19.02.2013

Çocuklarda burun sümkürmek orta kulak iltihabına neden olabilir!



Almanya’dan abone olduğum bir newsletter’de bugün bir konu işlenmiş hemen paylaşayım dedim. Çocukların burunlarını yanlış sümkürmeleri orta kulak iltihabına neden olabiliyormuş!

Biz anne babalar bunu bilinç altı yaparız artık; burnumuz akınca mendil alıp sümkürürüz. Bazen sessiz, bazen de oldukça sesli. Şu sesli sümkürmelerinden paranazal sinüslerimiz hiç ama hiç hoşlanmaz. Virginia Üniversitesindeki bir grup bilim adamı, iki burun deliğinin tekrar edilen sesli sümkürmesinin paranazal sinüsleri tıkayacağı ve rahatsızlığın ağırlaştırılacağını tespit etmiş.


Peki, bunun orta kulak iltihabıyla ne alakası var? Burun sümkürürken solunum yollarına baskı uygulanıyor. Burun sümkürürken oluşan baskı öksürdüğümüz ve hapşırdığımızdan daha şiddetlidir. Burnumuzu her sümkürdüğümüzde burnumuzdan sümük ve onunla bakteri ve virüsler de paranazal sinüslerine bulaşıyor. Çocuklarda orta kulağa kadar bulaşabiliyor. Bilim adamları bu nedenle burun deliklerinin tek tek sümkürülmesini tavsiye ediyor.

Burnu akan çocuklar aslında içgüdüsel olarak doğru davranıyorlar. Burnunu sümkürmektense burnunu çekiyorlar ve boğaza gelen sümüğü yutuyorlar. Midede asitleri işin kalanı hallediyor ve virüs veya bakteriler midede yok ediliyor. Yani çocuklarımız hastayken burnunu çeksin. Yani “Bu ses ne iğrenç” demeyelim. Hem kağıt mendilden tasarruf etmiş hem de orta kulak iltihabına dönüşmesinin riski azaltmış oluruz. İllaki burnunu sümkürmek istiyorsa, burun deliğinin birini kapalı ve ağzı hafif açık tutarken diğer deliği sümkürmesine dikkat etmeliyiz. Bu arada, tıkanmış burunları en kolay deniz suyu spreyi ya da tek kullanımlık tuzlu su tüpleriyle açılıyor. Tek kullanımlık tüpler bizim evimizde daima bulunur.      

1 yorum:

  1. BU KONUYA DEĞİNDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER SAYFANIZI YENİ TAKİP ETMEYE BAŞLADIM OĞLUMDA BUGÜN BURUN AKINTISI VAR EŞ YAŞINDA ONA BURNUNU SÜMKÜRMESNİ ÖĞRETMEYE ÇALIŞTIM.CEVABI İLGİNÇTİ BÖYLE İYİ ANNE :) GERÇEKTEN İYİYMİŞ BEN ÜZÜLÜYORDUM..SİZDENDE OKUYUNCA SEVİNDİM SAĞLIKLI MUTLU KALIN ...

    YanıtlaSil