20.02.2013

Çocuğunun en iyi arkadaşı bir köpek olsun! (7)



Eğitim Her Şeyin Başı!

Bana göre, bugün bunları, yani sana son bir haftada anlatıklarımı yapabilmeyi annemle babama borçluyum. Çünkü, ben çocukken söylediklerini bazen unuttuysam da, onlar beni köpek konusunda çok iyi eğittiler ve bana köpeklerin davranışlarını daima açıkladılar. Tanımadığım bir köpeğe nasıl yaklaşmam gerektiğini, henüz küçük bir çocukken bana gösterdiler. Buna rağmen, başımdan kötü olaylar geçti. Ama annemler, asla bir köpeği kötülemedi. Bu şekilde, sadece korkularımı derinleştirip uzun bir duygusal travma yaşamama neden olurlardı. Tam tersi, sakin sözlerle bana bir olayın nasıl ve niye geliştiğini izah ettiler. Ben ise bu nedenle, her zaman köpeği “afettim”. Çünkü ısırılmama benim “düşüncesizliğimin” sebep olduğunu anlamıştım. Yani, üç kere ısırılmam aslında önlenebilirdi. Ben önleyebilirdim.

Hem çocuğunu hem de köpeğini doğru şekilde eğiterek, felaketlerin yaşanmasını büyük bir oranda önleyebilirsin. Ancak çocukları belli bir yaşa kadar, kendi köpeği bile olsa köpeklerle yalnız bırakmamalısın. Biz bu kadar köpekle yaşıyoruz ama çocuklarımız asla onlarla yalnız kalmıyor. Çünkü çocuklar, öğrendikleri ve bildikleri şeyleri her hangi bir nedenden, bir anda unutabilirler. O zaman, bir yetişkinin orada olması çok önemlidir.

Çocuğuna köpeklere nasıl yaklaşması gerektiğini, neleri yapıp yapmayacaklarını öğretmene rağmen, bir gün ısırılsa bile onlara benim ailemin yaptığı gibi, sakin ve güzel bir şekilde anlatmalısın. Unutma, istatistiklere göre köpek sahibinin ısırılma olasılığı, köpek beslemeyenlerin ısırılma olasılığından iki katı daha yüksektir. Ayrıca, ısırılan çocukların yaklaşık %80’i beş yaşın altındadır. Yani, köpek hakkında henüz hiçbir şey bilmedikleri için, genelde yanlış bir harekette bulunup yanlış anlaşılmaya neden olurlar. Onun korkusunu derinleştirerek, bu korkusu yüzünden bir gün en yakın arkadaşı olabilecek bir köpekten mahrum kalmasına neden olma.

Her köpek çocuk sever, eğer çocuk köpeği severse. Bir çocuk, köpekle büyüdüğünde ondan çok şey öğrenir. Psikologlara göre; köpekle büyüyen çocuklar daha mutlu oluyor, güvende hissediyor, yaşadığı ilk sorunları daha kolay atlatıyor, ayrılma korkuları azalıyor, gelişme süreleri olumlu etkileniyor, üzücü olaylarla daha kolay başa çıkıyor, sadakat, sorumluluk ve başkalarına saygıyı öğreniyor ve daha uyumlu, daha az agresif oluyorlar. Çünkü çocuklar, bir köpekle birlikte sosyal davranışları ve sorumluluk duygusunu daha kolay öğrenirler. Hem de çok mutlu bireyler haline gelerek. Üstelik aile içindeki iletişimin azaldığı bir çağda, dört ayaklı dostlarımızı besleyen ailelerde en çok konuşulan konu genelde o dost olur. Yani, bir köpek iletişimizi de artırır. Bence, daha muhteşem bir şey yoktur. Bana göre, her çocuğun en iyi arkadaşı bir köpek olmalıdır.

1 yorum: