25.02.2013

Anne olarak tarçın hakkında bilmen gerekenler



Bugün bir okuyucumuzun yorumunu okuyunca aklıma tarçınla ilgili bir bilgi geldi. 2006 yılında Almanya’nın Devlet Risk Değerlendirme Enstitüsü tarçın konusunda uyarıda bulunmuştu. O günden beri biz çok nadir tarçın kullanıyoruz. Çocuklara hiç denecek kadar az veriyoruz. Türkiye’de tarçın hala çok sık ve bol miktarda kullanılan bir baharat olduğu için bu bilgiyi paylaşayım dedim.

Tarçın kumarin adlı doğal bir aroma maddesi içeriyor. Kumarin yaygın satılan Cassia grubu tarçınların içinde çok, nadir satılan Seylon grubu tarçınlarda az oranda bulunuyor. Enstitüsünün araştırmalarına göre hayvanlar üzere yapılan deneylerde yüksek miktar kumarin tümör oluşumuna neden olduğu ve az miktarda bile karaciğere zarar verdiği tespit edilmiş. Ancak karaciğerdeki hasar kalıcı olmayıp karaciğerin genelde birkaç hafta sonra iyileştiği de görüldü.

Enstitünün hazır gıdalarda zararsız olarak gördüğü miktar vücut ağırlığı kilogram başına 0,1mg kumarindir. Açık kullanılan tarçın tozunun içerdiği kumarin miktarı değişken olduğu için çocuklarda günde 0,5gr tarçından fazla kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Kumarin başka ürünlerde de bulunuyor. Kozmetik ürünlerinde, özellikle vücut yağları ve kremlerinde yaygın olarak kumarin kullanılıyor. Ödemlere karşı ilaçlar da kumarin içerebiliyor. Bunun yanı sıra kumarin, tonka fasulyesi, kayısı, çilek, kiraz, lavanta, akasya gibi birçok bitkinin meyve, gövde, kabuk, dal ve yapraklarında ile yeşil çayda bulunuyor. Yani gündelik kumarin alışımızda tarçın ve tarçın içeren gıdalar sadece küçük bir rol oynuyor. Diğer ürünleri de hesaba katıldığında üst limite çok kolay ulaşılabiliyor. Bu tarz karışık hesapları sağlıklı olarak yapacağımızı inandığım için biz tarçını baharat olarak sadece çok, çok nadir kullanıyoruz. Çocuklarımıza ise hiç vermiyoruz.



6 yorum:

  1. Bir şey daha öğrendik teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok iyi bir paylaşım, teşekkürler. Bahsettiğiniz oran çok düşük gibi geldi bana. Yani olsa olsa bazı bitki çayları ve kurabiyelere tat katması için kattığımızı düşünerek, bu kadarı bile mi zararlıdır acaba diye sormak isterim.

    En sevdiklerimizdendir de, kabullenmek istemedi gönlüm bu bilgiyi sanırım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok düşük bir oran bile sakıncalı olabiliyor. Çok hassas bir terazim olmadığı için sadece bulabildiklerimi söyleyebilirim size. 0.5 gr tarçın 1/4-1/2 tatlı kaşığına eşit gibi. Özellikle kışın, kurabiye dönemlerinde bu orana kolayca ulaşılıyor... ya da sahlep üzerine de bolca konuluyor mesela...

      Sil
  3. tarcini her haliyle cok seven biri olarak bu haberi okuyunca sasirdim ve arastirdim biraz: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=newtip&dbid=31
    cok tesekkurler payasim icin. Hic olmasa ceylon tarcinini almaya dikkat edicem bundan sonra.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceylon tarçını www.makarnalutfen.com'da bulabilirsiniz.

      Sil
  4. cok tesekkurler tekrar. Ben de organik tarcin aldim diye seviniyordum, sonra tarcini aldigim siteye baktim ki acaip fiat farki var aralarinda. Birinin yarim kilosu 20 milyonsa digeri 60 milyon gibi. Makarnalutfen.com yalnizca Turkiyeye satis yapiyor sanirim. Ama Turkiyedeki sevdiklerime duyurucam bu siteyi de, haberi de.

    YanıtlaSil