19.07.2013

Köpekle eğlenceli oyunlar 4 - Oyunun da kuralı var!

Köpeğinle oynayacağın bütün bu son üç haftada anlattığım oyunlarda, izlemen ve asla aklından çıkarmaman gereken birkaç kural da var.

Oyunu daima sen başlatmalısın ve sen bitirmelisin. Çünkü köpeğine göre, oyunu başlatan ve bitiren kişi sürü başı olur ve o, doğası gereği sürü başına boyun eğer. Dostun, sürü başının sen olduğunu anlasa iyi olur.

Oyunu başlatmak, topu atmak veya oyuncağı saklamak değil ama. Ağzında topuyla veya oyuncağıyla sana gelmesi, oyunu başlatmak demektir. Bu nedenle, dostunun arzusunu asla hemen yerine getirmemelisin. Onunla konuşarak, onun ne istediğini anlamamış gibi yap. Birkaç dakika sonra, oyuncağı eline al ve köpeğini oyuna dahil et. Bu şekilde, oyunu sen başlatmış olursun. Merak etme, şu anda onunla oyun oynuyor olman ile birkaç dakika önceki hareketleri arasında bağlantı kuramaz.

Diğer yandan, oyunu bitirme zamanı da çok önemli. Köpeğin hala zevkle oyun oynarken bitirmelisin. O sıkıldığında oyunu bitirirsen, oyunu hem köpeğin bitirmiş olacak hem de ileride bu oyundan fazla keyif almayacak. Bu nedenle, dostun bir oyuna şevkle katılmıyorsa, bunu devam ettirmek yerine hemen başka bir oyuna geçmen daha doğru olur.

Köpeğin oyun sırasında bir şeyleri yanlış yapıyor ve seni dinlemiyorsa ona bağırma ya da ceza verme lütfen. Sadece görmezlikten gelmen yeterli olur. Sana agresif davranırsa, kötü niyetle hırlarsa veya üstünlüğünü sergilemeye kalkarsa, oyunu anında kesip ondan uzaklaş. Böylece hem istemeden de olsa sana zarar vermemiş olur, hem de ters bir hareket yaptığı anda oyunu bitireceğini de anlar. Köpeğin doğru bir hareket yaptığında ise onu bolca övmelisin. Yani, dostunun yanlış hareketlerini görmezden gelirken, doğru davranışlarını ödüllendirmen gerekiyor. Ayrıca sadık dostun yemek yedikten sonra, 1-2 saat onunla oyun oynamaman gerektiğini de unutma, aksi takdirde köpeğinde mide dönmesi meydana gelebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder