12.03.2013

Mentol – 3 yaşına kadar asla!


Nane, naneli, mentollü ve okaliptüslü tüm ürünlerin 3 yaşına kadar sakıncalı olduğu söyleniyor. Çünkü hepsi mentol içeriyor. Peki, mentol çocuklarımız için ne oranda bir risk oluşturuyor?

Mentol birçok soğuk algını ve öksürük ilaçlarının bir parçasıdır. Çünkü bize rahatlatıcı geliyor, burunlarımız açıyor. Ancak durum bebekler ve küçük çocuklarda farklı! Mentol kokusu, daha doğrusu mentol içeren uçucu yağlar bebişlerimiz tarafından solununca nefes darlığından solunum durmasına kadar neden olabiliyor. Çünkü mentol, solunum yollarının sümüksel zarına gelince yoğunluğuna bağlı hayati tehlikeli olan şişmelerine, yani nefes zorluğuna neden olabiliyor.

Bu tarz ürünler yetişkin insanı rahatlatırken, 3 yaşına kadar çocuklarda solunum yollarını öyle bir tahriş edebiliyor ki, sümüksel zar şişiyor ve aşırı sümük üretiminden dolayı solunum yolları tıkanmaya başlıyor. Bir de öksürük ya da soğuk algını gibi bir rahatsızlık söz konusu olursa bu durum daha da kötü oluyor.

Hangi çocuğun ne kadar miktardan itibaren olumsuz etkilendiği tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle, bazı doktorların da tavsiye ettikleri gibi nane ve okaliptüs gibi mentol içeren tüm gıdaların ilk yıllarda tüketilmemesi daha emin olacağını düşünüyorum. Biz bu yüzden hiç vermedik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder