13.05.2013

Doğal koku; Karanfilli limon


Havaların ısınmasıyla doğal kokularımızı yapmaya vakit geldi. Hafta sonu yaptığımız ve yıllardır kullandığımız kolay ve doğal bir yöntem Türkiye'de pek bilinmediği için paylaşayım dedim. Leon için ayrıca çok güzel bir anne-çocuk faaliyeti oldu…  

Köye taşındığımda evimizin pencereleri ahşap ve sinekliksizdi. İlkbaharda kapı ve pencereler gündüz hep açık kalınca evin içi daha önce varlığından bile haberim olmayan uçan bir sürü canlılarla doldu. O günlerde, onları kokularla dışarıda tutmanın birçok farklı yöntemini denedim. Gerçekten hem güzel koku veren hem de başarılı olan doğal yöntem karanfilli limonlar. Arı ve sivrisineklere karşı bir etkisi yok, ama çeşitli uçan haşereyi başarılı şekilde engelliyor. Karanfilli limonu açık pencerenin mermerine koyabilirsin ya da iğne yardımıyla bir ip limonun ucundan geçirdikten sonra raptiye ile pencerenin hemen üstüne takabilirsin. O zaman açık pencerenin ortasında sallanıp güzel kokusunu esintiyle sallayacak. 

Karanfilli limon yapmak çok da kolay. İhtiyacın olan tek şey bir limon ve bir avuca kadar kuru karanfil. Tıpkı Leon’un yaptığı gibi bir iğneyle limona delik açıp deliğe karanfil sokacaksın. Limonun her yeri karanfille kaplı olana kadar buna devam etmelisin. Sadece evimde güzel bir koku olsun diyorsan karanfilli portakal da yapabilirsin. 

4 yorum:

  1. Mutlaka yapıcam :)
    arı ve sinekler için bişi biliyor musun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arılar ve sivrisinekler sadece sineklikle dışarıda tutabiliyoruz. Biz de bal arısı, eşek arısı ve dev eşek arıları var. O devler çok sosyal, bir şey yapmazlar, tükenmekte olan bir ırk oldukları için Almanya'da koruma altındalar ve gece uçarlar, o nedenle ışığa gelip evin içine girerler zaman zaman. O zaman odadaki tüm ışıkları kapatıp pencere/kapı açarız ve oradaki ışık yakınca hemen dışarıya çıkarlar.
      Bizden inek de geçtiği için ve yazın onların dışkısıyla yandaki tarlalarda gübreleme yapıldığı için bazı dönemler karasinekler çoook oluyor. Bir kaç tane için karanfilli limon yetiyor ama çok olunca sineklikten başka çare yok :( Dışarıda işe yaramıyor tabi ki, orada şipşak... Eskiden çok kedi varken takmıyordum kara sineklerini, çünkü gündüz içeriye giren akşam üstü belli bir noktada daire çizip uçarlardı. O zaman kediler onları yakalayıp yerlerdi :) Hem sineklerden kurtulurduk hem de kediler oyun/egzersiz yapmış olurlardı :) Ama bizim Gümüş çok yaşlı ve Zita tarla farelerini yakalamaya tercih ediyor...

      Sil
  2. Peki karıncalar için doğal bir çözümünüz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karıncaların oluşturduğu yolu boyunca kabartma tozu serpiyorum. Bu genelde etkili oluyor...

      Sil