumuşak ve neşeli bir şekilde dostunuzla konuşmanız, kedinin kokusu ile güzel anları kafasında özdeşleştirmesine sebep olabilir. Daha sonra karşılaştırma (kediniz taşıma kutusunda iken) seanslarına geçebilirsiniz. Siz köpeğinize eskisi gibi şefkatli ve sevgi dolu davranırken, kedinizi de sık sık görmeye, kokusuna alışmaya başladıktan sonra, onun kendisi için bir tehdit olmadığını anlayacaktır.

Ipuçları

  • Kıskanç bir köpek ile bir kediyi asla yalnız bırakmayın!
  • Kedinizi kesinlikle onu kıskanan köpeğinizin önünde sevmeyin.
  • Köpeğinizin kedinize gösterdiği agresif tavırlara sessiz kalmayın. Kontrolün daima sizde olduğunu sert bir ses tonu ile ona hatırlatın.
  • Sabırlı olun, yenemediği kıskançlığı için ona ters davranmaya başlamanız, sadece onu artık sevmediğinizi, bunun sebebinin de "o tüy yumağı" olduğunu düşünmesini sağlar.
  • Kedinize de zaman tanıyın. Köpeklere alışık değilse ondan korkabilir ve tepkileri köpeğinizi sinirlendirebilir. Adım adım birbirlerine alışmalarını sağlayın.
  • Birbirlerine ters davranmayı bıraksalar bile, ilk zamanlarda birliktelerken daima yanlarında olun.
  • Köpeğiniz için özel olan şeyleri (ödül, mama, sevgi vb.) onun gözleri önünde kedinizle paylaşmayın.
  • Artık iki canlının sorumluluğunu üstlendiğinize göre, bunun iki kat ilgi, sabır, zaman ve sevgi anlamına geldiğini hiç unutmayın.


Zoolistan Dergisi, Mart-Nisan 2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder