5.07.2013

Köpekle eğlenceli oyunlar - 2

Geçen hafta köpeğinle evde oynayabileceğin oyunlarından bahsetmeye başladım. Bugün ise yine de evde oynayabileceğin agility oyunlarını anlatacağım. Onlar müthiş bir eğlence!

Profesyonel eğitimcilerin köpeklere öğrettikleri “agility oyunları”nı sen de evinde köpeğine öğretebilirsin. Bunun için ihtiyacın olan tek şey hayal gücü. Örneğin, engelli koşuş için iki tane saksı, kova veya sandalye üzerine bir tahta yerleştirebilirsin. Veya diz üstü çökerek, bir bacağını 90 derece oluşturacak şekilde koyabilir, köpeğini dizinin üzerinden atlatabilirsin. Dostuna bir slalom koşu sahası yaratmak içinse birkaç sandalyeyi, sıralı bir şekilde dizmen yeterli olacak.

Köpeğine bu oyunları öğretmek çok ta zor değil. Oyunu henüz bilmediği için, oyunun adını söyledikten hemen sonra, izlemesi gereken yolu ona göstermelisin. Eline bir ödül maması al ve köpeğini koşacağı yolu ona göster. Yani, elini engelin üzerinden veya sandalyelerin arasından götürmelisin. Köpeğin ödülü takip edecek ve dolayısıyla doğru yoldan gidecek. Bir turu başarıyla tamamladığında, ona ödülü ver ve bu zeki dostu övgüye boğ! Bunu birkaç kere tekrarladıktan sonra, köpeğin ondan ne istediğini anlamış olacak.

Artık ikinci aşamaya geçerek, ödül olmadan, sadece elinle yolu göster ve en sonunda ona ödül ver. Tabi ki, her köpek bu kadar hızlı öğrenmeyebilir. Fakat biraz sabır ve çok sayıda deneme, ikinizi başarıya ulaştıracağından eminim. Dostun bu oyunu iyice öğrendikten sonra, sadece oyunun adını söylemen yeterli olacak ve sadık arkadaşın ona öğrettiğin yoldan koşacak, hazırladığın engellerden atlayacak. Unutma, başarılı bir turdan sonra, ödül mama ile gururunu okşaman bu oyundan daima keyif almasını sağlayacak!

Dostunun sandalye gibi bir engele doğru koşup, etrafından dönüp sana geri gelmesi de eğlenceli bir oyun. Bunun için köpeğinle birlikte, bir sandalyeden 2-3 metre uzaklıkta durmalısın. Daha sonra, bu oyuna ait olacak bir el işareti yap ve elindeki ödül maması ile ona izlemesi gereken yolu göster. Yukarıda anlattığım gibi, bunu sabırla, yeteri kadar denersen, köpeğin el işaretin üzerine sandalyeye koşmaya başlayacak. Başarılı bir turdan sonra, elindeki ödülü gerçekten hak etmiş demek!  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder