26.03.2013

Dün ormanda ağaçlar ektik


Bizim anaokulumuzda dün farklı bir aktivite vardı. Daha doğrusu oturduğumuz yerde. Çünkü buradaki belediye orman işletme müdürlüğü ile her yıl orman haftası nedeniyle öğrenciler için ağaç dikimi şenliği düzenliyor. Tabi ki biz sadece Leon’la değil, ailece katıldık!

Böyle güzel bir girişiminin desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Leon iki gündür çok heyecanlıydı ormanda ağaç dikeceği için. Dün çocuklar okula değil bir ebeveynle birlikte ormanlık alana geldi. Leon’un sınıfıyla gerçekten gurur duydum. 9 çocuklu sınıftan 5 çocuk anne veya çoğunlukta babasıyla geldi. Büyüklerin iki 20’şer kişilik sınıftan ancak üç çocuk katıldı. Diğer üç anaokulundan ise kimse gelmedi. Katılan öğrenciler çoğunlukla ebeveyn gerektirmeyen ortaokul yaşlarındaki çocuklardı. Tabi ki yine birkaç kız Leon ve Luka için “ayyyyyyy, çok tatlııııı!” çığlıklarını attı. Orman bakanlığı yeri hazırlamıştı ve fideleri de verdi. Ağaçlar dikildi, resimler çekildi ve ardından yola geri dönüldü. Orada orman bakanlığının hazırladığı şapkalarından her çocuğa verildi. Belediye ise çocuklara meyve suyu, su ve sandviç dağıttı.

Bu kadar güzel bir etkinliğin maalesef benim için kötü olan bir yanı da var. Türkiye’de asla alışamayacağım bir şey var çünkü. Ormanın içinde ağaç dikimi şenliği için kurulan müzik sisteminden duyulan bangır bangır çalan müzik mesela. Eh, bütün kuşlar, geyikler, yaban domuzları, çakal hatta böceklerin bile bundan haberi olmazsa olmaz, değil mi? Ama unutuyorum, sistem aslında müzik için değil, marş için gerekliydi. Çünkü 10:30’ta herkes toplandıktan sonra saygı duruşu yapıldı ve ardından marş çalındı. 5 derecelik havada çocuklar o arada dondu tabi ki. Ancak daha birkaç konuşma dinlemek zorundaydık. Orman işletme müdürü, kaymakam ve belediye başkanı… Bütün 50 civarı köylerin muhtarları da katılmıştı, iyi ki onlar da konuşmak istememişler!

Bu kadar konuşmada keşke biri, fidelerin içinde bulunduğu plastik poşetlerin yere atılmaması, belli bir yere toplanması konusunda uyarıda bulunsaydı. Çünkü çöplerini yere atmayan, toplayıp çöp kutusuna atan kişiler her zamanki gibi sadece bizdik. Ne var ki, orada hazır bekleyen işçiler zaten yeri elden geçirip düzenleyecekler. Bu düşünceye katılmıyorum ama. Bence çok yazık, çocuklara ağaçların önemi ve ağaç ekilmesini öğretiliyor ama aslından bundan önce öğretilmesi gereken çevreye iyi bakılmasına önem verilmiyor. Neyse, biz iyi örnek olmaya devam edeceğiz! 

2 yorum:

  1. Bu ülke hep tamamlanmamış bir tablo gibidir. Parçalar birkezde düzgün yerleşse güzel birşey çıkacak gibi ama olmuyor. İnsanıda insanlıktan çıkarır bu millet !

    YanıtlaSil
  2. Düşünceleriniz ne kadar doğru... güzel şeyler yaparken önemli detayları da gözardı etmemek lazım...doğaya saygı ...
    Blogunuz çok güzel yeni keşfettim
    sevgiler,

    YanıtlaSil