26.02.2013

Evcil hayvanla büyüyen çocukta insan ilişkileri daha güçlüdür!


Viyana Üniversitesindeki davranış biyolojisi uzmanları ilginç bir deneye imza attı. Çocukların evcil hayvanlara yönelik davranışları insanlarla olan ilişkileri hakkında önemli ipuçları verdiğini söylüyorlar. “Hayvana karşı duyulan şefkat insan ilişkilerindeki yetersiz iletişimin telafisi değildir, daha önce öyle düşünülmüşse de.” diyor araştırmanın başyazarı Kurt Kotrschal. Peki, onlar ne araştırmışlardı?

Bilim adamları 28 kız ve 22 erkek olmak üzere 50 çocuklu bir anaokulunda deney yürüttü. Sınıflara 6 tavşan yerleştirerek! Bir anaokulu seçmelerinin nedeni ise, bu yaştaki çocukların hayvanlara karşı daha fazla ilgi duymalarıydı. Çocukların tavşanlarla nasıl tanıştığı ve ilerideki günlerde nasıl davrandığını video kameralarla kayıt ettiler. Veliler ve öğretmenler sosyal çevre hakkındaki gerekli bilgiyi verdi.

Çocukların tavşanlara karşı çok farklı davrandıkları ortaya çıktı. Kızlar tavşanları daha çok okşarken, erkek çocuklar yem vermek ve kafesleri temizleme konularında meraklıydılar.  Sosyal çevresi zayıf çocuklar hayvanlarla iletişim geçmezken insan ilişkilerinde güçlü olan  erkek çocuklar tavşanları tereddüt etmeden kafesten çıkarıp kucakladılar.

Elde edilen bilginin davranış bilimleri için çok önemli bir bulgu olduğunu düşünüyor deneyi yürüten bilim adamları. Çünkü örneğin Almanya’da başka insanla güven dolu ilişki yürütebilen kişi sayısı son 40 yılda %70’den %50’ye düşmüş. Ayrıca, güvensizlik duyan kişilerin %95 olasılığıyla bu hissi çocuklarına aktardıklarını da biliniyor. Bu verilerin karşısında anaokulu deneyinde elde edilen bilgiler tedavi amaçlı kullanılabiliyor. Yani evcil hayvanlar insan ilişkilerini güçlendirmek açısında önemli bir faktördür. Başka bir deney, stres altında olan çocukların stres anında bir köpeği okşarken daha az stres hormonu salgıladıkları kanıtlamıştı. Başka bir insan ya da oyuncak aynı şekilde etki etmemişti.   

2 yorum:

  1. güzel bir araştırma ve tabiki güzel paylaşım teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginç gerçekten. Teşekkürler bizimle paylaştığınız için..

    YanıtlaSil