28.02.2013

Sebze seviyoruz! Bizden 5 ipucu...

Luka 7 aylıkken
brokoli soslu makarna yiyerken

Leon ve Luka ile yemek konusunda zorluk pek yaşamıyoruz. Başından beri yemekleri keyifli kılmaya çalıştık. Başvurduğumuz birkaç hileyle tüm yemeklere merak sardırdık! İşte 5 ipucumuz...


1) Kendine has bir tadı olmayan sebzelerden makarna sosu hazırlayabilirsin. Brokoli ile hazırlanan bir peynirli makarna sosu hem yemeğe çok güzel bir renk katar hem de ilginç uyduruk bir adla (örneğin, makarna verde veya makarna a la brokolini) çocukların ilgisini çeker. Makarna sosu için uygun sebzeler kabak, havuç ve domates. Çocuklarımın favorisi “yapraklı domates sosu”, ki bu bir yaprak defne ile hazırlandığı için domates sosuna çocuklarımızca öyle bir isim verildi. Ancak “yeşil ağaçlı sos” da seviliyor, ki bu brokoli ile yapılan peynirli sos.

2) Çocuklar, hazırlarken denedikleri yemekleri daha çok sever. Bazen yemekte yemediği sebzeyi yemek hazırlarken seve seve yerler. Havuç, kabak, biber, salatalık ve alabaş bunun için mükemmel sebzeler. Bir de biraz “ahhh, o kadar yeme, yemeğe bir şey kalmaz yoksa” diye ağlarsan daha da çok yemek isteyecekler. Salata hazırlarken gerçekten yeteri kadar malzemem kalmadığı da oldu. Leon ve Luka, soğan dışında tüm salata malzemelerini tezgahtan çalıp yiyorlar.

3) Çocuklar bandıra bandıra yemeği sever. Bandırmak için farklı soslar hazırlayabilirsin. Biraz yoğurt taze çeşnili krem peynir ile güzel bir sos olur. Ya da süzme yoğurdun içine biraz maydanoz ve biraz dereotu ile baharatlar ekleyerek de çok hoş bir sos oluşturur. O konuda çocuğunun ağız tadına göre hareket edebilirsin. Çiğ yenebilen birkaç sebze ince uzun parçalara kesip farklı bir yemek hazırlamış olursun. Biz bunu yaptığımızda ayrıca farklı bir yerde yiyoruz. Bu öyle bir yemeği daha da özel kılıyor.

4) Türk ağız tadına uygun bir yemek olmasa da birçok çocuk bunu sever: sebze ile meyve karışık bir yemek. Çin yemekleri tarzında sebzelere ananas, muz, elma, mandalına veya kuru üzüm ile çok hoş bir tat katılmış oluyor. Ananaslı pizza, kuru üzümlü sebzeli pilav Leon ve Luka’nın vazgeçilmezleri

5) Çocukların kendi yetiştirdikleri ya da topladıkları sebze daha revaçta olur. Birçok sebzeyi yazın saksıda yetiştirebilirsin. Leon ve Luka bahçemizde yetişen tüm sebzeleri seviyor. Çünkü kendileri topluyor. Salatalık, domates, yeşil biber bile bazen eve kadar azalmış oluyor. Sabah sabah yeşil biber çiğneyerek bahçeden eve geliyorlar. Taze yeşil fasulye Leon’un en sevdiği yemeklerindendir – fasulyeleri çalılardan topladığından beri. Mevsim geçince resmen göz yaşı dökmüştü.

6 yorum:

  1. :) Siz biraz daha popüler olsanız Türk annelerinin tarzlarını değiştireceksiniz. :) Çocuklara süt bisküvi vermekten çocukların beyni sulandığı için sonra 'oğlum/kızım sebze meyve yemiyor' diye isyan çıkarıyorlar. Ey Türk annesi sen çocuğunu lapalarla, süt bisküviyle büyütürsen çocuk ne yapsın? Tebrikler... :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler, Şeyda Hanım! Bir aydır yayın yapıyoruz ve güzel bir başlangıç oldu bence... Siz gönderilerimizi paylaşabilirsiniz, o zaman belki daha hızlı popüler oluruz :) Ayrıca, merak ettiğiniz konular varsa, çekinmeyin ve sorun! Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. petarkadas da sizin blogun tanıtımını yaptım birkaç gün önce, o kadar hoşuma gitti ki başkaları da bilmeli dedim!

      bakanlarda çok beğendiklerini söylediler..

      http://www.petarkadas.com/grup/bunlari-biliyor-musunuz/forum/konu/122511

      Sil
  3. Yazılarınızı çok beğeniyorum tebrik ederim sizi :)

    YanıtlaSil
  4. Meyve ile sebze karıştırma fikrini denememiştim. Bir de onu deneyeyim bakalım. Diğerleri bizde tutmadı .
    Sevgiler...

    YanıtlaSil