13.12.2013

Bilimsel araştırma: Çocuklarda televizyonun beyne olan etkisi

Her anne baba gibi biz de konu televizyona gelince çok düşündük. Oğullarımız ne kadar televizyon izleyebilir? Çocukların fazla televizyon izlemesinin iyi olmadığını herkes biliyor. Ama ne kadarı fazla oluyor? İşte bu çok tartışılan bir konu. Gelişim ve eğitim uzmanları bu konuda maalesef hem fikir değil. Herkesin hemfikir olduğu konu ne tür zararları getirdiğidir. Fazla televizyon izlemek obeziteye, öğrenme zorluğuna, odaklanma bozukluğuna veya agresif davranışlara neden olabiliyor. Yeterince araştırma bunu ortaya serdi.

Ancak televizyon izlemenin çocukların beyinlerine ne tür bir etki veya zarar getirdiğini tam olarak bilinmiyordu. Kasım ayında yayımlanan bilimsel bir araştırma televizyon izlemenin çocuklarımızın beyinlerinin üzerine korkunç etkisini ortaya çıkarttı. Japonya’da yapılan uzun süreli araştırma çocukların 5 yaştan itibaren 18 yaşına kadar izleyerek, onların televizyon izleme süreleri ile beyindeki gelişimini araştırdı. Japon bilim adamlarının yaptıkları araştırmanın sonucu, her aile için bir uyarı niteliğindedir.
Araştırmaya 276 çocuk katıldı. Tüm çocuklar 5 yaşından itibaren 13 yıl boyunca izlendi. Günde 2 ile 4 saat televizyon seyreden çocukların beyin taramalarında beyinlerinin bazı bölümlerinde az televizyon izleyen çocukların beyinleriyle kıyaslandığında farklılıklar görüldü. Beyinlerin ön bölgesindeki cortex, görsel cortex ve hypotalamus’ta daha büyük “gri bölgeler” tespit edildi. “Gri bölge” sinir hücreleri olup zeka gelişimi ile ilişkili olsa da fazla olunca işe yaramıyormuş. Tohoku Üniversitesindeki bilim adamlarına göre beynimizdeki gri bölgenin büyüklüğünden ziyade gerçekten kullanılıp kullanılmadığı daha önemliymiş. Bu ise çok erken yaşta belirleniyor. O zaman bu “gri bölge” öğrenme işlemleriyle ilişkilendiriliyormuş.

Görünüşe göre çok televizyon izleyen çocuklarda bu gri bölge “kuru kalabalıktan” başka bir şey değil. Çünkü araştırmada, televizyon karşısında uzun ve az zaman geçiren çocukların arasında dehşet verici bir fark izlendi. Daha çok televizyon izleyen çocukların zeka gelişimi az televizyon izleyen çocuklardan çok daha yavaş olmakla birlikte zeka seviyesi de daha düşüktü.

Bilim adamaları tüm bulgulara rağmen televizyon izleme oranı ile zeka seviyesindeki bağlantı, çok fazla televizyon karşısında geçirmekle birlikte gelen faktörlere bağlı olduğunu da söylüyor. Yani yetersiz hareket etmek, yanlış beslenme, yanlış duruş ve solunum gibi. Bence siz siz olun ve çocuklarınıza olabildiği kadar az televizyon izlemesine izin verin.


Kaynak: 
  • Hikaru Takeuchi, The Impact of Television Viewing on Brain Structures: Cross-Sectional and Longitudinal Analyses, Cerebral Cortex, 20. November 2013. 
İlave okuma için:
  • C. Ford , D. Ward, M. White , Television viewing associated with adverse dietary outcomes in children ages 2-6, Obesity Reviews, 2012, 13(12):1139-47.
  • Jeffrey G. Johnson et a.,  Extensive Television Viewing and the Development of Attention and Learning Difficulties During Adolescence, Arch Pediatr Adolesc Med. 2007;161(5):480-486
  • Jeffrey G. Johnson et al., Television Viewing and Aggressive Behavior During Adolescence and Adulthood, Science, 2002, 295 (5564), 2468-2471

------------------------------
Biz burada da varız!
Google+ sayfamız: Xlargeaile
Facebook: Xlargeaile veya ben
Twitter: @xlargeaile
Instagram: @xlargeaile
Pinterest: xlargeaile


1 yorum:

  1. Evlerde bilgisayar yaygınlaştığı için çocukların ilgisini daha çok bilgisayar çekebiliyor. Bunun sonucu olarak bazı çocuklar çok az sınalgı seyredebiliyor.

    YanıtlaSil