31.07.2013

Heyo! Mısır ve vişne ayıklıyoruz…

Eşim meyve ve sebze almak için hale gittiğinde, Leon, Luka ve bana ertesi sabah onları ayıklayıp hazırlamak kalıyor. Yani ailece kollarımızı sıvıyoruz! 

Daha önce anlatmıştım, kendimiz yetiştiremediğimiz sebze ve meyvenin birkaçı organik alıyoruz. Ama en büyük kısmın “iyi tarım” onaylı olmasına dikkat diyoruz. Yaşadığımız yerde büyük marketlerin olmayışı iyi tarım projesinden ürün almamızı zorlaştırıyor tabi ki. Hele kışın da tüketmek için taze dondurduğumuz meyve ve sebzeleri buradan hesaplı almak tamamen imkansız. Bu nedenle eşim arada sırada hale gidiyor.

Bu yaz mısır, vişne ve kiraz dondurmaya karar verdik. Leon ve Luka üçünü
yemeye bayılıyor. Ben ise vişne ve kirazı hem dondurma hem de kek ve reçel yapımında yıl boyunca kullanırım. Onun için onları ayıklayıp yıkadıktan sonra derin dondurucuya atıyoruz. Birkaç kasa şeftali de aldık bu yıl, ama onları dondurmuyorum, onları kavanozlarda saklıyorum. Çocuklar kış boyunca kahvaltıda şeftali yemeği çok seviyorlar çünkü.

Sabah aşağıya indiklerinde birer kasa vişne, kiraz ve mısır görünce çocuklar kahvaltıdan önce hemen işe başladılar! Önce bir kasa mısır temizlediler, ardından vişne ve kirazları ayıklamaya devam ettiler! Eh, kış boyunca onların yemek keyfinin sürmesini isteyen önce biraz çalışmak zorunda, değil mi? Şaka bir yana, öyle bir zevkle bu işi yaptılar ki, ben zaten yardım ettikleri için mutluydum ama onları böyle görünce bir kat daha mutlu oldum!   

8 yorum:

  1. çok güzel ya ellerinize sağlık,,peki sonra o mısırları nasıl saklayıp muhafaza edeceğiz bana da anlatın bende yapayım bari :))

    YanıtlaSil
  2. Hale gitmek, nakliye ücreti git gel vesaireyi de düşünürsen gerçekten karlı mı? Ame desteğim yüzde yüz! Xlarglar! Sizi seviyoruz! :-)

    YanıtlaSil
  3. çok güzel ya ellerinize sağlık :)) mısırların bundan sonraki akıbetini merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  4. Sağlıklı nesiller için,doğal yiyecekler şart, elinize sağlık :) Kış geldiğinde afiyetle yiyin.Maşallah çocuklar çok tatlılar :)
    Sevgiler...
    http://ferdaulgen.blogspot.com/
    benim bloguma da bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  5. seftalileri nasıl kavanoza koyuyorsunuz

    YanıtlaSil
  6. Harika bir fikir verdiniz bana. Mutlaka deneyeceğim. Bizde aynı format genelde barbunya ve bezelye ayıklarken yaşanıyor:)

    Şeftaliyi kavanozda nasıl saklıyorsunuz? Konserve gibi işlemden geçiriyor musunuz?

    Bir de şu kelime doğrulayıcı kısmını kaldırmayı düşünmez misiniz?

    YanıtlaSil
  7. Tek bir yazı için bu kadar yorum :) Hal'e bizim burasından gidip gelmek bile karlı, çünkü fiyatlar markete göre yarı yarıdan fazla daha ucuz. Bir kasadan bile benzin masrafları çıkıyor :)))
    Bezelye de öyle yapmıştık :) Sıra fasulyede, ama fasulye köylülerden alıyoruz.
    Mısırları temizleyip birkaç tane bir poşete koyup derin dondurucuya atıyorum. Sonra çocuklar isteyince olduğu gibi tencereye atıp kaynatıyoruz. Şeftaliler ise evet konserve gibi yapıyoruz. Yani soyuyorum, yarım parçalar olarak kaynar suda iki üç dakika kaynattıktan sonra sıcak su ile birlikte cam kavanoza koyuyorum ve ters çevirip 10 dakika bekletiyorum. Sonra serin ve karanlık bir yerde saklıyorum :)

    Not: kelime doğrulayıcı galiba bizim elimizde olan bir şey değil, ama bir kontrol edeceğim şimdi...

    YanıtlaSil