8.03.2013

Kedi ve köpek ile sağlıklı hamilelik


İlk oğlum Leon’a hamile kaldığımda evde 3 kedi ve 5 köpek besliyorduk. Luka’yla hamileyken köpeklerin sayısı 8'e çıkmıştı. Hamilelikte kedi köpek bakmak sorun oluşturmuyor. Ben sorun yaşamadım diye söylemiyorum bunu. Evcil hayvanlara gerektiği gibi bakıldığında gerçekten sorun oluşturmuyor. Hamile bayanlar için tehlikeler bambaşka yerlerde gizlidir. Bu yüzden hem evcil dostlarımızla hem de başka konularda bilinçli olmakta fayda var… Peki, bu konular nelerdir?

İki ya da dört ayaklı: Kargaşa hareketler

Tıpkı 2-3 yaşındaki bir çocuk gibi, köpekler de oynarken seni düşürebilir. Çocuklar karnına tekme veya yumruk atabilir, köpeğin karnına patilerini koyabilirler. Köpeğin ya da o yaştaki bir çocuğunuz varsa, buna göre önlemler almalısın. Köpeğinle koşturma oyunları değil daha sakin veya kontrol altında tutabileceğin oyunları oynamayı tercih etmelisin. Patilerini karnına koymaması, hoplayıp zıplamaması ise eğitimden geçer. Hamile kalmayı planlayan bayanlara tavsiyem, köpeklerini o konuda bir an önce eğitmeleri.

Korkulu rüya: Toxoplasma

Toxoplasma gondii, antikorları taşımayan annenin doğmamış bebeği için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Dikkatini çekmek istiyorum: antikorları taşımayan anne! Yani, bunu henüz geçirmemiş olan bayanlar için geçerlidir. İnsanda hafif bir nezle gibi kendini gösteren toxoplazma’yı geçirip geçirilmediğini kan testi ile tespit edilebilir. Eğer geçirdiysen sorun yok, tehlike bitmiştir, hatta hiç olmamıştır demek. Eğer geçirmediysen, birkaç noktada dikkatli olman gerekiyor. Bu arada beslediğin kedin listenin sonunda geliyor. Yine de ilk olarak onu söyleyeyim.

Kedin toxoplasma gondii’yi taşıyorsa ondan sana geçebilir. Kedini bunun için test ettirebilirsin. Pozitif çıkarsa kedi kumu temizlememek daha doğru olur çünkü kediden sadece dışkısıyla insana bulaşabiliyor. Negatif çıkarsa kediyi dert etmene gerek yok, ancak diğer konularda her hamile bayan gibi dikkat etmeni tavsiye ederim. Çünkü toxoplasma birçok başka bakteri gibi toprakta da bulunabilir. Kıvırcık gibi toprakta yetişen ve toprakla teması olan sebzeleri iyice yıkamadan tüketmemek daha doğru olur. Ancak başlıca bulaşma yolu çiğ ettir. Bu nedenle tüm etlerin çok iyi, asgari 10 dakika pişirilmesi gerekiyor.   

Ben 19 yıldır 2 ile 6 kediyle birlikte yaşıyorum. Evde takılan var, dışarıya tarlaya ormana çıkan da. Sebzelerin bazılarını kendimiz yetiştiriyoruz. 
Köylülerden kıvırcık alıyoruz. Ama vejetaryenim ve toxoplasma negatifim. Yani bu kadar kedi varken, bu kadar toprakla temasım varken toxoplasma bana hiç bulaşmadı. Çünkü et yemiyorum ve araştırmalara göre toxoplasmanın %80 ile başlıca bulaşma yolu etmiş. Yinede ben hamileyken, ne olur ne olmaz, sadece kendim hazırladığım salataları yedim.

Ayrıca, hamileliklerim boyunca kedi tuvaletini eşim değiştirdi ve kedileri yatağımıza almadık.  Bunun başka bir nedeni daha vardı. Bebeğimiz bizimle aynı odada yatacağı için kedilerin oraya girmemesi gerekiyordu. Doğumdan sonra bir anda böyle bir yasakla karşı karşıya kalmamaları ve bu yüzden bebeği kıskanmamaları için önceden bu işe başlayalım dedik. Bu yasağı neden koyduğumuzu da söyleyeyim. Kediler kalp atışlarını hissetmeyi severler. Kalp atışının en iyi hissedilen yer insanın boğaz kısmı. Kediler bu yüzden bebeklerin boynuna yatıp ağırlıklarından dolayı boğabilir. Kedinin bebeğinin yatağında bu nedenle işi yok!

İç parazitler

Evde çocuk varken veya hamileyken, aslında daima desek en doğrusu olur, dört patili dostların iç parazit uygulamalarının düzenli yapılması gerekiyor. Bize iç parazit bulaşsa sorun olur mu? Aslında çok ta yok, çünkü bir tanesi hariç diğerleri (Latince adlarıyla seni yormayacağım, merak edersen bana mesaj atabilirsin) insanlarda da ilaçla öldürülüyor. Tabi ki bu hoş bir şey değil ve hamileyken bunu hiç ama hiç yaşamak istemeyiz, değil mi? Ama iyi temizlenmemiş veya iyi pişirilmemiş etten de insana bulaşabiliyorlar. Yine mutfağımıza döndük desene…

Dostunun iç parazit uygulamaları 2-3 ayda bir yaptırmayı ihmal etme bence. Eğer çiğ et yiyorsa, avlanıyorsa ya da dışarıda çiğ et bulup yiyorsa, durum değişiyor. Çünkü sadece çiğ etten bulaşabilen bir iç parazit var -ki o insana geçince kist yapıyor. Bu kist ancak ameliyatla alınabiliyor. Bu iç parazitin yaşam döngüsü yaklaşık 3 hafta olduğu için çiğ et veya avlanmak dört patili dostunuzda söz konusuysa ayda bir kere iç parazit uygulamaları yaptırman daha doğru olur.

Yine de iç parazitlerinin bize bulaşma ihtimali çok düşük. Çünkü ancak dışkıyla bulaşıyor. Köpeğin dışkı yememesi, içine oturmaması gibi konularda dikkat ettikten sonra bize bulaşma riski çok düşüktür.  Veteriner hekimine sor, şimdiye kadar kaç kere hastalarından iç paraziti ona bulaşmıştır… Cevaba şaşırırsın.

2 yorum:

  1. Bugün de tam bu konuyu konuşuyorduk. Bu yazı o kadar iyi oldu ki.. Küçüklüğünden beri kedilerle yaşayan sonradan bebek düşüren bir kaç bayandan bahsettik. Doktor test yaptığında toxoplasma olduğunu söylemiş.. Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla sadece kedilerden geçiyor di mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte tam tersi, sadece kedilerden geçmiyor. Başta gelen bulaşma sebebi iyi pişmemiş et, sonra da iyi yıkanmamış sebze (her et ve sebzede var diye bir şey yok tabi ki), üçüncü neden kedi.

      Sil