Evde makarna hazırlamak yıllardır yapmak isteyip
başaramadığım bir şey. Bir iki defa farklı tarifleri denemiştim ve sonuçlar
kötü çıktı. Ta ki iki hafta öncesine kadar. Rastladığım bir tarif o kadar kolay
görünüyordu gözüme, hemen denedim. Gerçekten de çok kolay. Üstelik çocuklarla
birlikte keyifle yapılacak bir makarna! Yani ailece bu makarnayı yapmaya ve
yemeye bayıldık…
4 kişi için malzeme:
200 gr beyaz un (tam buğday unuyla yapılınca makarna çok sert oluyor)
100 gr irmik
200 ml’ye kadar su
1 yumurta
2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
taze kıyılmış kara biber
Küçük hindistan cevizi (muskat)
Hazırlanışı:
Unu ortası çukur şekilde bir kaba yerleştirin. Kenara irmik ve baharatları serptikten sonra ortada ki çukura zeytinyağı ve yumurtaları koyup içinden başlayarak malzemeleri karıştırman gerekiyor. Kenardaki un, irmik ve baharatlar yavaş yavaş hamura dökülüp karışıma kendiliğinden ilave ediliyor. Hamur sert hale gelmeye başlayınca suyun yarısını ekleyip yormaya devam etmen lazım. Artık daha ne kadar suya ihtiyacın olacağını anlayabilirsiniz. Tüm malzemeleri iyice karışınca kulak memesi kıvamında, hiçbir yere yapışmayan bir hamur çıkmalı. Hamuru hazırlamak belki 5 dakikanı alır ya almaz. Biraz vaktin varsa çocuğunla birlikte de hazırlayabilirsin. Sonra o hamuru top haline getirip şeffaf folyoya sar ve en azından 2-3 saat (en iyisi sabahtan veya akşamdan hazırlamak) buzdolabında bekletmen lazım.
Makarnayı yapacağın zaman hamuru unlanmış bir yere alıp üçe bölebilirsin. Her parçayı incecik açıp iyice unlayarak rulo yapman gerekiyor. Ardından ruloları 1cm’lik parçalara kesip o parçaları açıp iyice unlamak gerekiyor. İşte bu iş tam çocuklara göre! Sonra olduğu gibi tuzlu kaynar suyu atacaksın. Birkaç dakika içinde makarnalar üstü çıkmaya başlıyor. Bir taneyi deneyip hazır olduklarında süsmen gerekiyor. Makarnalar hazır!
Unu ortası çukur şekilde bir kaba yerleştirin. Kenara irmik ve baharatları serptikten sonra ortada ki çukura zeytinyağı ve yumurtaları koyup içinden başlayarak malzemeleri karıştırman gerekiyor. Kenardaki un, irmik ve baharatlar yavaş yavaş hamura dökülüp karışıma kendiliğinden ilave ediliyor. Hamur sert hale gelmeye başlayınca suyun yarısını ekleyip yormaya devam etmen lazım. Artık daha ne kadar suya ihtiyacın olacağını anlayabilirsiniz. Tüm malzemeleri iyice karışınca kulak memesi kıvamında, hiçbir yere yapışmayan bir hamur çıkmalı. Hamuru hazırlamak belki 5 dakikanı alır ya almaz. Biraz vaktin varsa çocuğunla birlikte de hazırlayabilirsin. Sonra o hamuru top haline getirip şeffaf folyoya sar ve en azından 2-3 saat (en iyisi sabahtan veya akşamdan hazırlamak) buzdolabında bekletmen lazım.
Makarnayı yapacağın zaman hamuru unlanmış bir yere alıp üçe bölebilirsin. Her parçayı incecik açıp iyice unlayarak rulo yapman gerekiyor. Ardından ruloları 1cm’lik parçalara kesip o parçaları açıp iyice unlamak gerekiyor. İşte bu iş tam çocuklara göre! Sonra olduğu gibi tuzlu kaynar suyu atacaksın. Birkaç dakika içinde makarnalar üstü çıkmaya başlıyor. Bir taneyi deneyip hazır olduklarında süsmen gerekiyor. Makarnalar hazır!
Ben ilaveten bir işlem daha yapıyorum. Bunu yapmayabilirsin.
Geniş bir tavaya koyduğum biraz zeytinyağına sarımsak eziyorum ve makarnaları
sıcak tavada birkaç deva karıştırıyorum. Ardından arzu ettiğimiz sosla (ben
domates sosu, mantarlı/peynirli sos veya soya kıymalı bolognez yapıyorum) ve
rendelenmiş peynirle servis ediyorum. Afiyet olsun!
harika tarifi aldim bende en uygun zamanda yapalim bizde. 3 erkekle zorluklari avantaja cevirmissiniz anlasilan:) afiyet olsun
YanıtlaSil:))))))))))
Silsize hayranim ve takip ediyorum gercekten super ailesiniz ben nedense kizlarima bile birsey yaptiramiyom yapmadiklarindan degil ben kiyamiyom ama gordumki ne kadar eglenceli oluyormus bundan sonra kizlarimla mutfaga gircem elinize saglik
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) bence de birlikte yapın! Çocuklar hem keyif alıyor hem de gelişiyor ve meşgul oluyorlar. Üstelik işlerimizden bir kısmı hallolur o arada :)
Sil