1.03.2013

Kelimelerin dünyasına yolculuk



Leon ve Pablo Escobar

Geçen gün bir takipçimizden bir mail aldım. Bunları arkamızda bıraktığımız için merak ediyordu çocuklara kitap okumaya nasıl ve ne zaman başladığımızı… Kendisine buradan teşekkürler! İşte bu konudaki maceramız!

Leon henüz 1 aylıkken, ben normal doğumun zorluklarını atlattıktan sonra artık rahat olmaya başlamıştım. Her anne gibi ne kadar erken bebekle konuşursam o kadar da iyi olduğunu biliyordum. Bebek Leon’a bunu, şunu, onu anlat derken bir iki ay geçtikten sonra bu konu da tükendiğimi hissettim. Yaratıcı bir insanım ama yine de hayal gücüm sıfıra yakın. Başka ne anlatayım artık dedim? Aklıma artık bir şey gelmedi açıkçası. Bu nedenle okumaya başladığım kitabı sesli okumaya karar vermiştim. Arada sırada yorumlarımı da ekliyordum tabi ki “bak, gördün mü Leon, şimdi o bunu yapmış yaaaaa” tarzında gidiyordum…

Aslında gayret güzel de gidiyordu. Gece uyuturken de okumaya devam ediyordum. Bir gece eşim sordu bana “sen hangi kitap okuyorsun?” diye. Dün gibi hatırlıyorum, cevabımı duyar duymaz kahkahalara boğulmuştu. “Killing Escobar, yani onun hayat hikayesi” dedim. “Şu uyuşturucu kıralı Pablo Escobar mı? Hahahaha…”. Böylece oğlumun ilk ‘okuduğu’ kitap bir uyuşturucu kralının hayat  hikayesi oldu…

Oturmaya başlayınca oğullarıma şu küçük çocuk kitaplarını göstererek okudum.  Hani şu her sayfada bir cümlesi ve güzel bir resmi olan kitaplardan. Bazıları dokunmak için farklı materyaller de içeriyor. Türkiye’de güzel bir tane bulamayınca annem bolca Almanya’dan getirdi.  Okumaktan çok anlatmak ve dokunmak oluyor aslında.

Sonra başka kitaplar da eklendi. Yaş ilerleyince sayfada iki üç cümle olan kitaplara geçtik. Ama yine de çoğunlukla anlatmakla geçiyor zaman. O zaman zaten 18 aylık olmuşlardı. O zaman kitap okumak zevkli olmaya başladı. Ama dediğim gibi yine de hikaye yok. Bunun için henüz küçüklerdi.

İki yaşındayken bir sayfa uzunluğundaki hikâyelere geçebildik. Daha uzunlara konsantrasyon yetmiyordu. Ancak çocuğuna kitap okumak isteyen bir anne babanın uygun bir şey bulması hakikaten zor bence. Almanca olanları internetten içine bakmadan seçmek zorunda kaldım, onlarca tavsiye siteleri bana yardımcı oldu. Türkiye’de bu yaş grubu için düzgün kitap zaten çok az.
İki buçuk yaştan itibaren sevdikleri başka bir tür kitap keşfettik. Almancada ‘Wimmelbuch’ denen bir şey, her sayfada küçük küçük çizilmiş çok kalabalık resimden oluşuyor. O resimlerde saatlerce bir şeyler arayıp yeni bir şey keşfedebilirsin. Süper bir şey!

Luka artık 2,5 yaşını geçmiş, Leon ise iki ay sonra 4 yaşına girecek. Kısa hikayeler Luka için uygunken Leon onları resmen ezbere biliyor ve sıkılıyor. Genelde Luka’yı zorlayarak daha uzun hikayeleri içeren kitapları onlarla birlikte okuyoruz ya da bir Wimmelbuch’a bakıyoruz. Geceleri de artık uzun bir çocuk kitabına geçtim. Daha üç cümle okuduktan sonra Luka uykuya dalmış oluyor. Leon ise dikkatle dinliyor ve anlamadığı şeyleri anlatıyorum ona. Çok hoşuna gidiyor. Onu yorduğu için hızlıca uyuyor.     


İşte Leon ve Luka’nın kitap favorileri! Benden söylemesi… Zogi ve Duden’den Allererste Vorlesegeschichten o kadar çok okuduk ki artık yıpranmış durumdalar…

Türkçe:

  • 18 aylıktan itibaren: Hobi’den çantalı öyküler serisinden bazıları: no 5, 8, 10 ve 12.
  • 2 yaştan itibaren: Arı Çocuk’tan meslekler serisinden bazıları: no 3, 4, 5, 6, 9; no 3 Luka, no 6 da Leon’un favorisi.
  • 2,5 yaştan itibaren: Leon ve Luka’nın favorisi Türkiye İş Bankası’ndan Zogi. 
  • 3 yaştan itibaren:
    1) Remzi Kitabevi’nden “Yıl boyunca korsan gemisi” ve “Gün boyunca hayvanat bahçesi”.
    2) GNR Kitap’tan Şirinler (5 kitap); Leon’un favorileri
Deutsch:
  • Ab 1 Jahr: Verschiedene Ausgabe der Ravensburger “Mein erstes Fühlbuch”-Serie
  • Ab 18 Monaten: “Winnie Puuh Erste Wörter” war wochenlang Leons Favorit
  • Ab 2 Jahren:
    1) drei der Leon Geschichten von Ravensburger; “Der 
  • kleine Klo-König”, Der kleine Trotz(b)engel und Leon’s Favorit “Der kleine Anziehtiger”.
    2) Luka’s Favorit war und ist noch “Die grosse Kissenschlacht” von Lillebi
    3) Duden – Allererste Vorlesegeschichten, Leons, Lukas und mein Favorit, tolle Geschichten, toll aufgemacht, unterteilt in Geschichten ab 2 und 4 Jahre (die ab 4 Jahren haben wir ab 3 gelesen, ewas überhaupt kein Problem), Leon kennt die meisten Geschichten bereits auswendig…
  • Ab 2,5 Jahren: Wieso? Weshalb? Warum? Junior Reihe
  • Ab 3 Jahren: Duden – Das Wimmel-Wörterbuch

1 yorum:

  1. Zogi'ye oglum bayildi! Ayni seriden "Degnek Adam" favorisiydi, bu da benziyormus. Ejderhalari cok sevdi. Tesekkurler:)

    YanıtlaSil