20.02.2013

Aile yatağı – süper!



Evet, Leon üç yaşında olana kadar aile yatağımız vardı. Üstelik kocaman! Duvardan duvara 3 m genişliğinde devasa bir yatak - hepimiz için… Bunun kararını Leon’un doğumundan bir saat sonra ebe bana verdirmiş oldu. Çünkü oğlumu getirip yatağımın yanındaki beşiğe koymuştu. Eşim Leonu alıp yanıma yatırdı. Benim şefkatım, güvenim, sütüm ve sevgime ihtiyacı olan bu minik bebeğin ayrı bir yatakta yatması fikri o anda bana çok absürd gelmişti. Hastaneden ayrılana kadar oğlumu yanımdan ayırmadım. Bu dünyadaki ilk gecesinden itibaren üç yaş olana kadar hep yanımda uyudu. Bu yaptığımız en iyi şeylerden biri! 


Sabahleyin bana bakan şu gözleri var ya…

Sabah, saat yedi. Ben Leon’dan önce uyandım. Başımı ona çeviriyorum ve onu izliyorum. O kadar huzurlu ve mutlu uyuyorki… Göz kapaklarında hafif bir hareket var. Ve ardından masmavi gözlerini açıyor benim oğlum. Gözlerini açar açmaz kulaktan kulağa gülümsemeye başlıyor. Ne kadar şanslıyım! Her günüm bu gülüşle başlıyor. Ben de Leon’a gülümsüyorum, onu öpüyorum “günaydın canım”. Tam üç yıl boyunca bu şekilde uyandım…

Leon yatakta keyif yapmayı sevmez. Hemen kalkmak ister. Bu yüzden ona küçükken bile yatağımızdan nasıl ineceğini öğrettik. Göbek üstüne dön, geri geri emekle, önce ayaklarla yataktan aşağıya sark. Ben ise yavaş yavaş kalkıyorum. Leon o arada bir oyuncakla oynuyor.

Güne güzel ve sakin bir başlangıç, değil mi? Evet, kesinlikle öyledir. Leon ve Luka hayatlarının ilk ayları ya önüme bağladığım bezde ya da aile yatağımızda geçirdiler. İkisinin gaz sorunları hiç olmadı, kısa ağlamaları ancak açıktıklarında duyuldu. Dişleri çıkınca pek bir sorun yaşamadık. İki oğlum yedi ay olana kadar meme emdiler. Benim değil, kendi istedikleri için memeyi bıraktılar. 

Açıktıklarında onlara dönüp tişörtümü kaldırdım ve memeyi verdim. İlk günlerde tabi ki biraz telaşlıydım. Ama bir iki hafta geçtikten sonra o kadar rahat bir takım olmuştuk ki, memeyi alır almaz uyumaya devam ettim. 

Bizimle büyüyen yatak

İlk haftaları yeni doğan bebeğimizi yanımda yatırıp yatak kenarına korkutuluk takmıştık. Leon büyüyünce yatağımız da büyüdü. Çevresinde dönmeye başlayınca çocuk yatağının yatak seviyesini bizimkine eşitleyip “balkonlu” bir yatak yarattık. Luka da altı aylık olunca biraz daha fazla yere ihtiyaç duyduk ve “balkonlu” 160cm genişliğindeki yatağımızın sağ ve solunda duvarlarına kadar altışar ayak üzere suntalam kestirdik. Üzerine de yatağımızı eşitleyerek sünger koyduk – kocaman aile yatağımız hazırdı. Leon ve Luka’nın kenardaki yerleri belliydi, Eşimle ben her gece yer değiştirdik. Bu şekilde ikimiz iki gecede bir bir oğlumuzun yanında uyuyabildik.

Rahat ta rahat 

Akşam çocukları yatırmak hep çok kolay oldu. Hala da öyle aslında. İlk yıl yanlarına yatıp meme ya da ileride biberon verdim. Biberona geçince eşimle dönüşümlü yatırdık çocukları. Sonra yan yana yatıp kitap okuyarak uyuttuk oğullarımızı. Neredeyse hiçbir akşamda yatırmamız 20 dakikadan fazla sürmedi. 

Leon bizimle üç yıl, Luka bir yıl 10 ayı aynı yatakta geçirdi. Biz çok rahat uyduk, onlar da. Tabi ki tek başlarına uykuya dalmıyorlar. Ama emzik ve peluş hayvanına kesinlikle ihtiyaçları yoktu. Karanlıktan da korkmazlar. Yatağa gitmek için direnmezler. Çünkü yatak ve yatmak onlar için güzel bir şey. Tabi ki bizde birkaç zor gece geçirdik. Kaburga kemiklerimize ve bazen yüzümüze bile tekmeler yedik. Ama hiçbir gece onlar için kalkmak, onları dolaştırmak zorunda kalmadık.

Aile yatağın tabi ki birkaç şartı var. İlk hamilelikten önce ikimiz de sigarayı bıraktık ve bugüne dek tekrar başlamadık. Aile yatağında sigara kullanan biri yatamazdı. Kedi köpek te. İlaç ya da alkol alıp da yatılmaz. Ve çocuklar belli bir yaşa kadar tulumla yatmaları gerekiyor. Ama bundan başka şartları da yok.

Sorunsuz geçiş

Çocuklarımızın aile yatağından kendi yataklarına geçiş zor mu oldu? Hem de hiç. Leon ve Luka yerlerinde yatmaya devam ettiler. Sadece yeni yatakları oldu. Biz ortadaki yatağımızı alıp başka bir odaya kurduk. Kendimizi zor bir sürece hazırlamıştık. Yatakları ayırdığımızda Luka 1 yaş 10 aylıktı ve ilk geceden itibaren yeni yatağında da iyi uyudu. Leon ise 3 yaşındaydı ve bir haftada alıştı. Bu kadar kolay olacağını hiç beklemezdik. Tekrar öyle yapar mıydık? Kesinlikle!  

3 yorum:

  1. Birlikte yatma kavramını 27 yıl önce savunduğumda ayıplanmış ve azarı yemiştim arkadaş çevremden :) bayıldım yazınıza ...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! Blogunuzu şimdi buldum ve ilk okuduğum yazı bu oldu. Aynı uygulama içinde olduğum için, yabancı bir ülkede yeni anne olduğum ve her içgüdüsel hareketimde "acaba?"lar yaşadığım için, bu yazı bana harika bir geri bildirim oldu :) Bu gece her gece olduğu gibi rahatça sarılayım kızıma o zaman!!!

    YanıtlaSil
  3. Olcan (Hamsi)30/12/13 14:23

    Yazi cok guzel! Benide cok kinayan oluyor, aa birlikte yatilir mi diye...
    Guzel kizim bizimle birlikte uyudugundan beri bizde daha kaliteli bir gece geciriyoruz ve sizinde yazdiginiz gibi, sabah onu izlerken, gozlerini acip gulumsemesi kadar muhtesem bir duygu yok!! Biz esimle bu durumdan cok keyif aliyoruz! Biz rahatiz ve mutluyuz!! sevgiler Olcan (Hamsi)

    YanıtlaSil